Ухвала
від 04.02.2020 по справі 873/7/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"04" лютого 2020 р. Справа№ 873/7/20

Північний апеляційний господарський суд

суддя: Верховець А.А.

розглянувши заяву Grunig KG Kommanditgesellschaft та додані до неї матеріали про видачу наказу на примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 12.12.2019 у справі № 51/2019

за позовом Grunig KG Kommanditgesellschaft (Німеччина)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-ПАК"

про стягнення заборгованості за поставлений товар

ВСТАНОВИВ:

12.12.2019 Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України, у складі одноособового арбітра Селівона Миколи Федосовича ухвалено рішення у справі № 51/2019 за позовом Grunig KG Kommanditgesellschaft (Німеччина) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-ПАК" про стягнення заборгованості за поставлений товар.

Стягнуто солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-ПАК" (Україна, 81700, Львівська область, Жидачівський район, м. Жидачів, вул. Д. Галицького, 74А; ідентифікаційний код 35056392) на користь Grunig KG Kommanditgesellschaft (Наeuserschlag 8, Industriegebit Albertshausen, 97688, Bad Kissingen, Germany) 6390 євро заборгованості за поставлений товар та 1180, 45 євро на відшкодування витрат зі сплати арбітражного збору, а всього 7 570 (сім тисяч п`ятсот сімдесят) євро та 45 євроцентів; у позовних вимогах про стягнення 493, 90 євро відмовлено за безпідставністю; арбітражний збір в сумі 91,18 євро віднесено за рахунок позивача.

20.01.2020 Grunig KG Kommanditgesellschaft звернулось до Північного апеляційного господарського суду з заявою про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України у справі № 51/2019.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.01.2020 вищевказану заяву передано на розгляд судді Верховцю А.А.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 21.01.2020 у справі 873/7/20 прийнято до розгляду заяву Grunig KG Kommanditgesellschaft та додані до неї матеріали про видачу наказу на примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України у справі № 51/2019; розгляд заяви призначено на 04.02.2020; зобов`язано сторони надати суду документи, що підтверджують повноваження представників (ордери, накази, довіреності, тощо); зобов`язано заявника надати суду власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спори, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та не має рішення цих органів з такого спору; зобов`язано кожну зі сторін третейського спору та Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України надати суду письмову інформацію про наступне: - чи визнавався контракт у даній справі недійсним; - чи не скасоване рішення третейського суду у справі № 51/2019 компетентним судом; - чи є у провадженні інших судів заяви про оскарження чи скасування рішення третейського суду. Зобов`язано Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України (01601, м. Київ, ГСП , вул. Велика Житомирська, 33) протягом п`яти днів від дня надходження цієї ухвали, надати суду: - свідоцтво про реєстрацію третейського суду (копію); - положення про Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України (належним чином засвідчену копію); - регламент третейського суду (належним чином засвідчену копію); - список третейських суддів.

27.01.2020 до суду апеляційної інстанції від Grunig KG Kommanditgesellschaft (заявника) надійшов лист відповідно до якого повідомляють що - контракт №276 у даній справі недійсним - не визнавався; рішення третейського суду у справі №51/2019 компетентним судом скасоване - не було; у провадженні інших судів заяви про оскарження чи скасування рішення третейського суду - не має. Також, цим листом заявник підтвердив, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спори, не має справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та не має рішення цих органів з такого спору.

27.01.2020 до суду апеляційної інстанції від Grunig KG Kommanditgesellschaft (заявника) надійшло клопотання відповідно до якого просить суд провести судове засідання без участі позивача та задовольнити заяву про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду у повному обсязі.

03.02.2020 до суду апеляційної інстанції від Міжнародного комерційного арбітражного суду надійшов лист № 184/14-7 від 28.01.2020 відповідно до якого звертають увагу на те, що розгляд клопотань про надання дозволу на примусове виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу, і зокрема МКАС при ТПП України, не належить до компетенції господарських судів України, а тому провадження у справі № 873/7/20 підлягає закриттю відповідно до п.1 ч.1 ст.231 ГПК України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 352 ГПК України питання видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду розглядається судом за заявою особи, на користь якої прийнято рішення третейського суду. Заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду подається до апеляційного господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня ухвалення рішення третейським судом.

Натомість, умови виконання рішень Міжнародного комерційного арбітражу визначено положеннями Цивільного процесуального кодексу України (надалі - ЦПК України).

Відповідно до п.1 ч.3 ст.23 зазначеного Кодексу справи щодо визнання та надання дозволу на виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу розглядаються, зокрема, якщо місце арбітражу знаходиться на території України - апеляційними загальними судами за місцезнаходженням арбітражу.

Так надання дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу, у разі його знаходження на території України, здійснюється судом у порядку, встановленому Главою 3 Розділу IX ЦПК України, з особливостями, передбаченими цією статтею, що також встановлено у ч. 2 ст. 482 ЦПК України.

Статтею 2 Закону України "Про міжнародний комерційний арбітраж" передбачено, що під поняттям арбітражний суд розуміється будь-який арбітраж (третейський суд) незалежно від того, чи утворюється він спеціально для розгляду окремої справи, чи здійснюється постійно діючою арбітражною установою, зокрема Міжнародним комерційним арбітражним судом або Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України.

Водночас, з положень ч.4 ст.1 Закону України "Про третейські суди" вбачається, що дія цього Закону не поширюється на міжнародний комерційний арбітраж.

ЦПК і ГПК України закріпили процедуру розгляду питання про примусове виконання рішень міжнародного арбітражу і "внутрішніх" третейських судів, які суттєво відрізняються одна від одної, і відповідно до ч.1 ст. 482 ЦПК України надання дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу, якщо місце арбітражу знаходиться на території України, здійснюється судом у порядку, встановленому главою 3 розділу IX ЦПК України. Цей порядок ґрунтується на положеннях Конвенції про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень, учасницею якої Україна є з 1960 року.

Частиною 1 ст. 58 Регламенту Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України встановлено: "У випадку, якщо боржник знаходиться в Україні, рішення МКАС за письмовим клопотанням заявника виконується відповідно до Закону України "Про міжнародний комерційний арбітраж" і цивільного процесуального законодавства України шляхом звернення до компетентного державного суду за місцем знаходження боржника.".

З викладеного вбачається, що заява Grunig KG Kommanditgesellschaft про примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 12.12.2019р. у справі №51/2019 підлягає розгляду апеляційним судом загальної (а не господарської) юрисдикції.

Таким чином, примусове виконання рішення МКАС при ТПП України здійснюється в порядку, передбаченому ЦПК України, апеляційним загальним судом за місцезнаходженням арбітражу, тобто Київським апеляційним судом, оскільки місцезнаходження МКАС при ТПП України є місто Київ.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.231 ГПК України, Господарський суд закриває провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Зважаючи на те, що заява Grunig KG Kommanditgesellschaft про видачу наказу на примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 12.12.2019р. у справі №51/2019 не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, враховуючи наведені положення законодавчих актів України, провадження у справі № 873/7/20 про виконання рішення МКАС при ТПП України підлягає закриттю відповідно до п.1 ч.1 ст.231 ГПК України.

Керуючись ст.231, ст.234 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Закрити провадження у справі № 873/7/20 за заявою Grunig KG Kommanditgesellschaft про видачу наказу на примусове виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України від 12.12.2019 у третейській справі № 51/2019.

2. Копію ухвали надіслати учасникам провадження по справі.

Суддя А.А. Верховець

Дата ухвалення рішення04.02.2020
Оприлюднено05.02.2020
Номер документу87335506
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —873/7/20

Ухвала від 19.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 04.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 04.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні