Постанова
від 05.02.2020 по справі 487/743/20
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/743/20

Провадження № 1-кс/487/1091/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.02.2020 року місто Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Миколаєва клопотання слідчого слідчоговідділу Заводськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Миколаївськійобласті ОСОБА_3 покримінальному провадженню,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань14.01.2020року за№12020150030000135 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,-

ВСТАНОВИВ:

04.02.2020 року слідчий слідчоговідділу Заводськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Миколаївськійобласті ОСОБА_3 ,запогодженням зпрокурором Заводськоговідділу Миколаївськоїмісцевої прокуратури№1 ОСОБА_4 ,в рамкахздійснення досудовогорозслідування кримінальногоправопорушення,відомості щодоякого 14.01.2020року внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№12020150030000135 звернувся до суду із клопотанням, в якому просив надати старшому слідчому слідчого відділу Заводського відділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Миколаївській області ОСОБА_3 , або іншій уповноваженій особі за дорученням слідчого, дозвіл на тимчасовий доступ з подальшим вилученням медичної амбулаторної та стаціонарної картки ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 , для проведення судово-психіатричної експертизи.

Клопотання обґрунтоване тим, що в ході досудового слідства встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на обліку в ІНФОРМАЦІЯ_3 з 2015 року. На підставі довідки з ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлено, що останній неодноразово лікувався стаціонарно з діагнозом «Шизофренія, параноїдна форма, безперервний тип перебігу, та в органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, а саме: до медичної амбулаторної та стаціонарної картки ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ст. 160 КПК України, сторони кримінальногопровадження маютьправо звернутисядо слідчогосудді підчас досудовогорозслідування чисуду підчас судовогопровадження ізклопотанням протимчасовий доступдо речейі документів,за виняткомзазначених устатті 161цього Кодексу.Слідчий маєправо звернутисяіз зазначенимклопотанням запогодженням зпрокурором. Уклопотанні зазначаються: короткийвиклад обставинкримінального правопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; правовакваліфікація кримінальногоправопорушення іззазначенням статті(частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; речіі документи,тимчасовий доступдо якихпланується отримати; підставивважати,що речіі документиперебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; значенняречей ідокументів длявстановлення обставину кримінальномупровадженні; можливістьвикористання якдоказів відомостей,що містятьсяв речахі документах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів,у випадкуподання клопотанняпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до частин 5 та 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; нестановлять собоюабо невключають речейі документів,які містятьохоронювану закономтаємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Із матеріалів клопотання вбачається, що 13.01.2020 до Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області надійшла заява ОСОБА_6 щодо вжиття заходів до невстановленої особи, яка в жовтні 2019 року, шляхом зламу дверей, проникла до будинку, розташованого в СВТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", звідки таємно викрала телевізор.

Відомості по вказане кримінальне правопорушення 14.01.2020 року внесені до ЄРДР за №12020150030000135 за ч. 3 ст. 185 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що у жовтні 2019 року , близько 13:00 години, більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_5 знаходився біля будинку котрий розташований СВТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у Великій Коренисі в м. Миколаєві, де, проходячи повз будинок АДРЕСА_2 , через хвіртку побачив у будинку телевізор марки «Elektron», який належить ОСОБА_6 , вартістю 533 грн. У цей час у ОСОБА_5 виник злочинний корисливий умисел на таємне викрадення чужого майна, а саме телевізора марки «Elektron», який належить ОСОБА_6 , вартістю 533 грн.

Реалізуючи свій злочинний корисливий умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, знаходячись у вищезазначений час у вищезазначеному місці, скориставшись відсутністю уваги потерпілого, та сторонніх осіб, розбивши хвіртку котра веде до будинку , таємно викрав телевізор марки «Elektron» , який належить ОСОБА_6 , вартістю 533 грн. Після чого, утримуюче викрадене майно при собі, залишив місце вчинення кримінального правопорушення, та у подальшому розпорядився викраденим майном на власний розсуд.

В ході досудового слідства встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на обліку в ІНФОРМАЦІЯ_3 з 2015 року. На підставі довідки з ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлено, що останній неодноразово лікувався стаціонарно з діагнозом «Шизофренія, параноїдна форма, безперервний тип перебігу».

В ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, а саме до медичної амбулаторної та стаціонарної картки ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до положень п. 1 ч. 2 ст. 162 КПК України, відомості, які можуть становити лікарську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці та порядок доступу до неї регулюється положеннями ч.ч. 5 та 6 ст. 163 КПК України.

Відповідно до Клятви лікаря, що затверджена Указом Президента України від 15.06.1992 р. №349, - кожен лікар зобов`язується зберігати лікарську таємницю, а також ст.39 «Основ законодавства України про охорону здоров`я» від 19.11.1992 р. №2801-XII - пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров`я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, слідчим доведено наявність обставин, на які він посилається, та наявність підстав, передбачених частинами 5-7 ст. 163 КПК України, отримати необхідні документи іншим способом неможливо, таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, а саме: для проведення судово- психіатричної експертизи, а тому є підстави для задоволення клопотання. При цьому судом враховується, що з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування.

Керуючись ст. ст. 82, 93, 131, 159-166, 370, 372 КПК України

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділу Заводського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 , або іншій уповноваженій особі за дорученням слідчого, дозвіл на тимчасовий доступ з подальшим вилученням оригіналів медичної амбулаторної та стаціонарної картки ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала дійсна до 05.03.2020року (включно).

Роз`яснити положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87407657
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/743/20

Постанова від 28.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Темнікова А. О.

Постанова від 28.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Темнікова А. О.

Постанова від 07.02.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Темнікова А. О.

Постанова від 05.02.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Темнікова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні