Рішення
від 05.02.2020 по справі 628/3867/19
КУП'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/3867/19

Провадження № 2-о/628/321/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2020 року Куп`янський міськрайонний суд Харківської області

в складі: головуючого - судді Литвинова А.В.

за участю секретаря судового засідання Борщової О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Куп`янська цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за якого діє представник - адвокат Маслій Тетяна Василівна, заінтересована особа: Петропавлівська сільська рада Куп`янського району Харківської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ :

28 грудня 2019 р. заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, вказавши наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який на день смерті проживав без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , що встановлено за актом про фактичне проживання, складеним за участю мешканців Кислівської сільської ради. Після його смерті залишилась спадщина: земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6, 0027 га, кадастровим номером 6323782500:05:000:0025, розташована на території Кислівської сільської ради Куп`янського району Харківської області. ОСОБА_2 не залишив заповіту на випадок своєї смерті. Заяв про прийняття спадщини або про відмову від неї до Куп`янської держнотконтори не надходило, спадкова справа не заводилась. Інших спадкоємців немає. Заявник є спадкоємцем четвертої черги за законом відповідно до ст. 1264 ЦК України.

Заявник, ОСОБА_1 , проживали разом однією сім`єю з ОСОБА_2 року по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , проводив його похорони.

ОСОБА_1 , вказує, що звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , але нотаріус відмовила йому у видачі свідоцтва про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та рекомендувала звернутися до суду із заявою про встановлення факту спільного проживання разом зі спадкодавцем однією сім`єю понад 5 років до дня його смерті.

Встановлення факту спільного проживання для заявника має юридичне значення, так як дозволить йому реалізувати своє право на спадкування, тому він змушений звернутися до суду з даною заявою.

В судове засідання заявник та представник заявника не з`явилась, надавши заяви про розгляд справи без їх участі, заяву підтримують та просять її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився по заяві про розгляд справи без його участі, проти позову не заперечують.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 2 статті 3 СК України, особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки складають сім`ю.

Судом встановлено, що в с. Котлярівка Куп`янського району Харківської області помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 8).

Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому на час смерті майно.

Факт проживання однією сім`єю підтверджується також довідкою Кислівської сільської ради № 549 від 09.12.2019 (а.с.9).

У відповідності до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 259, 263-265, 315, 316, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Заяву задовольнити.

Встановити факт спільного проживання ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Котлярівка Куп`янського району Харківської області, більш як п`ять років до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , як члена сім`ї з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцем с. Котлярівка Куп`янського району , громадянином України, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Куп`янський міськрайонний суд шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий : А.В.Литвинов

СудКуп'янський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.02.2020
Оприлюднено07.02.2020
Номер документу87409187
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —628/3867/19

Рішення від 05.02.2020

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні