Рішення
від 29.01.2020 по справі 589/3610/19
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/3610/19

Провадження № 2-о/589/7/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2020 року м. Шостка

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого - судді Лєвші С.Л.,

з участю секретаря судового засідання Товпиги А.С.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Шпака Д.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Шостка Сумської області цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Собичівська сільська рада Шосткинського району Сумської області

- про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

21 серпня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Собичеве Шосткинського району Сумської області, доводився йому батьком.

На обґрунтування позовних вимог заявник зазначив, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Собичеве Шосткинського району Сумської області, доводився заявнику батьком. Оскільки, на час народження заявника, його батьки не перебували в зареєстрованому шлюбі, у свідоцтві про народження заявника батько був записаний зі слів матері як ОСОБА_2 . Крім того, у 1968 році в їх родині народилась сестра позивача - ОСОБА_4 , батьком якої було записано ОСОБА_2 також на підставі відповідної заяви матері.

Батьки заявника разом проживали з 1957 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Собичеве Шосткинського району, вели спільне господарство, виховували своїх дітей, один з яких заявник. ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати заявника - ОСОБА_5 .

За життя ОСОБА_2 завжди визнавав себе батьком заявника. Забезпечував сім`ю матеріально та брав безпосередню участь у вихованні ОСОБА_1 .

З метою в подальшому звернутися до нотаріальної контори з питань прийняття спадщини, заявник просить суд встановити факт родинного зв`язку з ОСОБА_2 , а саме, що останній є батьком заявника.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримав свою заяву, в її обґрунтування послався на обставини зазначенні у заяві та додатково пояснив, що ОСОБА_2 займався вихованням заявника, водив до дитячого садка, до школи. Окрім заявника, у їхній сім`ї було чотири сестри. В подальшому, коли заявник виріс та почав працювати, завжди приїздив у село до матері ОСОБА_5 та ОСОБА_2 , а після того як померла мати, постійно приїздив до ОСОБА_2 та допомогав йому по господарству.

Представник заявника - адвокат Шпак Дмитро Геннадійович в судовому засіданні заяву підтримав та у її обґрунтуванні послався на обставини зазначені заявником.

Представник заінтересованої особи Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги визнає. (а.с. 19, 20)

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 виданого повторно 19.12.2018 Шосткинським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що виконкомом Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області 26 червня 1959 року складено відповідний актовий запис №15 і його батьками записані: батько - ОСОБА_2 , мати - ОСОБА_5 . (а.с.6) Аналогічні відомості підтверджуються витягом №00023524129 від 30 липня 2019 року з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження, де також зазначено, що відомості про батька записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України. (а.с.7)

Згідно із довідкою №323 від 23 липня 2019 року виданою виконавчим комітетом Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, ОСОБА_1 був зареєстрований та проживав за адерсою: АДРЕСА_1 , з 06.08.1979 по 27.03.1984. (а.с.8)

Згідно із довідкою №324 від 23 липня 2019 року виданою виконавчим комітетом Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , був зареєстрований та проживав до дня смерті - ІНФОРМАЦІЯ_9, за адресою: АДРЕСА_1 . Проживав разом з ОСОБА_5 - ІНФОРМАЦІЯ_6 , однією сім`єю і вели спільне господарство з 1957 року. (а.с.9)

Із свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 виданої 19.09.1968 та зареєстрованого в Собичівському сільському ЗАГС вбачається, що ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 . ЇЇ батьками записано: батько - ОСОБА_2 , мати - ОСОБА_5 . (а.с.10)

Відповідно до свідоцтва про смерть серія НОМЕР_3 від 24 грудня 1996 року, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце смерті - село Собичеве Шосткинського району Сумської області. (а.с.11).

Згідно із свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_4 від 21 грудня 2015 року виданого виконкомом Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Собичеве Шосткинського району Сумської області. (а.с.13)

Крім того, в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 показала, що ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_1 ОСОБА_2 та ОСОБА_5 знає з 1962 року і вони проживали однією сім`єю у селі Собичеве та були сусідами свідка. У них було п`ятеро дітей, один із яких заявник. ОСОБА_2 завжди визнавав заявника за сина.

Свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні показала, що ОСОБА_2 та ОСОБА_5 проживали однією сім`єю у селі Собичеве та були сусідами свідка. У них було п`ятеро дітей, один із яких заявник. Із заявником свідок вчилась в одній школі вісім років. Часто бувала в гостях у заявника та його батьків. ОСОБА_2 завжди визнавав заявника за сина.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами від якого залежить виникнення майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку встановлення цих фактів та за відсутності спору про право.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995р. №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", передбачено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебували у фактичних шлюбних відносинах у період з 1957 року по ІНФОРМАЦІЯ_3 1996 року, від яких ІНФОРМАЦІЯ_4 у них народилась дитина ОСОБА_1 .

Оскільки батьки дитини не перебували у зареєстрованому шлюбі, відомості про батька у актовому записі про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зазначені відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

Дослідженими доказами підтверджується обставина, що спадкодавець ОСОБА_2 є батьком заявника ОСОБА_1 .

Будь-які інші докази, які спростовують доводи заявника, що підтверджені дослідженими доказами, в справі відсутні і них не здобуто, а тому подану заяву про встановлення факту родинних відносин слід задовольнити.

Встановлення вказаного факту родинних відносин для заявника буде мати юридичне значення, оскільки це дозволить йому реалізувати спадкове право після смерті спадкодавця батька ОСОБА_2 .

Керуючись ст. 9, 12, 13, 81, 89, 211, 223, 258, 259, 263-265, 268, 293, ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Собичівська сільська рада Шосткинського району Сумської області, про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Собичеве Шосткинського району Сумської області, є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , уродженця села Собичеве Шосткинського району Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Собичівська сільська рада Шосткинського району Сумської області, ідентифікаційний код юридичної особи - 04390802, адреса місцезнаходження юридичної особи - 41133, Сумська область, Шосткинський район, село Собичеве, вулиця Покровська, будинок 1-А.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення29.01.2020
Оприлюднено04.02.2020
Номер документу87322656
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —589/3610/19

Рішення від 29.01.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 22.08.2019

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні