Постанова
від 03.02.2020 по справі 285/534/20
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 285/534/20

провадження № 1-кс/0285/94/20

03 лютого 2020 року м. Новоград-Волинський

Слідчий суддя Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого Слідчого відділення Новоград-Волинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 ,

погоджене прокурором Новоград-Волинської місцевої прокуратури ОСОБА_4

про арешт тимчасово вилученого майна

по матеріалам досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020060090000113 від 02 лютого 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України,

встановила:

Слідчий 03.02.2020 року звернувся до суду з клопотанням, в якому просив накласти арешт на автомобіль марки «Renault Premium 410.19T» д.н. НОМЕР_1 та напівпричіп марки «CHEREAU-SR-34CN» реєстраційний номер НОМЕР_2 , які згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія та номер НОМЕР_3 належать ЗКПО 20842675 «АСТРА» СП ТЗОВ в середині якого знаходяться дріжджі вагою 17.6 тон., які повернути ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з умовою в подальшому надати при необхідності аналогічний товар аналогічної ваги для проведення слідчих дій, а вище вказаний транспортний засіб із напівпричепом залишити на зберіганні на території спеціального майданчика ВКЕЗ ЦЗ ГУНП в Житомирській області, що розташований по вул. Шепетівська, 2 м. Новоград-Волинський.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що 02.02.2020 року близько 18 год. 15 хв. водій автомобіля Renault Premium 410.19T р.н. НОМЕР_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 рухаючись в правій смузі, по частково освітленій ділянці 215 км. автодороги «Київ-Чоп» де швидкість руху регламентована п.12.6 ПДР України, в напрямку м. Житомир з м. Львів, здійснив наїзд на пішохода на лівій смузі руху (анкетні дані наразі встановлюються), що рухався з ліва на право відносно напрямку руху. Внаслідок ДТП пішохід загинув на місці події.

02.02.2020 року під час огляду місця на 215 км. автодороги «Київ-Чоп» неподалік с. Романівка, Новоград-Волинського району Житомирської області було виявлено автомобіль марки «Renault Premium 410.19T» д.н. НОМЕР_1 із напівпричепом марки «CHEREAU-SR-34CN» реєстраційний номер НОМЕР_2 в середині якого знаходяться дріжджі загальною вагою 17.6 тон., які було вилучено до Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області.

Вказує на те, що на вилучений протоколом оглядом місця події від 02.02.2020 року автомобіль марки «Renault Premium 410.19T» д.н. НОМЕР_1 із напівпричепом марки «CHEREAU-SR-34CN» реєстраційний номер НОМЕР_2 необхідно накласти арешт, оскільки вони є речовими доказами, зберегли та містять сліди кримінального правопорушення і містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні та інших обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Слідчий в судове засідання не прибула, в письмовій заяві до суду просила клопотання розглянути за її відсутності, вказавши, що просить задовольнити клопотання.

Особа, в якої було вилучено тарнспортні засоби ОСОБА_5 та їх власник, ЗКПО 20842675 «АСТРА» СП ТЗОВ до суду не прибули, про час та місце розгляду клопотання повідомлені.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку про часткове задоволення клопотання за наступних підстав.

Встановлено,що впровадженні органівполіції перебуваютьматеріали досудовогорозслідування №1202006009000011302лютого 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, відомості про яке внесено до ЄРДР.

З матеріалів клопотання вбачається, що 02.02.2020 року близько 18 год. 15 хв. водій автомобіля Renault Premium 410.19T р.н. НОМЕР_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 рухаючись в правій смузі, по частково освітленій ділянці 215 км. автодороги «Київ-Чоп» де швидкість руху регламентована п.12.6 ПДР України, в напрямку м. Житомир з м. Львів, здійснив наїзд на пішохода на лівій смузі руху (анкетні дані наразі встановлюються), що рухався з ліва на право відносно напрямку руху. Внаслідок ДТП пішохід загинув на місці події.

02.02.2020 року під час огляду місця події на 215 км. автодороги «Київ-Чоп» неподалік с. Романівка, Новоград-Волинського району Житомирської області було виявлено автомобіль марки «Renault Premium 410.19T» д.н. НОМЕР_1 із напівпричепом марки «CHEREAU-SR-34CN» реєстраційний номер НОМЕР_2 , в середині якого знаходяться дріжджі загальною вагою 17.6 тон., які було вилучено до Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області.

Відповідно до постанови слідчого від 03.02.2020 року вилучене майно визнано речовими доказами у вище вказаному кримінальному провадженні.

Як слідує, з копій свідоцтв про реєстрацію транспортні засоби «Renault Premium 410.19T» д.н. НОМЕР_1 із напівпричепом марки «CHEREAU-SR-34CN» реєстраційний номер НОМЕР_2 належить ЗКПО 20842675 «АСТРА» СП ТЗОВ

За таких обставин, подане слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 171 КПК України в частині накладення арешту на транспортні засоби в частині заборони розпоряджатися майном обґрунтовано зазначено про необхідність арешту майна. Суттєвих шкідливих наслідків застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження для осіб, яких він стосується, не вбачається. Спосіб, у який здійснюється забезпечення кримінального провадження, відповідає завданням кримінального провадження, враховує обставини вчиненого кримінального правопорушення, є розумним і співрозмірним.

Оскільки наявні підстави вважати, що вилучене майно, зокрема транспортні засоби, могли зберегти на собі або містять сліди кримінального правопорушення, визнані речовим доказом вчинення кримінального правопорушення, з метою повного, всебічного, об`єктивного розслідування, приходжу до висновку, що є підстави для накладення на них арешту.

Однак згідно ч. 4 ст. 173 КПК України у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов"язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

За таких обставин, оскільки транспортні засоби потребують належного зберігання, тому слідчий суддя приходить до висновку про можливість передачі транспортних засобів на відповідальне зберіганняв їх власнику після проведення слідчим усіх необхідних слідчих та процесуальних дій за участі транспортних засобів у кримінальному провадженні.

Згідно до ч. 6 ст. 100 КПК України речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню:

1) повертаються власнику (законному володільцю) або передаються йому на відповідальне зберігання, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

За таких обставин, слідчий суддя вважає за доцільне вирішити питання про повернення вилучених дріжджів,загальною вагою 17.6 тон. їх власникові чи особі, у якої їх було вилучено.

Разом з тим, решта вимог клопотання, зокрема щодо повернення ОСОБА_5 вилучених дріжджів з умовою в подальшому надати при необхідності аналогічний товар аналогічної ваги для проведення слідчих дій, та щодо залишення вище вказаних транспортних засобів на зберіганні на території спеціального майданчика ВКЕЗ ЦЗ ГУНП в Житомирській області, не грунтуються на вимогах чинного КПК, а тому до задоволення не підлягають.

Керуючись статтями 100, 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

постановила:

Клопотання слідчогоСлідчого відділенняНовоград-Волинськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Житомирськійобласті ОСОБА_3 ,погоджене прокурором Новоград-Волинської місцевої прокуратури ОСОБА_6 , про арешт тимчасово вилученого майна по матеріалам досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020060090000113 від 02 лютого 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України задовольнити частково.

Накласти арешт на майно, яке вилучене під час проведення огляду місця ДТП 02.02.2020 року на 215 км. автодороги «Київ-Чоп» неподалік с. Романівка, Новоград-Волинського району Житомирської області, а саме, на транспортний засіб марки «Renault Premium 410.19T» д.н. НОМЕР_1 та напівпричіп марки «CHEREAU-SR-34CN» реєстраційний номер НОМЕР_2 , які згідно свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серія та номер НОМЕР_3 належать ЗКПО 20842675 «АСТРА» СП ТЗОВ.

Після проведення всіх необхідних слідчий та процесуальних дій у кримінальному провадженні передати транспортний засіб марки «Renault Premium 410.19T» д.н. НОМЕР_1 та напівпричіп марки «CHEREAU-SR-34CN» реєстраційний номер НОМЕР_2 їх власнику на відповідальне зберігання без права на відчуження та розпорядження ним, попередивши про відповідальність заст. 388 КК України, але з можливістю здійснення права користування транспортним засобом, до вирішення питання про скасування арешту майна.

Повернути дріжджі вагою 17.6 тон, які були вилучені під час проведення огляду місця ДТП 02.02.2020 року на 215 км. автодороги «Київ-Чоп» неподалік с. Романівка, Новоград-Волинського району Житомирської області, їх власнику чи особі, в якої їх було вилучено, ОСОБА_5 ,

В решті клопотання - відмовити.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором та може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її винесення.

Роз`яснити, що згідно ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження-судом.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87339862
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —285/534/20

Постанова від 17.04.2020

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Васильчук Л. Й.

Постанова від 14.04.2020

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Васильчук Л. Й.

Постанова від 20.02.2020

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Постанова від 03.02.2020

Кримінальне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні