Ухвала
від 28.01.2020 по справі 755/1153/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/1153/19

1-кс/755/524/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" січня 2020 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000056 від 24.04.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

24 січня 2020 року старший слідчий з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що четвертим СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві розслідується кримінальне провадження №32018100000000056 від 24.04.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що гр. ОСОБА_5 спільно з гр. ОСОБА_6 , ОСОБА_6 та іншими, за попередньою змовою з іншими учасниками злочинної схеми кримінального правопорушення, в період 2017-2019 років використовуючи підконтрольні СГД, які мають ознаки «фіктивності» та відносяться до транзитно-конвертаційної групи: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (нова назва « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ) та інші, створили схему з мінімізації та ухилення від сплати податків для інших СГД реального сектору економіки, що супроводжується умисним ухиленням від сплати податків, зборів, обов`язкових платежів в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території м. Києва, Київської області та Дніпропетровської області, групою осіб здійснюється протиправна діяльність, спрямована на надання послуг з мінімізації податкових зобов`язань, документального прикриття безтоварних операції підприємствами реального сектору економіки та легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом, використовуючи схему переведення безготівкових коштів у готівку.

Учасники групи з метою прикриття своєї незаконної діяльності щодо вчинення фіктивних фінансово-господарських операцій, переведення безготівкових коштів у готівку, штучного завищення валових витрат для СГД реального сектору економіки, створили та придбали ряд транзитно-конвертаційних підприємств, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (нова назва « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») (код ЄДРПОУ: НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ) та інші, створюючи видимість реальної фінансово-господарської діяльності, що супроводжується умисним ухиленням від сплати податків, зборів та обов`язкових платежів в особливо великих розмірах.

У зв`язку з вище викладеним, на даний момент необхідно провести комплекс заходів забезпечення кримінального провадження, спрямованих на зібрання доказів щодо підтвердження чи спростування протиправної діяльності осіб, що задіяні в злочинній схемі, а саме вилученні оригіналів первинних фінансово-господарських документів ТОВ «ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ), з метою встановлення осіб, які причетні до злочинної схеми кримінального правопорушення, що створили та контролюють дану протиправну діяльність, для правильної та неупередженої кваліфікації діяння, притягнення винних до відповідальності та проведення судових експертиз.

Таким чином, з метою зібрання доказів, на даний момент виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, які перебувають у володінні ТОВ «ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ), з можливістю вилучення їх оригіналів для забезпечення проведення судових експертиз, що дасть можливість відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують причетних до злочину осіб, обставини, що пом`якшують чи обтяжують покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини.

Клопотання погоджено прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 .

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву в якій просив клопотання задовольнити та розглянути за його відсутності.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність представника особи, у володінні якої знаходяться документи, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

З нормст. 26 КПК Українивипливає, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливість ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження зі клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

При цьому, п. 4 ст. 162 КПК України передбачено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Виходячи з викладеного на даний час виникла необхідність у отриманні належним чином завірених копій документів, що знаходяться у володільця ТОВ «ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

Приймаючи до уваги наведене, а також те, що іншими способами встановити обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів та відомостей неможливо, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи та інформація мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані в якості доказівВідповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, дійшов висновку про необхідністьв частковому задоволенні клопотанняпро надання тимчасового доступу до документів які знаходять у володінні ТОВ «ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ), а саме отриманні, належним чином завірених копій, оскільки такі дані необхідні для ефективного здійснення досудового розслідування.

Враховуючи викладене, керуючись статями159,163-164,309,369-372 КПК України,

постановив:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , слідчим СВ РОВКП СУ ФР ГУДФС у м. Києві ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , та іншим слідчим групи слідчих, за відповідним дорученням (постановою) у кримінальному провадженні №32018100000000056, тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ТОВ «ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ), яке зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , що стосуються фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ «ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_7 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ) за період 2017-2019 роки, з можливістю вилучення копій документів, а саме:

- Договори (контракти, рахунки-фактури), додаткові угоди, специфікації до них;

- Звіти, акти виконаних робіт;

- Податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, інші документи що підтверджують завантаження/розвантаження та транспортування товарно-матеріальних цінностей;

- Сертифікати якості та відповідності придбаних товарів (робіт, послуг), паспорти якості;

- Оборотно-сальдові відомості по рахунку 631 та картки по рахунку 631;

- Платіжні доручення, рахунки-фактури, банківські виписки з оплати відвантаженого, придбаного товару (послуг, робіт), актів взаємозвірок в односторонньому порядку, складські картки;

- Документи по «імпорту»/»експорту», вантажно-митні декларації з додатками, договори, контракти з додатками та доповненнями до них, рахунки (інвойси), специфікації, накладні, акти приймання-передачі, податкових накладних, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські виписки, документи листування, документи з відомостями про сплату митних платежів та ін.);

- Ліцензій, сертифікатів та дозволів, що дають право на здійснення фінансово-господарської діяльності;

- Документів стосовно оренди приміщень, які використовуються в фінансово-господарській діяльності;

- Документів щодо оренди, використання чи фактичного набуття прав власності на транспортні засоби, які використовуються в фінансово-господарській діяльності;

- Документи листування з представниками та посадовими особами (в т.ч. роздруківки електронних документів);

- Інформацію про осіб (ПІБ, дату народження, адресу проживання, номери робочих та мобільних телефонів, посаду, дату прийняття/звільнення на роботу, тощо), які безпосередньо здійснювали переговори з вказаними контрагентами щодо оформлення відповідних документів, підписували дані документи, а також приймали-відвантажували товарно-матеріальні цінності, як від вказаних СГД, так і в їх адресу.

- Документів штатного розпису підприємства, з копіями наказів про призначення та звільнення з посади (відпустки, лікарняні, відрядження та ін.), а також документів з функціональними обов`язками працівників, їх ролями.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Службовим особам ТОВ «ПП « ОСОБА_7 » надати (забезпечити) тимчасовий доступ до документів зазначеній в ухвалі особі з можливістю їх вилучення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Перший примірник оригіналу знаходиться в матеріалах судового провадження №755/1153/19.

Другий примірник оригіналу наданий слідчому ОСОБА_3

Копія ТОВ «ПП « ОСОБА_7 ».

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87331033
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000056 від 24.04.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —755/1153/19

Ухвала від 03.11.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.10.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.10.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 21.04.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні