Вирок
від 06.02.2020 по справі 644/8946/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

06.02.2020

Справа № 644/8946/19

н.п. 1-кп/644/232 /20

В И Р О К

іменем України

06 лютого 2020 року м. Харків

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові кримінальне провадження за номером 12018220000001449 від 12.12.2018 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Ватутіне Черкаської області, громадянина України, із середньою-спеціальною освітою, одруженого, маючого двох малолітніх доньок, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 , працюючого без офіційного працевлаштування, раніше судимого: 19.10.2011 року Дзержинським районним судом м. Харкова за ч. 2 ст. 121 КК України до 7 років 6 місяців позбавлення волі, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.361 КК України,-

встановив:

У лютому 2019 року, точна дата в ході досудового розслідування не встановлена, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, переслідуючи, мету наживи, використовуючи електронно-обчислювальну техніку, налаштовану для зміни маршрутизації вхідного міжнародного телефонного трафіку, а саме: маршрутизатор «VOIP GATEWAY» на 4 сім-картки s/n: НОМЕР_1 , mac address #1 38-3fl0040202, mac address #2 38-3fl0040203, антени у кількості 4 од., сім-картки мобільного оператору України ПрАТ ВФ «Україна» та комп`ютерне технічне обладнання з інстальованим програмним забезпеченням призначеним для здійснення телефонних дзвінків через мережу Інтернет, підключення до телекомунікаційних мереж, втручання у роботу телекомунікаційних (систем) мереж, здійснив несанкціоноване втручання в роботу мережі електрозв`язку ПрАТ «ВФ Україна» при наступних обставинах:

Так, у лютому 2019 року, точна дата в ході досудового розслідування не встановлена, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, знаходячись за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 , маючи злочинний намір, направлений на несанкціоноване втручання в роботу мережі електрозв`язку шляхом зміни маршрутизації вхідного міжнародного телефонного трафіку, прийняв рішення здійснити незаконне втручання в роботу мережі електрозв`язку ПрАТ «ВФ Україна», а саме встановити і активувати спеціальне технічне обладнання, призначене для направлення міжнародного телефонного трафіку в телефонні мережі України під виглядом місцевих дзвінків з порушенням встановленого порядку їх маршрутизації. З цією метою ОСОБА_4 , використовуючи комп`ютерне технічне обладнання з інстальованим програмним забезпеченням та сім-картки мобільного оператору України ПрАТ ВФ «Україна», налаштував маршрутизатор «VOIP GATEWAY» на 4 сім-картки s/n: НОМЕР_1 , mac address #1 38-3fl0040202, mac address # НОМЕР_2 , антени у кількості 4 од., підключених до мережі Інтернет через Інтернет провайдера ТОВ «Контент Делівері Нетворк» (код ЄДРПОУ 38736443) ТМ «Тріолан» на підставі публічного договору про надання телекомунікаційних послуг між вказаним товариством та абонентом за вказаною адресою. В результаті даних суспільно небезпечних дій ОСОБА_4 , вищевказане обладнання в своїй сукупності набуло можливість порушувати порядок маршрутизації даних в мережах електрозв`язку і забезпечувати проходження міжнародного телефонного трафіку минаючи міжнародні центри комутації.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, спрямований на вчинення необмеженої кількості тотожних діянь, які полягають в напрямку міжнародних телефонних дзвінків в телефонній мережі України під виглядом внутрішньодержавних дзвінків, минаючи міжнародні центри комутації з порушенням встановленого порядку їх маршрутизації, діючи з корисливих мотивів, в порушення вимог п. 4 ч.І ст. 33 ЗУ «Про телекомунікації» від 18.11.2003, підпунктів 3, 5 пункту 36 «Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг», затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 295 від 11.04.2012 р, ОСОБА_4 не являючись оператором телекомунікацій у лютому 2019 році, точна дата в ході досудового розслідування не встановлена, використовуючи комплекс телекомунаційного обладнання запустив і активував вказане обладнання, в результаті чого став учасником технологічного процесу з надання послуг міжнародного телефонного зв`язку і отримав можливість організовувати і завершувати вхідні міжнародні телефонні виклики, тим самим, умисно вчинив несанкціоноване втручання в роботу мережі електрозв`язку, яке виразилось в направленні отриманого в мережі Інтернет вхідного міжнародного телефонного трафіку в мережу оператора мобільного зв`язку ПрАТ "ВФ Україна" під виглядом внутрішньодержавного дзвінку. При цьому завершення зазначених викликів здійснювалося з порушенням порядку маршрутизації, встановленого п. 4 «Порядку маршрутизації трафіка в телекомунікаційній мережі загального користування України» затвердженого рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації від 05.07.2012 за №324, а саме минаючи міжнародні центри комутації, опорно-транзитні станції, автоматичні міжміські телефонні станції. Крім того, внаслідок зазначених дій ОСОБА_4 відбувалася підміна оригінального номера іноземного абонента на український номер оператора зв`язку ПрАТ «ВФ Україна», що належить ОСОБА_4 , що є спотворенням процесу обробки інформації в мережі електрозв`язку.

Надалі зазначене обладнання, налаштоване і активоване ОСОБА_4 , функціонувало протягом лютого 2019 року, точний період в ході досудового розслідування не встановлений, за який в порушення встановленого порядку маршрутизації та спотворення процесу обробки інформації в мережі електрозв`язку систематично здійснювались міжнародні телефонні дзвінкі у мережі оператора мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна», які тарифікувались як внутрішньодержавні, а не міжнародні.

Згідно з протоколом вимірювання параметрів телекомунікаційної мережі ПрАТ «ВФ Україна» №32-207МЕ09 від 27.03.2019 Державного підприємства «Український державний центр радіочастот», з абонентських номерів НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 мало місце спрямування міжнародного телефонного трафіку в телекомунікаційну мережу оператора ПрАТ «ВФ Україна» під виглядом викликів з мережі мобільного зв`язку в порушення порядку маршрутизації, встановленого п.1 ст.63 ЗУ «Про телекомунікації» від 18.11.2003, п.4 «Порядку маршрутизації трафіку в телекомунікаційній мережі загального користування України» затвердженого Рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформації від 05.07.2012 №324 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 25.07.2012 за №1252/21564.

Згідно висновку судової телекомунікаційної експертизи від 03.09.2019 за №18412, надані на дослідження об`єкти, а саме: маршрутизатор «VOIP GATEWAY» на 4 сім-картки s/n: НОМЕР_1 , mac address # НОМЕР_6 , mac address #2 38-3fl 0040203, НЖМД «Western Digital» s/n НОМЕР_7 , можливо використовувати для отримання з мережі Інтернет, обробки та спрямування (перенаправления) в мережі електрозв`язку операторів мобільного та фіксованого телефонного зв`язку міського, міжміського та міжнародного телефонного трафіку, зокрема голосового трафіку, шляхом зміни маршруту трафіка голосової телефонії минаючи міжнародні центри комутації України та міжнародний центр комутації центру комутації рухомого зв`язку мережі, рухомого (мобільного) зв`язку.

Допитаний у судовому засіданні у якості обвинуваченого ОСОБА_4 свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав повністю, щиро розкаявся та підтвердив обставини скоєння злочину, як вони викладені вище.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_4 вину у скоєнні інкримінованого правопорушення визнав повністю, суд за згодою прокурора, обвинуваченого і у відповідності до ч. 3 ст. 349 КПК України, дійшов до висновку про недоцільність дослідження доказів у повному обсязі, оскільки фактичні обставини справи ніким не оспорюються.

З урахуванням викладеного, суд доходить до висновку про те, що вина обвинуваченого ОСОБА_4 доведена повністю і його дії кваліфікує за ч. 1 ст. 361 КК України несанкціоноване втручання в роботу мереж електрозв`язку, що призвело спотворення процесу обробки інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 , суд згідно ст. 66 КК України визнає його щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які відповідно до ст. 67 КК України обтяжують покарання ОСОБА_4 судом не встановлено.

Вивченням даних про особу обвинуваченого встановлено, що він раніше судимий, працює без офіційного працевлаштування, на обліку у лікарів нарколога і психіатра не перебуває, одружений, має на утриманні двох малолітніх доньок, за місцем реєстрації та місцем фактичного проживання характеризується задовільно.

Призначаючи покарання за скоєне, суд керується ч. 2ст. 50 КК України, згідно якої покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами.

Суд враховуючи ступінь тяжкості вчиненого ОСОБА_4 злочину, особу винного та обставини, які пом`якшують його покарання, відсутність обставин які обтяжують покарання, а також думку прокурора, який просив суд призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі з іспитовим строком, вважає, що виправлення обвинуваченого можливо при призначенні йому покарання за скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361 КК України у виді позбавлення волі.

Разом з цим, суд враховуючи ступінь тяжкості вчиненого обвинуваченим злочину, дані про його особу та обставини визнані судом такими, що пом`якшують його покарання, відношення обвинуваченого до скоєного, а також думку прокурора, вважає за можливе до призначеного покарання застосувати ст. 75 КК України та звільнити обвинуваченого від відбуття покарання з випробуванням з покладенням на нього обов`язків передбачених ст. 76 КК України.

Судові витрати: за проведення судової телекомунікаційної експертизи № 18412 від 03.09.2019 р. всумі 3768 грн. 00 коп. виконаної ХНДІСЕ ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса підлягають стягненню з ОСОБА_4 .

Питання щодо речових доказів вирішується судом відповідно до ст.100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 368, 370, 374 КПК України, суд, -

у х в а л и в:

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 361 КК України та призначити йому покарання у виді 1 (одного) року 6 (шести) місяців позбавлення волі, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

На підставі ст. 75 КК України обвинуваченого ОСОБА_4 від відбуття призначеного йому за вироком покарання звільнити з іспитовим строком 1 (один) рік.

Згідно ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_4 в період іспитового строку: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

Після набрання вироком законної сили, скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 19 серпня 2019 року на майно, належне ОСОБА_4 , вилучене 15.08.2019 р. при обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: маршрутизатор «VOIP GATEWAY» на 4 сім-картки s/n: НОМЕР_1 , mac address #1 38-3fl0040202, mac address #2 38-3fl0040203, антени у кількості 4 од., положення з техніки безпеки, гарантії, установки на ноутбук «Lenovo Ideapad 100-14iby/100-15iby», 2 сім-картки: life червоного кольору б/н, «ВФ Україна» s/n НОМЕР_8 , паперові пакунки з під сім-карт «Life cell» у кількості 3 од. з номерами НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , коробки маршрутизатора «VOIPGATEWAY» s/n: goip8m2armvsl8080075, коробки маршрутизатора «VOIPGATEWAY» s/n: goip8m2armvs 18080080, НЖМД «Western Digital» s/n wmam9wf036645.

Речові докази: маршрутизатор «VOIP GATEWAY» на 4 сім-картки s/n: GOIP4E1BTN160619135, mac address #1 38-3fl0040202, mac address #2 38-3fl0040203, антени у кількості 4 од., НЖМД «Western Digital» s/n wmam9wf036645 після набрання вироком законної сили знищити.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судові витрати за проведення судової телекомунікаційної експертизи № 18412 від 03.09.2019 р. виконаної ХНДІСЕім.Засл.проф.М.С.Бокаріуса всумі 3768 грн.

Копію вироку вручити прокурору і обвинуваченому негайно після його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через районний суд.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87409605
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —644/8946/19

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Вирок від 06.02.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

Ухвала від 05.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Сітало А. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні