Рішення
від 03.02.2020 по справі 241/604/19
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

241/604/19

2-о/241/1/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(Повний текст)

03.02.2020 року

Першотравневий районний суд Донецької області

у складі: головуючого судді Демочко Д.О.

присяжного Каплан М.Д.

присяжного Пержу Г.О.

при секретарі Цукановій Л.П.

за участю:

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Мангуш цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Стародубівської сільської ради Мангушського району Донецької області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, суд -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулася до суду із заявою про визнання свого сина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення її його опікуном, посилаючись на наступне.

Заявниця є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який з дитинства є інвалідом ІІ групи. Весь час він страждає важким хронічним психічним захворюванням. Періодично проходить лікування в психіатричних закладах, однак стан його психічного здоров`я не покращується. За результатами чергового огляду комісією МСЕК від 04.02.2019 року синові видана відповідна довідка про інвалідність. У зв`язку з психічним захворюванням він перебуває на обліку в психіатричній лікарні. Захворювання ОСОБА_3 призводить до того, що він не може в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, не може самостійно отримувати пенсію, здійснювати інші цивільно-правові дії, є непрацездатним і постійно потребує стороннього догляду. Вони із сином проживають разом за адресою: АДРЕСА_1 . Оскільки син не в змозі самостійно себе обслуговувати та потребує постійного стороннього нагляду та піклування, заявниця у своїх вимогах просить визнати її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити заявницю його опікуном.

В судове засідання заявниця ОСОБА_2 не з`явилася, надавши до суду письмову заяву про розгляд справи без її участі та за участю її представника.

Представниця заявниці ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримала вимоги ОСОБА_2 та просила їх задовольнити, з підстав, зазначених у заяві.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Стародубівської сільськоїради Мангушського району Донецької області в судове засідання не з`явився, надав подання про можливість розгляду справи за його відсутності, вважав доцільним призначити ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_3 , що буде відповідати його інтересам.

Заслухавши представника заявника, дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявниця ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 30.01.1998 року, виданим Стародубівською сільською радою Мангушського району Донецької області (а.с.3).

ОСОБА_3 з дитинства є інвалідом ІІ групи згідно довідки МСЕК серії АВ№ 0880000 від 04.02.2019 року видної до 01.03.2021 року та періодично проходить реабілітаційні програми для інвалідів (а.с.5, 6-7).

19.06.2019 року ухвалою Першотравневого районного суду Донецької області була призначена судова-психіатрична експертиза відносно ОСОБА_3 . Згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 347 від 01.08.2019 року, наданого КУ Обласна клінічна психіатрична лікарня Запорізької обласної ради, у ОСОБА_3 виявлені ознаки психічного розладу у вигляді помірної розумової відсталості (в ступені нерізко вираженої імбецильності, згідно МКХ-9) з порушенням поведінки, внаслідок чого він не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. Потребує постійного стороннього догляду (а.с.66-71).

Згідно із поданням органу опіки та піклування Стародубівської сільськоїради Мангушського району Донецької області щодо можливості призначення опікуна від 13.08.2019 року орган опіки та піклування клопоче перед Першотравневим районним судом Донецької області щодо призначення ОСОБА_2 , опікуном над ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.1 ст. 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно вимог ст.60 ч.1 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуном за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Враховуючи висновок судово-психіатричної експертизи № 347 від 01.08.2019 року, суд вважає за необхідне задовольнити заяву в частині визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним. Також, в судовому засіданні встановлено, що заявниця є рідною матір`ю ОСОБА_3 , вона піклується останнім все життя, таким чином він фактично знаходиться на її утриманні. Відомостей які б це спростовували з боку органу опіки та піклування Стародубівської сільськоїради Мангушського району Донецької областісуду надано не було, а навпаки орган опіки та піклування вважає за доцільне призначити ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_3 .

Отже, у зв`язку з визнанням ОСОБА_3 недієздатним, суд вважає що він і в подальшому буде не в змозі піклуватися про себе самостійно, у зв`язку з чим турбота рідної матері буде йому необхідна, таким чином над останнім слід встановити опіку та призначити опікуном його рідну матір ОСОБА_2 , задовольнивши заяву у повному обсязі.

В силу ч.2 ст. 299 ЦПК України судові витрати слід віднести на рахунок держави.

Суд звертає увагу, що згідно ч.ч.6-7 ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Керуючись ст. ст. 76, 81, 89, 259, 263-265, 293-294, 296, 299-300 ЦПК України, ст. 39, 41, 60 ЦК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 (проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), заінтересована особа:орган опіки та піклування Стародубівської сільської ради Мангушського району Донецької області (розташований за адресою: Донецька область, Мангушський район с. Стародубівка, вул. Миру, буд. 38, ЄДРПОУ 04340520)про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна- задовольнити у повному обсязі.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП НОМЕР_3 ) уродженця с. ЗахарівкаМангушського району Донецької області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним.

Встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити його опікуном - матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ).

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_3 , недієздатним встановити у 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення виготовлено 03 лютого 2020 року.

Апеляційна скарга на рішення Першотравневого районного суду Донецької області, може бути подана до Донецького апеляційного суду, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Д.О. Демочко

Присяжні М.Д.Каплан

Г.О.Пержу

Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено05.02.2020
Номер документу87346773
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, суд

Судовий реєстр по справі —241/604/19

Рішення від 03.02.2020

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Демочко Д. О.

Рішення від 03.02.2020

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Демочко Д. О.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Демочко Д. О.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Апалькова О. М.

Ухвала від 05.04.2019

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Апалькова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні