Рішення
від 01.08.2007 по справі 29/231-07-4846
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29/231-07-4846

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" серпня 2007 р.Справа  № 29/231-07-4846

За позовом: ВАТ „Одесаобленерго” Північний РЕМ

До відповідача: КП „ДЕЗ „Марсельське”

про стягнення 11302,72 грн.

                                                                      Суддя            Аленін О.Ю.

Представники сторін:

Від позивача: Дзиговська С.М. за довіреністю

                        Лапчева Н.В. за довіреністю

   Від відповідача: Колесникова Ю.О. за довіреністю

          Суть спору:           ВАТ „Одесаобленерго” Північний РЕМ звернулось до суду з позовом до КП „ДЕЗ „Марсельське”, в якому просить стягнути з відповідача суму боргу за безобліково спожиту електроенергію в розмірі 11302,72 грн.

Позивач збільшив позовні вимоги та просить стягнути з відповідача суму боргу за безобліково спожиту електроенергію в розмірі 16584,50 грн.

Відповідач надав заяву, відповідно до якої визнав позовні вимоги і просить суд надати відстрочку виконання рішення суду строком на 2 місяці.

В судовому засіданні представники позивача погодились з наданням відстрочки виконання рішення суду строком на 2 місяця.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши представників сторін, оцінивши докази які мають значення для справи, - суд встановив:

Між сторонами був укладений договір № 9161 від 12.03.2003р. про постачання електричної енергії, згідно умов якого ВАТ „ЕК „Одесаобленерго” зобов'язалось надавати електричну енергію, а КП „ДЕЗ „Марсельське” зобов'язалось своєчасно оплачувати надану електричну енергію.

Умовами договору передбачено, що при виконанні умов договору, а також вирішенні всіх питань, що не обумовлені даним договором, сторони зобов'язались керуватись Правилами користування електроенергією, іншими діючими законодавчими актами України.

За змістом пп.. 3.1, 3.2, 3.3  Правил користування електричною електроенергією, затверджених Постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.96 р. (у редакції постанови НКРЕ № 910 від 17.10.2005 р.)  - далі «Правила», електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами обліку електричної енергії для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, а також (за бажанням споживача) засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії. Розрахункові засоби обліку електричної енергії, технічні засоби контролю і управління споживанням електричної енергії та величини потужності, засоби вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог ПУЕ, цих Правил та проектних рішень. Відповідальність за технічний стан засобів обліку несе та організація, на балансі якої вони перебувають, або організація, яка здійснює їх експлуатацію на підставі відповідного договору. Відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб відповідно до акта про пломбування та відповідальність за збереження засобів обліку та пломб на них покладається на їх власника або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені і яка відає цією територією (приміщенням) на підставі права власності або користування.

Пунктом 3.6. Правил передбачено, що підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими засобами (засобом) обліку електричної енергії, забороняється, за винятком випадків, передбачених розділом 6 цих Правил.

Згідно п. 6.40.  Правил  у разі виявлення у споживача пошкоджень пломб електропередавальної організації та/або пломб держповірки або за умови збереження цілісності пломб держповірки та електропередавальної організації пошкодження розрахункових приладів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу приладу обліку тощо), встановлення перемички, шунтуючої коло струму лічильника, використання різного роду пристроїв з метою зменшення показів приладу обліку, несанкціонованого втручання у параметри багатофункціональних лічильників, порушення цілісності ізоляції вторинних кіл трансформаторів струму чи напруги, знеструмлення кіл струму або кіл напруги приладу обліку, самовільного встановлення споживачем трансформаторів струму чи напруги, коефіцієнти трансформації яких не відповідають указаним на паспорті (табличці) трансформатора та/або вказаним у договорі про постачання, інших дій або бездіяльності споживача з метою зниження значення показів засобу обліку, покази розрахункового засобу обліку не враховуються, а електропередавальна організація (постачальник електричної енергії за регульованим тарифом) здійснює перерахунок обсягу фактично спожитої електричної енергії за період від дня останнього контрольного зняття представником електропередавальної організації (постачальника електричної енергії за регульованим тарифом) показів розрахункового засобу обліку чи фактично проведеної і підтвердженої актом технічної перевірки роботи схеми комерційного обліку, що мала передувати виявленню порушень, але цей період має не перебільшувати шести місяців. Якщо споживач з метою позаоблікового споживання електричної енергії влаштував приховану електропроводку, встановив пристрій, що занижує покази засобу обліку, порушив умови монтажу, виявити які представник постачальника електричної енергії при попередніх відвідуваннях не мав можливості, споживачу робиться перерахунок обсягу фактично спожитої електричної енергії з дати допуску електроустановок споживача в експлуатацію, але не більше трьох років. Перерахунок обсягу фактично спожитої електричної енергії та його вартості здійснюється відповідно до Методики обчислення обсягу електричної енергії, недоврахованої унаслідок порушення споживачем - юридичною особою Правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 5 грудня 2001 року N 1197, за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням.

У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень. В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. У разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (п. 6.41 Правил).

На підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків та виписуються споживачу додаткові розрахункові документи для сплати відповідно до законодавства України. Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії. Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії. Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності через 10 робочих днів після вручення протоколу споживачу, за винятком випадків оскарження цього рішення в судовому порядку (п.6.42 Правил).

Відповідно до п. 6.43. Правил кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом. Споживач має оплатити рахунки за недовраховану електричну енергію протягом 5 операційних днів від дня отримання рахунка. Нараховані до оплати за актами порушень обсяги електричної енергії, які припадають на попередні розрахункові періоди, не враховуються під час підбиття підсумків розрахункового періоду при визначенні фактичної величини споживання за цей розрахунковий період. Сума збитків перераховується споживачем на поточний рахунок постачальника електричної енергії або електропередавальної організації. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта, визначення розміру коштів, належних до оплати, здійснення платежів вирішуються у судовому порядку.

При проведенні технічних перевірок розрахункових засобів обліку працівниками ВАТ „ЕК „Одесаобленерго” були встановлені факти порушення Правил користування електроенергією з боку відповідача, а саме використання електричної енергії без обліку на об'єктах за адресами м. Одеса: пр. Добровольського, 139а, 147/1, вул. Затонського, 2, вул. Заболотного, 18а.

За даними фактами на місці були складені акти про порушення правил користування електроенергії № 015777 від 05.04.22007р., № 015784 від 11.04.2007р., № 015805 від 16.05.2007р., № 015774 від 03.04.2007р., № 015784 від 14.04.2007р., № 015809 від 04.05.2007 р.

На підставі цих актів комісією позивача  розрахована безобліково спожита електроенергія на загальну суму 16584,50грн.

На вказану суму позивачем були виписані рахунки, які не були сплачені відповідачем.

Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За таких обставин, позов є обґрунтований та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 ГПК України, господарський суд за заявою сторони, при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, у виняткових випадках і залежно від обставин справи може відстрочити, або розстрочити його виконання. При цьому, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, господарський суд повинен врахувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан та інші обставини справи.

Приймаючи до уваги заяву відповідача, яка не суперечить вимогам чинного законодавства, та вивчивши обставини справи, суд дійшов висновку, що клопотання відповідача підлягає задоволенню, з наданням відстрочки виконання рішення на 2 місяця до 01.10.2007р.

Державне мито у спорі та витрати на інформаційне-технічне забезпечення судового процесу  покласти на відповідача, відповідно до вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, ст.ст. 82-85,  ГПК України, суд,-

                                                            ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з КП „ДЕЗ „Марсельське” (м. Одеса, вул. Ген.Бочарова, 5, код 32190076) на користь ВАТ „ЕК „Одесаобленерго” Північний РЕМ (м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва, 70, код 26302365)  заборгованість за безобліково спожиту електроенергію в сумі 16584,50 грн. з відстрочкою виконання рішення на 2 місяця  до 01.10.2007р.

3. Стягнути з КП „ДЕЗ „Марсельське” (м. Одеса, вул. Ген.Бочарова, 5, код 32190076) на користь ВАТ „ЕК „Одесаобленерго” Північний РЕМ (м. Одеса, вул. Чорноморського козацтва, 70,  код 26302365) 165,84 грн. держмита та 118 грн. за ІТЗ судового процесу.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

           Наказ видати згідно ст. 116 ГПК України.

          Суддя                                                                                        

Дата ухвалення рішення01.08.2007
Оприлюднено30.08.2007
Номер документу874007
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11302,72 грн

Судовий реєстр по справі —29/231-07-4846

Рішення від 01.08.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Аленін О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні