Рішення
від 23.01.2020 по справі 906/1140/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" січня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/1140/19

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Кудряшової Ю.В.

секретар судового засідання: Сенькіна Л.А.

за участю представників сторін:

від позивача-1: не прибув;

від позивача-2: не прибув;

від відповідача-1: не прибув;

від відповідача-2: не прибув;

прокурор: Шевчук М.М., службове посвідчення №038611 від 11.01.2016.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Керівника Бердичівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі 1) Іванопільської селищної ради Чуднівського району Житомирської області

2) Чуднівської районної державної адміністрації

до 1) Фермерського господарства "Голден Фрут Ленд"

2) ОСОБА_1

про стягнення заборгованості по сплаті орендної плати, розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки

Позивач звернувся до суду з позовом про:

- стягнення заборгованості по орендній платі за користування земельною ділянкою площею 11,5590 га в сумі 11018,86 грн. до місцевого бюджету Іванопільської селищної ради Чуднівського району Житомирської області,

- розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення від 17.07.2012, укладеного між Чуднівською районною державною адміністрацією та Аврамчуком Євгеном Сергійовичем, відповідно до якого в строкове платне користування передано земельну ділянку площею 11,5590 га, яка розташована на території Іванопільської селищної ради Чуднівського району Житомирської області за межами населеного пункту,

- зобов`язання Фермерського господарства "Голден Фрут Ленд" (в особі Аврамчука Євгена Сергійовича) повернути земельну ділянку з кадастровим номером 1825855600:09:000:0082 загальною площею 11,5590 га, яка розташована за межами населеного пункту на території Іванопільської селищної ради Чуднівського району Житомирської області у розпорядження держави.

Прокурор в судовому засідання позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав, зазначених в позові, просив задовольнити.

Позивач-1 в судове засідання уповноваженого представника не направив,

20.01.2020 на електронну пошту суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі їх представника. Позовні вимоги позивач-1 підтримує.

Представник позивача-2 в судове засідання уповноваженого представника не направив, хоч про час та місце розгляду справи повідомлявся вчасно та належним чином.

Відповідачі в судове засідання уповноважених представників не направили. Ухвали господарського суду, що направлялися на їх адреси, повернулися до суду з відмітками пошти "інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення".

Приймаючи до уваги, що відповідачі у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України не подали до суду відзив на позов, а відтак не скористалися наданими їм процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Заслухавши пояснення прокурора та дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, розпорядженням голови Чуднівської районної державної адміністрації Житомирської області від 17.07.2012 № 306 (а.с. 25) ОСОБА_1 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надано в оренду із земель запасу сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства земельну ділянку загальною площею 11,5590 га, в тому числі сад - 11,5590 га.

Також 17.07.2012 між Чуднівською районною державною адміністрацією(позивач-2) та ОСОБА_1 (відповідач-2) укладено договір (а.с. 26-28) оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 11,5590 га, яка розташована на території Іванопільської селищної ради Чуднівського району Житомирської області за межами населеного пункту.

Згідно п. 8 зазначеного договору оренди землі, останній укладено на 20 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 90 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендаря про намір продовжити його дію.

У відповідності до п. 9 договору оренди землі, орендна плата вноситься орендарем у грошовому виразі та складає 10403,1 грн. за один рік.

За приписами п. 11 договору оренди землі, орендна плата вноситься щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати, що становить 866,96 грн. за один місяць.

Передача земельної ділянки в оренду здійснюється з розробленням проекту землеустрою (п. 18 договору).

Договір зареєстровано у Відділі Держкомзему у Чуднівському районі, про що вчинено запис від 22.10.2012 за №182580004004785.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про фермерське господарство" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) для отримання (придбання) у власність або в оренду земельної ділянки державної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до відповідної районної державної адміністрації. Для отримання у власність або в оренду земельної ділянки із земель комунальної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до місцевої ради.

Отже, земельна ділянка для ведення фермерського господарства набувається саме фізичною особою.

За змістом частини 1 статті 8 Закону України "Про фермерське господарство" (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) після одержання засновником державного акта на право власності на земельну ділянку або укладення договору оренди земельної ділянки та його державної реєстрації фермерське господарство підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб.

На виконання вимог Закону України "Про фермерське господарство" Аврамчуком Є.С. зареєстровано фермерське господарство "Голден Фрут Ленд".

З 18.06.2013 ФГ "Голден Фрут Ленд" перебуває на податковому обліку у Бердичівському управлінні ГУ ДФС У Житомирській області, основним видом економічної діяльності якого вирощування зерняткових і кісткових фруктів (код КВЕД 01.24.).

Для забезпечення основної мети господарської діяльності відповідач-1 використовує земельну ділянку загальною площею 11,5590 га, в тому числі сад - 11,5590 га, відповідно до укладеного договору оренди від 17.07.2012.

Як вбачається з листів Бердичівського управління ГУ ДФС у Житомирській області за вих. №11277/5/06-30-50-12 від 10.07.2019 та зведеного розрахунку (а.с. 32-33) Фермерське господарство "Голден Фрут Ленд", як орендар земельної ділянки площею 11,5590 га з кадастровим номером 1825855600:09:000:0082, обов`язку щодо сплати орендної плати в обумовлені строки за вищевказаним договором не виконало. Внаслідок чого, станом на 01.07.2019 за діючим договором оренди землі виникла заборгованість із виплати орендної плати, не охоплена попередніми заходами представницького характеру, у розмірі 11018,86 грн.

Дана заборгованість не включає 2019 рік, оскільки даний суб`єкт господарювання декларацію з плати за землю за поточний рік не подав взагалі.

Згідно листа Іванопільської селищної ради від 22.07.2019 № 510/02-22 упродовж 2018 року та включно по червень 2019 року орендна плата за користування земельною ділянкою фермерським господарством "Голден Фрут Ленд" не сплачувалась. Датою останнього платежу є 29.09.2017.

З метою захисту інтересів держави прокурор звернувся до суду з даним позовом.

Оцінивши в сукупності матеріали справи, проаналізувавши вимоги чинного законодавства, що регулює спірні правовідносини, врахувавши пояснення учасників процесу, господарський суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, враховуючи наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України, підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Частина 1 ст. 626 ЦК України визначає договір, як домовленість двох або більше сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 792 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Земельна ділянка може передаватись у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них.

Статтею 93 Земельного кодексу України передбачено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються законом (частини 1, 9 вказаної норми).

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Статтями 1, 13 Закону України "Про оренду землі" визначено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 24 зазначеного Закону передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Як визначено частиною першою статті 15 Закону України "Про оренду землі" однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до статті 21 названого Закону, орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Зі змісту наведених статей Закону України "Про оренду землі" вбачається, що основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

В ході розгляду справи суд встановив, що договірні зобов`язання зі сплати орендної плати виконуються неналежним чином, внаслідок чого існує заборгованість за період оренди землі з січня 2018 року по грудень 2018 року, яка за даними прокурора, на момент звернення до суду становить 11018,86 грн.

Перевіривши розрахунок заборгованості, суд дійшов висновку, що розмір заборгованості визначено вірно у відповідності до умов договору та чинного законодавства.

Щодо вимоги про розірвання договору оренди земельної ділянки та її повернення у розпорядження держави, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

За приписами статей 525, 526, 629 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами, а зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Статтею 96 Земельного кодексу України визначено, що землекористувачі зобов`язані, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Як зазначалося раніше, за приписами п. 4 ч. 1 ст. 24 Закону України "Про оренду землі" орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до ст. 141 Земельного кодексу України однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Систематична несплата орендної плати, як спеціальна кваліфікуюча підстава для припинення права користування земельною ділянкою, є повна несплата орендної плати у встановлений строк протягом певного періоду поспіль.

Аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 28.09.2016 у справі № 6-977-цс16. Такого ж висновку дійшов Верховний Суд під час розгляду справ № 925/549/17, №183/1526/16 (постанови від 02.05.2018 та від 28.11.2018 відповідно).

Відсутність оплати відповідачем-1 орендної плати згідно умов договору оренди від 17.07.2012 за користування земельною ділянкою в період з січня 2018 року по грудень 2018 року є систематичною несплатою.

У відповідності до ч. ч. 3, 4 статті 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Згідно із ч. 1 ст. 32 вказаного Закону на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Пунктами 2.20., 2.23. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 7 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" роз`яснено, що у вирішенні спорів про розірвання договору оренди земельної ділянки судам слід враховувати, що відповідно до статті 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених умовами договору, та з підстав, визначених статтями 24 і 25 Закону України "Про оренду землі", у разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також з підстав, визначених ЗК України та іншими законами України.

Розглядаючи справи зі спорів про розірвання договору оренди з підстав заборгованості з орендної плати, потрібно мати на увазі, що згідно зі статтями 1, 13 Закону України "Про оренду землі" основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

Наведене свідчить про те, що чинним законодавством передбачено можливість дострокового розірвання договору оренди землі за рішенням суду на вимогу однієї із сторін цього договору. Таке розірвання може ініціюватися як з підстав, визначених сторонами у спірному договорі, так і у випадках, визначених законом.

Отже, враховуючи наведені норми законодавства та беручи до уваги те, що відповідно до умов договору оренди від 17.07.2012 земельна ділянка площею 11,5590 га передана в строкове платне користування, проте, орендна плата в порушення умов договору фактично не сплачується, суд дійшов висновку про допущення відповідачем істотних порушень умов договору оренди землі від 17.07.2012, що відповідно до вимог частини 2 статті 651 Цивільного кодексу України є підставою для їх розірвання за рішенням суду за вимогою наймодавця.

За таких обставин, вимога прокурора в інтересах позивачів про розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення від 17.07.2012, укладеного між Чуднівською районною державною адміністрацією та керівником Фермерського господарства "Голден Фрут Ленд" Аврамчуком Євгеном Сергійовичем підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 Закону України "Про оренду землі" у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Відповідно до п. 21 договору від 17.07.2012 після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку в стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Враховуючи викладене, позовна вимога про зобов`язання відповідача-1 повернути у розпорядження держави земельну ділянку є правомірною та підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачі не подали до суду жодного доказу на спростування позовних вимог, в тому числі доказів проведення розрахунків (платіжні доручення, виписки банківських установ щодо руху коштів, квитанції до прибуткових касових ордерів, тощо).

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, заявлені у відповідності до вимог чинного законодавства, підтверджуються належними доказами, які є в матеріалах справи, та підлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача-1 Фермерське господарство "Голден Фрут Ленд".

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Фермерського господарства "Голден Фрут Ленд" (13253, Житомирська область, Чуднівський район, смт. Іванопіль, пров. Шевченка, 6, ід код 38341756)

- до місцевого бюджету Іванопільської селищної ради Чуднівського району Житомирської області (розрахунковий рахунок №33217812700634, МФО 811039, ЄДРПОУ 04344943, отримувач УДКСУ у Чуднівському районі) заборгованість по орендній платі за користування земельною ділянкою площею 11,5590 га в сумі 11018,86 грн.

3. Розірвати договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення від 17.07.2012, укладений між Чуднівською районною державною адміністрацією (13200, Житомирська область, м. Чуднів, вул. Героїв Майдану, 104, ід. код 04053460) та ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , ід. номер НОМЕР_1 ), відповідно до якого в строкове платне користування передано земельну ділянку площею 11,5590 га, яка розташована на території Іванопільської селищної ради Чуднівського району Житомирської області за межами населеного пункту,

4. Фермерському господарству "Голден Фрут Ленд" (в особі ОСОБА_1 ) (13253, Житомирська область, Чуднівський район, смт. Іванопіль, пров. Шевченка, 6, ід. код 38341756) повернути земельну ділянку з кадастровим номером 1825855600:09:000:0082 загальною площею 11,5590 га, яка розташована за межами населеного пункту на території Іванопільської селищної ради Чуднівського району Житомирської області у розпорядження держави.

5. Стягнути з Фермерського господарства "Голден Фрут Ленд" (13253, Житомирська область, Чуднівський район, смт. Іванопіль, пров. Шевченка, 6, ід. код 38341756)

- на користь Прокуратури Житомирської області (10008, Житомирська область, м. Житомир, вул. Святослава Ріхтера, 11. ід. код 02909950) 5763,00 грн. сплаченого судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 03.02.20

Суддя Кудряшова Ю.В.

Віддрукувати:

1 - в справу;

2, 3 - позивачам (рек. з повід.)

4 - відповідачу- ФГ "Голден Фрут Ленд" (реком. з повід.),

5 - відповідачу - ОСОБА_1 : АДРЕСА_1 (рек. з повід.)

6 - керівнику Бердичівської місцевої прокуратури (рек. з повід.)

7 - прокурору Житомирської області (рек. з повід.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення23.01.2020
Оприлюднено06.02.2020
Номер документу87395261
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1140/19

Рішення від 23.01.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 27.12.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні