Ухвала
від 05.02.2020 по справі 815/294/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/294/17

УХВАЛА

05 лютого 2020 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Юхтенко Л.Р., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні Одеського окружного адміністративного суду заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, місцезнаходження: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83) про поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання по справі № 815/294/17,-

ВСТАНОВИВ:

До суду 30 січня 2020 року надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, місцезнаходження: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83) про поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання по справі № 815/294/17, в якій заявник просив поновити строк пред`явлення виконавчого документа до виконання.

На обґрунтування заяви зазначено, що після отримання виконавчого листа від 09.06.2017 року по справі №815/294/17, управлінням Пенсійного фонду України в Приморському районі міста Одеси було його направлено на примусове виконання до Першого Приморського ВДВС м. Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області та відповідно до відомостей з АСВП, державним виконавцем винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу, проте, зазначена постанова разом з оригіналом виконавчого листа на адресу управління не надходила.

Таким чином, заявник вважає, що оскільки постанова державного виконавця про повернення виконавчого документа стягувачу разом із виконавчим документом до теперішнього часу не надійшли на адресу правонаступника ліквідованих управлінь - Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, встановити межі строку пред`явлення виконавчого листа до виконання неможливо.

Також заявник зазначає, що для повного охоплення заборгованості перед Пенсійним фондом України необхідно отримати дублікат виконавчого листа, а керуючись вимогами п. 18. 4 Перехідних положень КАС України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання, тому заявник вважає причини пропуску пред`явлення виконавчого листа до виконання поважними.

Цю заяву призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 05 лютого 2020 року.

На судове засідання, призначене на 05 лютого 2020 року представник заявника не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, про що свідчить розписка. Через канцелярію суду 04 лютого 2020 року представник заявника подав заяву про розгляд справи за його відсутністю.

Представник відповідача на судове засідання також не з`явився, судова повістка була надіслана на адресу відповідача.

Відповідно до ч. 8 ст. 126 КАС України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 376 КАС України, неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Згідно з ч. 9 ст. 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Керуючись приписами ч. 9 ст. 205 КАС України, суд виніс ухвалу, яка занесена до протоколу судового засідання від 05.02.2020 року про продовження розгляду заяви у порядку письмового провадження.

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, дослідивши додані до заяви письмові докази, та матеріали справи, суд встановив такі факти та обставини.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 12 квітня 2017 року по справі №815/294/17 задоволено адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Державного підприємства Енергомонтажний поїзд № 754 про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 56220,74 гривень.

Матеріалами справи підтверджено, що Центральним об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України в м. Одесі України отримало виконавчий лист від 09.06.2017 року по зазначеній справі 24 липня 2017 року, про що свідчить розписка (а.с. 104).

Строк пред`явлення виконавчого листа до виконання - 08 вересня 2017 року.

Ухвалою від 25 жовтня 2017 року замінено сторону виконавчого провадження по справі № 815/294/17 з Управління Пенсійного фронду України в Приморському районі міста Одеси на Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України в м. Одесі (код ЄДРПОУ 41248812, юридична адреса: вул. Ільфа і Петрова, буд. 4а, м. Одеса, 65121).

Ухвалою від 16 січня 2020 року замінено сторону (стягувача) виконавчого провадження по справі № 815/294/17 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси до Державного підприємства Енергомонтажний поїзд № 754 про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 56220,74 гривень, - Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України в м. Одесі його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України в Одеській області (місцезнаходження: вул. Канатна, 83, м. Одеса, 65107; ідентифікаційний код юридичної особи: 20987385).

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, дослідивши додані до заяви письмові докази, та матеріали справи, суд доходить висновку, що заява належить задоволенню, з таких підстав.

Статтею 129-1 Конституції України встановлено, що судові рішення, зокрема, постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до частини першої статті 370 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Згідно з положень частини першої статті 12 Закону України Про виконавче провадження від 02.06.2016 №1404-VIII, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Частиною шостою цієї статті закону визначено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Відповідно до частини першої статті 376 КАС України, стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Таким чином, вирішуючи питання щодо можливості поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого листа до виконання суд не повинен досліджувати факт виконання судового рішення, а повинен вирішити питання визнання поважними причин пропуску строку, суд повинен перевірити, чи пропущено строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, чи поважні причини такого пропуску, що було підставою несвоєчасного звернення за виконанням судового рішення.

Поважність причин повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення певної процесуальної дії в межах строків, установлених законодавством.

Поважними причинами пропуску строку можуть бути визнані лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, які не залежать від волевиявлення особи та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, які повинні бути підтверджені належними доказами.

Заявник зазначив, що виконавчий лист по цій справі був надісланий стягувачем до Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеса ГТУЮ в Одеській області для примусового виконання відповідно до листа вих. №704/09 від 15.01.2018 року, який постановою Старшого державного виконавця Першого Приморського відділу ДВС міста Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області від 23.06.2018 року ВП №55689387 був повернутий на адресу стягувача. Заявник стверджує, що лист не був отриманий стягувачам поштою, про що свідчить лист на адресу начальника Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеса Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Одеса) від 28.01.2020 року.

Перший Приморський відділ державної виконавчої служби у м. Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Одеса) листом від 04.02.2020 року вих. № 10178 повідомив ГУПФУ в Одеській області про те, що у зв`язку з реорганізацією відділу державної виконавчої служби при пересилці поштою дані виконавчі листи були втрачені.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд доходить висновку, що саме з незалежних від волевиявлення особи обставин, не були вчинені своєчасно дії щодо звернення вказаного виконавчого листа до виконання, тому зазначені причини можуть бути визнані судом поважними та заява заявника є обґрунтованою та належить задоволенню.

Керуючись ст. ст. 256, 294, 370,376 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, місцезнаходження: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83) про поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання по справі № 815/294/17, - задовольнити.

Поновити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Одеській області (код ЄДРПОУ 20987385, місцезнаходження: 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83) строк для пред`явлення виконавчого листа по справі № 815/294/17 до виконання.

Ухвала суду набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала суду може бути оскаржена в строк та в порядку, передбаченому ст.293 Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням п.п.15.5 п. 15 ч. 1 Перехідних положень КАС України.

Суддя: Л.Р. Юхтенко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.02.2020
Оприлюднено07.02.2020
Номер документу87384523
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/294/17

Ухвала від 15.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 15.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 16.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Єфіменко К.С.

Ухвала від 05.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 16.01.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Ухвала від 25.10.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стеценко О. О.

Ухвала від 25.10.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стеценко О. О.

Ухвала від 28.09.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стеценко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні