Ухвала
від 29.01.2020 по справі 755/9034/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/9034/19

1-кс/755/459/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" січня 2020 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019100000000417 від 03.06.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

22 січня 2020 року слідча з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що четвертим СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві розслідується кримінальне провадження №32019100000000417 від 03.06.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом 2015-2018 років, на порушення вимог п. 188.1 ст. 188, п. 189.9 ст. 189 ПК України, здійснюючи продаж основних засобів - приміщень відділень банку в загальній кількості 47 об`єктів, в тому числі розташованих у м. Києві, занизили податкові зобов`язання з ПДВ, в результаті чого ухилились від сплати податку.

В ході досудового розслідування, встановлено, що ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснило продаж основних засобів - приміщень відділень банку в загальній кількості 47 об`єктів ряду підприємств та ФОП, з числа вказаних відділень продано сім об`єктів без нарахування нерухомого майна податком на додану вартість.

Виникла необхідність в тимчасовому доступі до речей та документів, а саме справи з юридичного оформлення розрахункових рахунків, відомостей про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які відкриті у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_2 ), АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ), у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_4 ), але так як ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ліквідований документи та інформація по вищевказаним банківським рахункам на даний час знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , МФО НОМЕР_6 ), які містять охоронювану законом банківську таємницю.

Проведеним оглядом АІС «Податковий Блок» встановлено, що:

- у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_2 ) відкриті наступні поточні банківські рахунки, а саме: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 (643 РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ), № НОМЕР_7 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_8 (840 ДОЛАР США), № НОМЕР_7 (978 - ЄВРО), № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ),

- у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) знаходяться у володінні наступні поточні банківські рахунки, а саме: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_16 (840 ДОЛАР США), № НОМЕР_16 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ);

- у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_4 ) знаходяться у володінні наступні поточні банківські рахунки, а саме: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_17 (840 ДОЛАР США), № НОМЕР_17 (978 - ЄВРО), № НОМЕР_17 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ).

Під час досудового розслідування постала необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю (відомості які становлять банківську таємницю) та вилучення їх, а саме: документів, які свідчать про відкриття, функціонування та про рух коштів по рахунках, з моменту відкриття рахунку по дату винесення ухвали судом, що надасть можливість отримати фактичні дані, що стосуються обставин кримінального провадження, та забезпечити одне з завдань кримінального провадження, яке полягає у повноті та неупередженості досудового розслідування. Одержати в інший спосіб інформацію, яка містить банківську таємницю, в межах вказаного кримінального провадження неможливо.

Клопотання погоджено прокурором прокуратури м. Києва ОСОБА_4 .

В судове засідання слідчий не з`явилась, подала заяву в якій просила клопотання задовольнити та розглянути за її відсутності.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність представника особи, у володінні якої знаходяться документи, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

З норм ст. 26 КПК України випливає, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Порушень вимог Глави 10 КПК України - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування та Глави 15 КПК України - тимчасовий доступ до речей і документів, у судовому засіданні, під час розгляду клопотання, слідчим суддею не виявлено.

Відповідно до ст. 60, 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю розкривається банками за рішенням суду.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні, є необхідність надати тимчасовий дозвіл на доступ до документів, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 .

За таких обставин, слідчий суддя дослідивши, матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи, та інші) свідчать про те, що у відповідності до вимог ч. 5 ст. 132 КПК України, надано докази, які дають змогу прийти до висновку про неможливість іншим способом, на даному етапі, довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч. 4 ст. 132, ч. 6 ст. 163 КПК України), забезпечити повноту, всебічність та неупередженість розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення, отримати відомості, що є необхідними для з`ясування всіх важливих обставин у їх сукупності.

Враховуючи викладене, керуючись статями 159, 163-164, 309, 369-372 КПК України,,

постановив:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим з ОВС четвертого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , а також іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальному провадженні №32019100000000417, тимчасовий доступ до документів, що містять банківську таємницю, з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , МФО НОМЕР_6 ), за адресою: АДРЕСА_1 :

- у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_2 ) відкриті наступні поточні банківські рахунки, а саме: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 (643 РОСІЙСЬКИЙ РУБЛЬ), № НОМЕР_7 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_8 (840 ДОЛАР США), № НОМЕР_7 (978 - ЄВРО), № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ),

- у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) знаходяться у володінні наступні поточні банківські рахунки, а саме: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_16 (840 ДОЛАР США), № НОМЕР_16 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ);

- у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_4 ) знаходяться у володінні наступні поточні банківські рахунки, а саме: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_17 (840 ДОЛАР США), № НОМЕР_17 (978 - ЄВРО), № НОМЕР_17 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) з метою вилучення документів, які свідчать про відкриття, функціонування та про рух коштів по рахунках за період з 01.01.2015 по дату винесення ухвали судом, а саме:

- Відомостей на паперових та електронних носіях про рух коштів з розшифровкою без скорочень контрагентів, їх статистичних кодів, в тому числі реквізитів їх рахунків (номер рахунку, МФО банківської установи) призначенням платежу, датою та часом здійснення платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, з зазначенням суми податку на додану вартість - окремо, а також із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, відомостей щодо документів, на підставі яких здійснені такі платежі, номерів референсів кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) за період з моменту відкриття рахунку по дату винесення ухвали судом.

- Інформації, що міститься в справі з юридичного оформлення рахунку, а саме документів передбачених „Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою Постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492, які були надані на відкриття рахунку додавалися до справи під час функціонування вказаного рахунку, та інших документів, що знаходяться у вказаній справі з юридичного оформлення рахунку.

- Первинних документів, що свідчать про зарахування на банківські рахунки та зняття з них грошових коштів (платіжні доручення, заяви на видачу готівки, чеки та інші документи, якими оформлювалось отримання готівкових коштів) за період з 01.01.2015 по дату винесення ухвали судом.

- Договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», акти виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції підприємств вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт», всіх заяв та доручень від імені підприємств, а також карток зі зразками підписів; протоколи системи «Банк-Клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта; документацію, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб.

- Договорів на отримання кредиту або відкриття кредитних ліній та матеріалів кредитних справ про надання та обслуговування кредитів.

- Документів щодо придбання та реалізації векселів, укладання угод доміциляції, документів на виконання вказаних угод.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 надати (забезпечити) тимчасовий доступ до документів зазначеній в ухвалі особі з можливістю їх вилучення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Перший примірник оригіналу знаходиться в матеріалах судового провадження №755/9034/19.

Другий примірник оригіналу наданий слідчому ОСОБА_3

Копія Національному банку України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87331040
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019100000000417 від 03.06.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —755/9034/19

Ухвала від 01.12.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Сазонова М. Г.

Ухвала від 10.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 10.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні