Рішення
від 05.02.2020 по справі 540/2607/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2020 р.м. ХерсонСправа № 540/2607/19 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Дубровної В.А., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області до Публічного акціонерного товариства Проектно-будівельна фірма "Херсонбуд" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

встановив:

I. Зміст позовних вимог.

04 грудня 2018 року Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (далі - позивач, ГУ ПФУ в Херсонській області) звернулося до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства проектно - будівельна фірма "Херсонбуд" (далі - відповідач, ПАТ ПБФ "Херсонбуд"), у якому просить стягнути з Публічного акціонерного товариства проектно - будівельна фірма "Херсонбуд" (73000,м. Херсон, вул. Кірова, 24, ЄДРПОУ 01273243) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (код ЄДРПОУ 21295057, р/р НОМЕР_1 в Філії - Херсонське обласне управління АТ "Ощадбанк", МФО установи банку 352457, код ЄДРПОУ 02766367) заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період серпень - листопад 2019 року в сумі 7 579,94 грн.

II. Позиція позивача та заперечення відповідача

Вказані вимоги позивач обґрунтовує не виконанням ПАТ ПБФ "Херсонбуд" зобов`язання, передбаченого Законом України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, за період з серпня 2019 року по листопад 2019 року, внаслідок чого утворилась заборгованість у розмірі 7 579,94 грн., яку просить стягнути в судому порядку.

Відповідач у справі не скористався правом подати до суду відзив на позовну заяву, про яке йому було роз`яснено ухвалою суду від 05.12.2019 року, яка була направлена на адресу відповідача, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, проте поштовий конверт повернувся на адресу суду з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

За приписами частини 4 ст.124 КАС України судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. У разі відсутності учасників справи за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручено їм належним чином.

III. Процесуальні дії у справі

Ухвалою від 05.12.2019 р. відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) відповідно до частини 5 статті 262 КАС України, якою передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі. (ст. 258 КАС України).

Згідно з частиною 2 статті 262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання; якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів.

Відповідно до ч. 6 ст.162 КАС України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З огляду на завершення 30-ти денного терміну для подання заяв по суті справи, суд вважає можливим розглянути та вирішити справу по суті за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

IV. Обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

БМУ «Промжилбуд-5» ПАТ ПБФ «Херсонбуд» (код ЄДРПОУ 01273208) перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України Херсонської області, як платник страхових внесків.

Згідно довідки №1/1 від 05 січня 2017 року, виданої керівником БМУ «Промжилбуд-5» ПАТ ПБФ «Херсонбуд» та скріпленої печаткою відповідача, ОСОБА_1 працював в БМУ «Промжилбуд-5» ПАТ ПБФ «Херсонбуд» з 23.10.1999 по 09.11.2006 р. та здійснював організацію виконання будівельних робіт за професією "виконавець робіт", що передбачена Списком № 2 розділу ХХУІІ підрозділу 2290000б, шифр професії 24441 - виконавці робіт, затвердженому постановою КМУ від 11.03.1994 р. № 162, та Списком № 2 виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою КМУ "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" від 16.01.2003 року № 36.

Відповідно до Протоколу призначення пенсії №937 від 28.07.2017 року громадянину ОСОБА_1 , з 26 червня 2017 року призначено та виплачується пенсія на пільгових умовах за Списком № 2.

ГУ ПФУ в Херсонській області на адресу БМУ «Промжилбуд-5» ПАТ ПБФ «Херсонбуд» направлялися розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" ( далі - Розрахунок).

Так, згідно Розрахунку від 11.05.2019 р. № 2158/05-04 місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсії ОСОБА_1 з травня 2019 року становить 2 471,72 грн. Згідно розрахунку від 08.11.2019 р. № 4414/05-04 місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсії ОСОБА_1 з листопада 2019 року становить 164,78 грн.

Таким чином, в межах заявлених позивачем до стягнення періодів з серпня по листопад 2019 року ПАТ ПБФ "Херсонбуд" повинно було відшкодувати ГУ ПФУ в Херсонській області витрати на виплату та доставку пенсії ОСОБА_1 в загальній сумі 7 579,94 грн. (за серпень 2019 р. - 2 471,72 грн., вересень 2019 р. - 2 471,72 грн.,жовтень 2019 р.- 2 471,72 грн., листопад 2019 р.- 164,78 грн.)

Оскільки відповідачем не відшкодовано витрати на виплату та доставку пільгових пенсій вказаній вище особі відповідно до отриманих розрахунків за період з серпня по листопад 2019 року в загальній сумі 7 579,94 грн., ГУ ПФУ в Херсонській області звернулося до суду з даним позовом.

V. Норми права, які застосував суд

Відповідно до п. 2 Розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, професій, посад і показників, затверджених Постановою КМУ "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" від 16.01.2003 року №36 (далі - постанова КМУ), та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, зазначеним вище особам пенсії призначаються за нормами Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням ст. 28 Закону "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цього Закону.

Відповідно до п.6.1 п.6 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону.

Згідно з п.6.4 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України", розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8. вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Згідно з п. 6.9. Інструкції, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Крім того, відповідно до абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування" (із змінами) для підприємств, установ, організацій, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об`єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Отже, ПАТ ПБФ "Херсонбуд" зобов`язане згідно з п. 6.8 Інструкції в термін до 25 числа щомісячно забезпечувати відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. 2 Розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "б" - "з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" згідно наданих розрахунків.

Відповідно до пп. 1 п. 2.2 розділу ІІ Положення "Про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30 квітня 2002р. № 8-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 травня 2002 р. за № 442/6730, встановлено, що управління відповідно до покладених на нього завдань забезпечує додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами актів законодавства про пенсійне забезпечення.

Згідно п. 2.4 зазначеного Положення, управління має право стягувати несплачені суми єдиного внеску, страхових внесків та інших платежів з їх платників.

Прикінцеві Положення Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" не передбачають будь-яких підстав щодо звільнення від сплати збору на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування у вигляді покриття витрат на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах.

VI. Оцінка суду

Як вбачається з матеріалів справи, ГУ ПФУ в Херсонській області направлялись на адресу відповідача розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" з травня по листопад 2019 року, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення відповідачем.

При цьому, суд відмічає, що відповідачем до матеріалів справи не надано доказів оскарження вказаних розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Крім того, в матеріалах справи відсутні докази сплати відповідачем суми, яка є предметом стягнення у даній справі.

VIII. Висновок суду

Частиною 1 статті 73 КАС України встановлено, що предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно із частиною 1 статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Надавши оцінку усім доказам в сукупності, повно та всебічно проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог ГУ ПФУ Херсонської області про стягнення з ПАТ ПБФ "Херсонбуд" витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 7 579,94 грн.

IX. Розподіл судових витрат

Відповідно до ч. 2 ст. 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Таким чином, сплачений позивачем судовий збір стягненню з відповідача не підлягає.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

вирішив:

Позов Головного управління Пенсійного фонду України у Херсонській області (місце знаходження 73005, м. Херсон, вул. 28 Армії, буд. 6, код ЄДРПОУ 21295057, e-mail gu@ks.pfu.gov.ua) до Публічного акціонерного товариства Проектно-будівельна фірма "Херсонбуд" (місцезнаходження 73000, м. Херсон, вул. Кірова, 24, ЄДРПОУ 01273243) про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій - задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства проектно - будівельна фірма "Херсонбуд" (73000,м. Херсон, вул. Кірова, 24, ЄДРПОУ 01273243) на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (код ЄДРПОУ 21295057, р/р НОМЕР_1 в Філії - Херсонське обласне управління АТ "Ощадбанк", МФО установи банку 352457, код ЄДРПОУ 02766367) заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період серпень - листопад 2019 року в сумі 7 579,94 грн. (сім тисяч п`ятсот сімдесят дев`ять грн. 94 коп.).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя В.А. Дубровна

кат. 112010000

Дата ухвалення рішення05.02.2020
Оприлюднено06.02.2020
Номер документу87385236
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —540/2607/19

Рішення від 05.02.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні