Ухвала
від 31.01.2020 по справі 127/1389/20
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/1389/20

Провадження №11-сс/801/64/2020

Категорія: крим.

Головуючий у суді 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Доповідач : ОСОБА_2

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2020 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі:

головуючого судді: ОСОБА_2 ,

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

із секретарем: ОСОБА_5 ,

з участю прокурора ОСОБА_6 ,

слідчого ОСОБА_7 ,

підозрюваного ОСОБА_8

та його захисника адвоката ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні судове провадження за апеляційними скаргами прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_6 та захисника підозрюваного ОСОБА_8 адвоката ОСОБА_9 на ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 22 січня 2020 року про застосування запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб щодо підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 28 ч.1 ст. 203-2 КК України,

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Вінниці, громадянина України, неодруженого, непрацюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

в с т а н о в и в :

21 січня 2020 року до Вінницького міського суду Вінницької області надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_7 , погоджене з прокурором ОСОБА_10 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави в розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 630600 гривень, щодо підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 28 ч.1 ст. 203-2 КК України, ОСОБА_8 .

Розглянувши клопотання, слідчий суддя задовольнив його частково, застосувавши до підозрюваного ОСОБА_8 запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 210200 грн за покладенням на нього відповідних процесуальних обов`язків.

Не оспорюючи висновків слідчого судді щодо обґрунтованості підозри у вчиненні ОСОБА_8 кримінального правопорушення та наявності ризиків, передбачених ч.1 ст. 177 КПК України, прокурор у кримінальному провадженні ОСОБА_6 в апеляційній скарзі порушує питання про скасування ухвали в частині розміру застави, а саме просить визначити підозрюваному заставу в розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. В обґрунтування своїх вимог зазначив, що слідчим суддею не взято до уваги того, що ОСОБА_8 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, тяжкість покарання, що йому загрожує у разі визнання його винним, його роль у вчиненні злочину, а саме те, що він є безпосереднім виконавцем злочину та активним членом організованої злочинної групи, а тому визначена сума застави не може повною мірою гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

Вважаючи рішення слідчого судді незаконним, захисник підозрюваного ОСОБА_8 - адвокат ОСОБА_9 подав апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу слідчого судді скасувати та постановити нову, якою обрати щодо підозрюваного ОСОБА_8 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання. Зазначає про відсутність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, оскільки ОСОБА_8 під час проведення слідчих дій порушень не допускав, відсутні будь-які факти його впливу на учасників процесу, крім того, він має бездоганні характеристики за місцем проживання.

Заслухавши суддю-доповідача, підозрюваного ОСОБА_8 та його захисника адвоката ОСОБА_9 , які підтримали свою апеляційну скаргу та заперечили проти задоволення апеляційної скарги прокурора у кримінальному провадженні, прокурора ОСОБА_6 , який підтримав свою апеляційну скаргу та заперечив проти задоволення апеляційної скарги сторони захисту, перевіривши матеріали судового провадження, колегія суддів вважає за необхідне апеляційну скаргу прокурора задовольнити, а у задоволенні апеляційної скарги захисника підозрюваного відмовити.

Задовольняючи погоджене з прокурором клопотання слідчого, слідчий суддя дійшов вірного висновку про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_8 кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 203-2 КК України та наявності ризиків, передбачених ч.1 ст. 177 КПК України, які дають підстави для переконання, що підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином та продовжити кримінальне правопорушення.

Також у відповідності з вимогами ст. 178 КПК України, слідчий суддя зважив на вагомість наявних доказів у вчиненні ОСОБА_8 умисного особливо тяжкого, корисливого злочину, вчиненого організованою групою, тяжкість покарання, що загрожує йому у разі визнання його винним у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, а також те, що він не має офіційного місця роботи та законних джерел існування.

Разом з тим, на думку колегії суддів, слідчий суддя про визначенні розміру застави не достатньо обґрунтовано та вмотивовано визначив майже мінімальний розмір застави, який на даному етапі досудового розслідування є недостатнім для забезпечення виконання підозрюваним процесуальних обов`язків.

Виходячи з практики Європейського суду з прав людини, відповідно до якої розмір застави повинен визначатися тим ступенем довіри, при якому перспектива втрати застави у випадку ухилення від слідства та суду, буде достатнім стимулюючим засобом, щоб відбити у особи, щодо якої застосовано заставу, якесь бажання сховатися. Визначаючи суму застави, суди повинні брати до уваги обставини особистого життя та тяжкість злочину, у вчиненні якого підозрюється особа.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсудового провадження, ОСОБА_8 ,виконуючи визначенійому функціїу складіорганізованої групи,склав спільнийплан вчиненнязлочину,направленого назайняття гральнимбізнесом,допомагав укерівництві діяльністюгрупи,визначав напрямкидіяльності членівзлочинної групи.Незаконна діяльністьпідозрюваного маєтривалий період,у зв`язкуз чимє достатніпідстави вважати,що нимбуло отриманозначну сумунезаконних прибутків,а томунеобхідно застосувативідносно ньогозаставу умаксимальному розмірі,передбаченому п.3ч.5ст.182КПК Україниі таказастава у зазначеному розмірі буде співмірною з існуючими в кримінальному провадженні ризиками та в разі її внесення зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного та виконання ним обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України.

Вимоги апеляційної скарги захисника ОСОБА_8 адвоката ОСОБА_9 щодо застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання суперечать положенню ч.8 ст. 194 КПК України, якою передбачено, що до підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні злочину, за який передбачено основне покарання у виді штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, може бути застосовано запобіжний захід лише у вигляді застави або тримання під вартою.

Керуючись ст.ст. 405, 407, 422 КПК України, апеляційний суд

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу захисника підозрюваного ОСОБА_8 адвоката ОСОБА_9 залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні ОСОБА_6 задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 22 січня 2020 року, якою частково задоволено клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_7 та застосовано до підозрюваного ОСОБА_8 запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 210200 грн з покладенням на нього відповідних процесуальних обов`язків, скасувати.

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_7 задовольнити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_8 запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 630600 гривень, які можуть бути внесені як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Зобов`язати підозрюваного ОСОБА_8 не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави внести кошти на відповідний рахунок.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_8 наступні обов`язки: прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою, не відлучатись з м. Вінниці без дозволу слідчого, прокурора або суду.

Термін дії обов`язків, покладених судом, визначити до 14 березня 2020 року, тобто в межах строку досудового розслідування.

У разі невиконання ОСОБА_8 покладених на нього обов`язків, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення31.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87372424
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —127/1389/20

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні