Постанова
від 16.08.2007 по справі 3/193-3382
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/193-3382

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" серпня 2007 р.Справа № 3/193-3382

 

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Турецького І.М.             

при секретарі судового засідання  Панчук М.В.

Розглянув справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль, бульвар Шевченка,23

  до відповідача :Тернопільська міська рада  м. Тернопіль, вул.Листопадова, 5

за участю представників сторін:

від позивача: Чудопалов Ю.Ю представник по довіреності  від 10 липня 2007 року

від відповідача: не явився  

Суть справи:    До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль, бульвар Шевченка,23 до Тернопільської міської ради  м. Тернопіль вул. Листопадова, 5 в якій позивач просить:

* винести рішення ,яким визнати  недійсним ,як таке що є протиправним і прийняте з порушенням  вимог чинного законодавства України рішення  одинадцятої сесії п'ятого скликання  Тернопільської міської ради  в частині  відмови у затвердженні проекту відведення земельної ділянки під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) за адресою  м. Тернопіль  бульвар П.Куліша   

* затвердити  проект землеустрою  щодо відведення земельної ділянки  під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) за адресою  м. Тернопіль  бульвар П.Куліша  

* визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23  право тимчасового  користування  спірною земельною ділянкою  на умовах визначених проектом землеустрою  даної земельної ділянки

* надати Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23 в оренду терміном на п'ять років  земельну ділянку площею 0,40 га під будівництво  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  за адресою м. Тернопіль вул. П.Куліша  

* зобов'язати  міського голову  м. Тернополя ,як особу уповноважену  чинним законодавством України  представляти  раду у відносинах  з підприємствами ,установами ,організаціями незалежно  від форм власності ,підписати договір  оренди  земельної ділянки  терміном на п'ять років  ,під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  за адресою м. Тернопіль вул. П.Куліша з Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23.

* у разі не підписання договору оренди протягом десяти днів  з дня набрання чинності  рішення по даній справі, договір вважати  затвердженим  та укладеним.

* судові витрати покласти на відповідача.

Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався. Явку в судове засідання свого представника не забезпечив, не дивлячись на те, що належним чином був повідомлений про  час та місце проведення судового засідання, свого письмового відзиву на позов суду не надав, а тому спір вирішено в порядку ст.ст.128,129  Кодексу адміністративного судочинства  України, по наявних у справі документах.

В порядку ст.ст. 49, 50, 51, 53, 56, 58, 59, 65, 126, 127, 130 Кодексу адміністративного судочинства  України  в розпочатому судовому засіданні роз'яснено права  представників сторін та особам, які беруть участь   у справі.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши обставини справи, та вислухавши доводи представника позивача, суд встановив наступне:

      5 липня 2007 року на одинадцятій сесії п'ятого скликання Тернопільської міської ради було розглянуто питання про затвердження проекту відведення земельної ділянки під розташування торгового комплексу з об'єктами громадського харчування ТзОВ „Тернопіль Вечірній” за адресою бульвар П. Куліша в м. Тернополі (п.67 порядку денного згідно протоколу).

      За результатами голосування рішення щодо затвердження вище згаданого проекту прийнято не було.

      Внаслідок неприйняття вище згаданого рішення позивача було позбавлено права на укладення договору оренди вище згаданої земельної ділянки.

     Своїм рішенням Тернопільська міська рада в особі сесії, як орган місцевого самоврядування, безмотивно та безпідставно відмовила позивачу в затвердженні проекту відведення згаданої земельної ділянки, відмовила у наданні земельної ділянки в оренду і позбавила можливості укладення договору оренди даної земельної ділянки.

      Вказане рішення одинадцятої сесії п'ятого скликання Тернопільської міської ради в частині відмови у затвердженні проекту відведення земельної ділянки під розташування торгового комплексу з об'єктами громадського харчування ТзОВ „Тернопіль Вечірній „за адресою бульвар П. Куліша в м. Тернополі є недійсним, як таке, що є протиправним і прийняте з порушенням вимог чинного законодавства.

      Судом  встановлено що 09.06.1997 року ухвалою вісімнадцятої сесії двадцять другого скликання Тернопільської міської ради народних депутатів позивачу було надано дозвіл на підготовку матеріалів попереднього погодження місця розташування торгового комплексу з об'єкта громадського харчування на бульварі П. Куліша в м. Тернополі.

      У 2001 році позивачем було замовлено і виготовлено у ТВП „Тернопільархпроект” ескізну проекту пропозицію по вище згаданому об'єкту.

     14.12.2001  року Управлінням містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради,  надано висновок № 2662/09, згідно якого спірна земельна ділянка за містобудівними та  архітектурно-планувальними  вимогами  може  використовуватись під будівництво торгового комплексу з об'єктами громадського харчування ТОВ „Тернопіль Вечірній”.

      22.03.2002  року ПП „Світанок” , у віданні якого перебуває частина спірної земельної ділянки,  надало  згоду на  вилучення даної земельної ділянки  при  умові  погодження вилучення з відповідними службами.

      29.03.2002 року розпорядженням міського голови № 373 було затверджено акт вибору позивачем спірної земельної ділянки.

      11.04.2002 року Тернопільською санепідемстанцією, надано висновок № 195 щодо вибору спірної земельної ділянки № 195, згідно якого спірна земельна ділянка придатна для будівництва торгового комплексу з закладами громадського харчування.

      29.04.2002 року Тернопільський міський відділ земельних ресурсів, висновком № 906/14, погодив надання спірної земельної ділянки позивачу для вище згаданих потреб.

10.05.2002 року Державне управління екології та природних ресурсів у Тернопільській області, висновком № 71, попередньо погодило місце розташування об'єкта на спірній земельній ділянці, її розмір та умови її вилучення.

       09.12.2002 року Тернопільська обласна комунальна інспекція охорони пам'яток історії та культури, висновком № 311, попередньо погодила розташування торгового комплексу з об'єктами громадського харчування на спірній земельній ділянці.

      06.05.2004  року рішенням одинадцятої сесії четвертого скликання Тернопільської міської ради  № 4/11/48 було  погоджено місце  розташування торгового  комплексу з об'єктами  громадського харчування  на  земельній  ділянці  площею до 4050,0 м2 ТОВ „Тернопіль Вечірній „ з наданням дозволу на складання проектно-кошторисної документації на розташування вище згаданого комплексу та складання проекту відведення земельної ділянки.

     21.04.2005  року Тернопільським управлінням земельних ресурсів за результатами розгляду матеріалів погодження місця розташування вище вказаного торгового комплексу надало технічні умови складання проекту відведення для надання спірної земельної ділянки.

      01.07.2005 року Тернопільська міська санепідемстанція, висновком № 151, визнала спірну земельну ділянку придатною для будівництва торгового комплексу з закладами громадського харчування.

09.08.2005 року позивачем було отримано архітектурно-планувальне завдання № 579 на будівництво вище згаданого торгового комплексу з об'єктами громадського харчування.

     23.08.2005 року Тернопільська обласна комунальна інспекція охорони пам'яток історії та культури висновком № 256, погодила виділення спірної земельної ділянки позивачу.

      19.01.2006 року Державне управління екології та природних ресурсів у Тернопільській області, висновком № 3-4/207/144, погодило проект землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки.

      23.01.2006 року ПП "Світанок” розглянувши проект землеустрою щодо відведення вище вказаної земельної ділянки, погоджує його та повторно надає згоду на вилучення спірної земельної ділянки.

      06.02.2006 року Управління містобудування та архітектури виконавчого комітету Тернопільської міської ради, висновком № 217/09, визнало, що спірна земельна ділянка за містобудівними та архітектурно-планувальними вимогами може використовуватись під будівництво торгового комплексу з об'єктами громадського харчування ТОВ „Тернопіль Вечірній”.

      07.02.2006 року Тернопільське міське управління земельних ресурсів, висновком № 253/16/03, погодило проект землеустрою спірної земельної ділянки, з врахуванням того, що дана земельна ділянка відводиться за рахунок земель не наданих у власність або постійне користування, у тому числі відведених під будівництво - 0,3865 га; які перебувають у користуванні ПП  „Світанок „- 0,0135 га.

      03.04.2006 року щодо спірної земельної ділянки було проведено державну експертизу проекту землеустрою, згідно висновку експерта № 611, затвердженого начальником Тернопільського обласного головного управління земельних ресурсів, проект землеустрою в цілому відповідає вимогам чинного законодавства України, встановленим стандартам, нормам і правилам, оцінюється позитивно та погоджується за умови виправлення зауважень.

       20.04.2006 року всі зауваження експертизи проекту землеустрою було виправлено, виправлення 27.04.2006 року погоджено начальником відділу земельних відносин та землеустрою.

        04.12.2006  року постійна комісія Тернопільської міської ради з питань архітектури, будівництва та розвитку міста, своїм рішенням № 4 затверджує проект відведення вище згаданої земельної ділянки, вилучає з користування ПП  „Світанок” земельну ділянку площею 0,0135 га і вирішує надати в оренду ТОВ „Тернопіль Вечірній” терміном на 5 років земельну ділянку площею 0,40 га під будівництво торгового комплексу з об'єктами громадського харчування за адресою бульвар П. Куліша в м. Тернополі.

       24.04.2007  року вище згаданий проект землеустрою рішенням № 34 затверджено постійною  комісією  з  питань  регулювання  земельних  відносин,  природокористування, охорони довкілля, приватизації та оренди землі.

На підставі всіх вище згаданих документів посадовими особами Тернопільської міської ради було підготовлено проект рішення сесії Тернопільської міської ради „Про затвердження проекту відведення земельної ділянки під розташування торгового комплексу з об'єктами громадського харчування Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній” за адресою бульвар П. Куліша в м. Тернополі, яким пропонувалось вище згаданий проект відведення земельної ділянки затвердити, вилучити частину вище згаданої земельної ділянки з користування ПП „Світанок'”,  надати в оренду ТОВ „Тернопіль Вечірній” терміном на п'ять років земельну ділянку площею, 0,40 га під будівництво торгового комплексу з об'єктами громадського харчування за адресою бульвар П. Куліша в м. Тернополі, даний проект рішення було погоджено зі всіма відповідними службами, дозволи, яких є необхідними для вилучення земельної ділянки та надання її у користування юридичній особі.

        Відповідно до вимог ст.124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки. Передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому статтями 118,123 цього Кодексу.

      Згідно з п.11 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок (затвердженого Постановою КМУ № 677 від 26.05.2004 року) передбачено, що після одержання позитивного висновку державної експертизи проект відведення земельної ділянки розглядається міською радою затверджується або в установленому порядку подається до інших органів, до повноважень яких належить надання у користування або передача у власність земельних ділянок.

       Відповідно до вимог ст. 123 Земельного кодексу України надання земельних ділянок юридичним особам у постійне користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за проектами відведення цих ділянок. Юридична особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у постійне користування із земель державної або комунальної власності, звертається з відповідним клопотанням до міської ради. До клопотання про відведення земельної ділянки додаються матеріали, передбачені частиною п'ятнадцятою статті 151 цього Кодексу, документи, що обґрунтовують її розмір, призначення та місце розташування.

        Згідно з вимогами ч. 6 ст.123 Земельного кодексу України проект відведення земельної ділянки погоджується із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами, органами архітектури та охорони культурної спадщини і після одержання висновку державної землевпорядної експертизи по об'єктах, які їй підлягають, подається до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради, які розглядають його у місячний строк і, в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, приймають рішення про надання земельної ділянки.

         Таким чином, позивачем повністю дотримано вимог чинного законодавства щодо порядку погодження місця розташування земельної ділянки під забудову та виконано всі законодавчо необхідні процедури щодо розробки проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки, який відповідно до вимог чинного законодавства було подано на

затвердження Тернопільській міській раді.

        Тернопільська міська рада, як орган місцевого самоврядування, незважаючи на свій обов'язок щодо затвердження проекту землеустрою, який пройшов державну землевпорядну експертизу, що передбачено ч. 6 ст. 123 Земельного Кодексу  України, внаслідок розгляду поданих документів понад місяць часу, безпідставно не приймає рішення про надання земельної ділянки і безпідставно відмовила у його затвердженні і укладенні договору оренди земельної ділянки. Чинне законодавство України не передбачає права органу місцевого самоврядування відмовляти у наданні земельної ділянки за наявності позитивного висновку державної землевпорядної експертизи. Випадків продовження розгляду питання надання земельної ділянки у користування понад місяць часу , чинне законодавство України не містить.

       Своїми діями Тернопільська міська рада  незаконно відмовила ТОВ "Тернопіль Вечірній" у наданні земельної ділянки в користування.

         Згідно з ч.9 ст. 123 Земельного Кодексу України рішення про відмову у наданні земельної ділянки в користування має містити мотивовані пояснення з посиланням на відповідні положення нормативно-правових актів, затвердженої містобудівної документації та документації із землеустрою. В оскаржуваному рішенні відсутнє будь-яке посилання на вище згадані норми.

        Із цього випливає, що оскаржуване рішення Тернопільської міської ради, як органу місцевого самоврядування суперечить вимогам чинного законодавства України, а тому є недійсним, як протиправне і таке, що прийняте з порушенням вимог чинного законодавства України.

       В силу ч. 9 ст. 123 Земельного Кодексу України відмову органів місцевого самоврядування у наданні земельної ділянки в користування може бути оскаржено в судовому порядку.

       Відповідно до ч. З ст. 152 Земельного Кодексу України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав; визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; застосування інших, передбачених законом, способів.

       Відповідно до ч. З п.7 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 16.04.2004 року "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" при оскарженні рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування з питань, віднесених до їх компетенції (наприклад, про відмову в передачі у власність чи в продаж земельної ділянки або розміщенні об'єкта), суд у разі задоволення позову визнає рішення цих органів недійсними і зобов'язує їх, залежно від характеру спору, виконати певні дії на захист порушеного права чи сам визнає це право за позивачем.

Відповідно до п.14 ч. З ст. 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" міський голова представляє раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності.

Постановою Кабінету Міністрів України № 220 від 03.03.2004 року затверджено типовий договір оренди землі, який відповідно до вимог Закону України "Про оренду землі" укладається під час передачі земельної ділянки в оренду.

Оцінивши представлені документальні докази, господарський суд Тернопільської області  прийшов до переконання, що позовні вимоги щодо:

* винести рішення ,яким визнати  недійсним ,як таке що є протиправним і прийняте з порушенням  вимог чинного законодавства України рішення  одинадцятої сесії п'ятого скликання  Тернопільської міської ради  в частині  відмови у затвердженні проекту відведення земельної ділянки під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) за адресою  м. Тернопіль  бульвар П.Куліша   

* затвердити  проект землеустрою  щодо відведення земельної ділянки  під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) за адресою  м. Тернопіль  бульвар П.Куліша  

* визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23  право тимчасового  користування  спірною земельною ділянкою  на умовах визначених проектом землеустрою  даної земельної ділянки

* надати Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23 в оренду терміном на п'ять років  земельну ділянку площею 0,40 га під будівництво  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  за адресою м. Тернопіль вул. П.Куліша  

* зобов'язати  міського голову  м. Тернополя ,як особу уповноважену  чинним законодавством України  представляти  раду у відносинах  з підприємствами ,установами ,організаціями незалежно  від форм власності ,підписати договір  оренди  земельної ділянки  терміном на п'ять років  ,під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  за адресою м. Тернопіль вул.. П.Куліша . з Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23.

* у разі не підписання договору оренди протягом десяти днів  з дня набрання чинності  рішення по даній справі, договір вважати  затвердженим  та укладеним.

- документально обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Судові витрати в порядку ст.ст. 87, 89, 90, 94, 97, 98, Кодексу адміністративного

судочинства  України , покласти на позивача, як ініціатора позову.

              Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 76, 77, 79, 80, 86, 122, 133, 138, 158, 160, 161, 162, 163, 165, 167 Кодексу адміністративного судочинства  України, Постановою Пленуму Верховного суду України № 7 від 16.04.2004 року "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ", ст. ст.123, 124, 152 Земельного Кодексу України, Законом України „Про місцеве самоврядування в  Україні”, суд

ПОСТАНОВИВ:

 1. Позов задовольнити

    2.Визнати  недійсним ,як таке що є протиправним і прийняте з порушенням  вимог чинного законодавства України, рішення одинадцятої сесії п'ятого скликання  Тернопільської міської ради  в частині  відмови у затвердженні проекту відведення земельної ділянки під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) за адресою  м. Тернопіль,  бульвар П.Куліша .  

             3.Затвердити  проект землеустрою  щодо відведення земельної ділянки  під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) за адресою  м. Тернопіль  бульвар П.Куліша  

           4. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23  право тимчасового  користування  спірною земельною ділянкою  на умовах визначених проектом землеустрою  даної земельної ділянки

     5.Надати Товариству з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23 в оренду терміном на п'ять років  земельну ділянку площею 0,40 га під будівництво  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  за адресою м. Тернопіль вул. П.Куліша  

            6.Зобов'язати  міського голову  м. Тернополя ,як особу уповноважену  чинним законодавством України  представляти  раду у відносинах  з підприємствами, установами, організаціями незалежно  від форм власності ,підписати договір  оренди  земельної ділянки  терміном на п'ять років  ,під розташування  торгового комплексу  з об'єктами громадського харчування  за адресою м. Тернопіль вул. П.Куліша з Товариством з обмеженою відповідальністю „Тернопіль Вечірній”(код ЄДРПОУ 21139914) м. Тернопіль  бульвар Шевченка,23.

            7. У разі не підписання договору оренди протягом десяти днів  з дня набрання чинності  рішення по даній справі, договір вважати  затвердженим  та укладеним.

          8.Постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення строку  подання заяви про апеляційне  оскарження. На постанову  суду сторони  мають право  подати  заяву про апеляційне  її оскарження  протягом десяти  днів з дня  складення постанови в повному обсязі  до адміністративного суду   апеляційної інстанції ,а протягом 20 днів  після  подання заяви про подання апеляційної   скарги.

               9.Постанову направити сторонам по справі.

 

Суддя                                                                                                    І.М. Турецький

Дата ухвалення рішення16.08.2007
Оприлюднено29.08.2007
Номер документу873647
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/193-3382

Постанова від 16.08.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні