Рішення
від 03.02.2020 по справі 922/3510/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" лютого 2020 р.м. ХарківСправа № 922/3510/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Добрелі Н.С.

за участю секретаря судового засідання Сланова М.Ю.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційний Банк "ПриватБанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліпресс-Восток", м. Харків про зобов`язання вчинити певні дії за участю представників сторін:

позивача - Левицька А.В., на підставі ордеру від 02.12.2019 року та свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю від 04.01.2019 року;

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Комерційний Банк "ПриватБанк" звернулось до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліпресс-Восток" про зобов`язання ТОВ "Поліпресс-Восток" в особі ліквідаційної комісії, визнати та включити до проміжного ліквідаційного балансу ТОВ "Поліпресс-Восток" кредиторській вимоги АТ КБ "ПриватБанк":

- за договором банківського обслуговування №б/н від 21.06.2012 року за послугою "кредитний ліміт на поточний рахунок" в розмірі 454006,15 грн., в тому числі заборгованість за кредитом - 49000,17 грн., заборгованість за відсотками - 137604,43 грн., заборгованість по комісії - 19514,82 грн., заборгованість по пені - 247886,73 грн.;

- за договором банківського обслуговування №б/н від 18.07.2013 року за послугою "гарантований платіж" в розмірі 314181,65 грн. в тому числі заборгованості за кредитом - 35958,55 грн., заборгованість про процентам - 110878,70 грн., заборгованість по пені - 167344,40 грн.;

- комісія за обслуговування банківського рахунку в розмірі 294,62 грн.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 04.11.2019 року позовну заяву АК КБ "ПриватБанк" було залишено без руху та надано заявнику час на усунення недоліків позовної заяви - дев`ять днів з дня вручення даної ухвали.

Через канцелярію господарського суду Харківської області 11.11.2019 року представник позивача надав заяву про усунення недоліків позовної заяви (вх. № 27133).

Ухвалою господарського суду Харківської області від 12.11.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання в порядку загального позовного провадження на 02.12.2019 року.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 02.12.2019 року продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів, підготовче засідання відкладено на 15.01.2020 року.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 15.01.2020 року підготовче провадження у справі було закрито, справу призначено до розгляду по суті на 03.02.2020 року.

Представник позивача в судовому засіданні 03.02.2020 року підтримав позовні вимоги, просив суд позов задовольнити, посилаючись на те, що відповідач в порушення вимог діючого законодавства включив до проміжного ліквідаційного балансу ТОВ "Поліпресс-Восток" кредиторській вимоги АТ КБ "ПриватБанк".

Представник відповідача в судове засідання 03.02.2020 року не з`явився, ухвала суду від 15.01.2020 року повернулась з відміткою пошти "адресат відсутній".

Згідно ч. 7 ст. 120, п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місце проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до п. 99 постанови КМУ від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку", рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", які не були вручені під час доставки, повторні повідомлення про надходження реєстрованих поштових відправлень, під час доставки за зазначеною адресою або під час вручення в об`єкті поштового зв`язку вручаються адресату.

У разі відсутності адресата до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення.

Відповідно до п.п. 116, 117 розділу "Строк зберігання поштових відправлень, поштових переказів" постанови КМУ від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку", у разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через 5 календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причини невручення.

Поштові відправлення, поштові перекази повертаються також у разі неможливості вручити їх через неправильно зазначену адресу або її відсутність (змита, відірвана чи пошкоджена в інший спосіб) та з інших причин, які не дають змоги оператору поштового зв`язку виконати обов`язки щодо пересилання поштових відправлень, поштових переказів.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що неотримання ухвали суду у даній справі відповідачем та повернення її до суду з відповідними відмітками є наслідками діяння (бездіяльності) відповідача щодо її належного отримання та повідомлення суду про зміну свого місцезнаходження, тобто його власною волею.

В той же час, відповідач не був позбавлений можливості скористатися вільним доступом до електронного реєстру судових рішень в Україні, в силу статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" та ознайомитися з ухвалами господарського суду Харківської області та визначеними у ній датами та часом розгляду даної справи та забезпечити представництво його інтересів в судових засіданнях.

Згідно з частиною 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи, зокрема, у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

На підставі частини 9 статті 165, частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з неподанням відповідачем відзиву у встановлений строк без поважних причин, спір вирішено за наявними в справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши вступне слово представника позивача, з`ясувавши обставини справи та дослідивши подані суду докази, перевіривши відповідність доводів позивача фактичним обставинам справи, судом встановлено наступне.

21.06.2012 року ТОВ "Поліпресс-Восток" (відповідач) шляхом підписання заяви про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підписів і відбитка печатки приєдналось до Умов та правил надання банківських послуг, що розміщені на офіційному сайті банку, які разом із вказаною заявою в цілому складають укладений між банком та ТОВ "Поліпресс-Восток" договір банківського обслуговування.

На підставі вищезазначеної заяви, відповідачу було відкрито поточний рахунок № НОМЕР_1 , який в подальшому обслуговувався банком.

Розділом 3.18. "Умов та правил надання банківських послуг" (далі - Умови) передбачено умови обслуговування кредитних лімітів на поточних рахунках корпоративного клієнта.

Відповідно до п. 3.18.1.1 Умов кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів і здійснення поточних платежів клієнта, в межах кредитного ліміту. Банк здійснює обслуговування ліміту клієнта, що полягає в проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку клієнта, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому утворюється дебетове сальдо.

Згідно з п. 3.18.1.3. Умов кредит надається в обмін на зобов`язання клієнта щодо його повернення, сплати процентів та винагороди.

Відповідно до п. 3.18.1.6. Умов ліміт може бути змінений банком в односторонньому порядку, передбаченому Умовами і правилами надання банківських послуг, у разі зниження надходжень грошових коштів на поточний рахунок або настання інших факторів, передбачених внутрішніми нормативними документами Банку. Підписавши угоду, клієнт висловлює свою згоду на те, що зміна ліміту проводиться банком в односторонньому порядку шляхом повідомлення клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв`язку банку і клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших).

Згідно з умовами п. 3.18.1.8. Умов проведення платежів клієнта в порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком на протязі одного року з моменту підписання угоди про приєднання клієнта до "Умов і Правил надання банківських послуг" (або в формі "Заяви про відкриття поточного рахунку і картки зі зразками підписів та відтисками печатки", або в формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / Інтернет клієнт-банк, або в формі обміну інформацією, або в будь-якій іншій формі - далі "Угода"). При порушенні клієнтом будь-якого із обов`язків, передбачених "Умовами та правилами надання банківських послуг", Банк на власний розсуд, має право змінити умови кредитування, встановити інший строк повернення кредиту. При належному використанні клієнтом обов`язків, передбачених "Умовами і Правилами надання банківських послуг", проведення платежів клієнта в порядку обслуговування ліміту може бути продовжено Банком на той же строк.

Відповідно до п. 3.18.1.11., Умов, встановлено період безперервного користування кредитним лімітом - не більше 35 днів (періодом безперервного користування кредитним лімітом є період часу, на протязі якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку).

Відповідно до п.п. 3.18.2.2.2, 3.18.2.2.3 Умов, Клієнт зобов`язується сплатити відсотки за весь час фактичного користування кредитом. Виробляти погашення кредиту, отриманого в межах встановленого ліміту, не пізніше закінчення періоду безперервного користування кредитом, встановленого п. 3.18.1.11.

Згідно з п.п. 3.18.4.1.1., 3.18.4.1.2. та 3.18.4.1.3. Умов, нарахування відсотків проводиться наступним чином:

за період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуління дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (далі - "період, в який дебетове сальдо підлягає обнулінню"), розрахунок відсотків здійснюється за процентною ставкою в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. В разі коли дебетове сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулінню, не обнуляється, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, клієнт сплачує Банку за користування кредитом відсотки в розмірі 24% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулінню. У разі непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов`язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні клієнтом будь-якого з грошового зобов`язання клієнт сплачує Банку відсотки за користуванням кредитом у розмірі 48% річних від суми залишку непогашеної заборгованості.

Згідно п. 3.18.4.4 Умов, клієнт сплачує банку винагороду за використання ліміту відповідно до п.п. 3.18.1.6, 3.18.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, у порядку, передбаченому Умовами та правилами надання банківських послуг. Клієнт доручає банку здійснювати списання винагороди зі своїх рахунків. Сплата винагороди здійснюється в гривні. У випадку, якщо кредит видається в іноземній валюті, винагорода сплачується в гривневому еквіваленті за курсом НБУ на дату сплати.

Таким чином, відповідач користувався кредитними коштами за послугою "кредитний ліміт на поточний рахунок", що підтверджується виписками з банківського рахунку № НОМЕР_1 .

Проте, у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем зобов`язань щодо повернення коштів за послугою "кредитний ліміт на поточний рахунок", відповідач має заборгованість перед банком, яка станом на 05.08.2019 року становить 454006,15 грн., з яких 49000,17 грн. заборгованість за кредитом, 137604,43 грн. заборгованість за відсотками, 19514,82 грн. заборгованість по комісії та 247886,73 грн. пені.

Розділом 3.2.2 зазначених Умов регламентований порядок надання кредиту за послугою "Гарантований платіж".

Послугу "Гарантований платіж" ПАТ КБ "Приватбанк" надає за господарськими договорами, що укладаються між Клієнтом та його контрагентами, а також між Клієнтом і ПАТ КБ "Приватбанк" (послуга). Послуга надається у вигляді виконання ПАТ КБ "Приватбанк" заявок на договірне списання коштів ("гарантований платіж" або "заявка"), згідно якої клієнт-платник доручає ПАТ КБ "Приватбанк" зарахувати кошти на рахунок отримувача, в сумі і в дату, зазначені при створенні заявки. Послуга надається ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" як за рахунок власних коштів платника, так і за рахунок кредитних коштів. Споживачами цієї послуги є платник і одержувач платежів за господарськими договорами Банк при наявності вільних коштів зобов`язується надати Клієнту кредит у вигляді: поновлювальної лінії, шляхом перерахування кредитних коштів на підставі виставлених Клієнтам заявок з датою виконання в майбутньому. На цілі, відмінні від сплати страхових платежів та/або інших платежів, в межах суми, визначеною Заявкою. Зобов`язання з видачі кредитній коштів або їх частини відповідно умов цього договору виникають у Банка з дня надання Клієнтом заявок з датою виконання в майбутньому в межах зазначених в них сум в порядку, визначеному п. 3.2.2.8.2 та з урахуванням п. 3.2.2.1 цього Договору (п. 3.2.2.1, 3.2.2.5.2 Умов).

Згідно п. 3.2.2.11.2 Умов та Правил надання банківських послуг (далі- Умов) цей договір вступає в силу з моменту надання Клієнтом розрахункових документів на використання кредиту в рамках вказаних в них сум, та діє в обсязі перерахованих коштів до повного виконання зобов 'язань сторонами по цьому Договору.

Клієнт зобов 'язується повернути кредит в строки, встановлені в Заявці, п.п. 3.2.2.2, 3.2.2.6.16. 3.2.2.6.17, 3.2.2.7.2 цього Договору (п. 3.2.2.6.3 Умов)

За приписами абз. 2 п. 3.2.2.2 Умов та правил: у випадку непогашення заборгованості Клієнтом по кредиту в строк до 30 днів, включно, на 31-й день - заборгованість по кредиту вважається простроченою.

18.07.2013 року відповідачем було створено заявку № 192 від 18.07.2013 року на користування послугою "Гарантований платіж" на суму 59780,00 грн., за якою відповідач доручає банку за рахунок кредитних коштів зарахувати 23.07.2013 року на рахунок отримувача 59780,00 грн., які було проведено банком 23.07.2013 року та відповідна сума отриманих кредитних коштів була погашена в період 30 днів.

23.01.2014 року відповідачем було створено заявку № 357 від 23.01.2014 року на суму 52671,25 грн., за якою відповідач доручає банку за рахунок кредитних коштів зарахувати 28.01.2014 року на рахунок отримувача 52671,25 грн., які було проведено банком 28.01.2014 року.

23.01.2014 року відповідачем було створено заявку № 358 від 23.01.2014 року на суму 57328,75 грн., за якою відповідач доручає банку за рахунок кредитних коштів зарахувати 28.01.2014 року на рахунок отримувача 57328,75 грн., які було проведено банком 28.01.2014 року.

Таким чином, за заявками на Гарантований платіж № 357 та № 358 банком за рахунок кредитних коштів було проведено платежі на загальну суму 110000,00 грн.

Проте відповідачем вищезазначена сума була погашена частково у розмірі 74041,45 грн., що підтверджується банківською випискою.

Враховуючи вищенаведене та неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань з повернення коштів, у останнього утворилася заборгованість за послугою "Гарантований платіж", яка станом на 05.08.2019 року становить 314181,65 грн., з яких 35958,55 грн. заборгованість за кредитом, 110878,70 грн. заборгованість за процентами, 167344,40 грн. пеня.

Крім того, станом на 05.08.2019 року відповідач має непогашені грошові зобов`язання перед позивачем у розмірі 294,62 грн. по комісії за обслуговування банківського рахунку, що підтверджується банківськими виписками щодо обліку заборгованості.

У зв`язку з тим, що відповідач належним чином не виконав зобов`язання за договором № б/н від 21.06.2012 року за послугою "кредитний ліміт на поточний рахунок" та договором № б/н від 18.07.2013 року (послуга "Гарантовані платежі"), станом на 05.08.2019 року заборгованість становить:

- за договором № б/н від 21.06.2012 року ("кредитний ліміт на поточний рахунок") в 454006,15 грн., з яких 49000,17 грн. заборгованість за кредитом, 137604,43 грн. заборгованість за відсотками, 19514,82 грн. заборгованість по комісії та 247886,73 грн. пені;

- за договором № б/н від 18.07.2013 року (послуга "Гарантовані платежі") в сумі 314181,65 грн., з яких 35958,55 грн. заборгованість за кредитом, 110878,70 грн. заборгованість за процентами, 167344,40 грн. пеня.

Відповідно до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ "Поліпресс-Восток" перебуває в стані припинення в результаті ліквідації, строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи, для заявлення кредиторами своїх вимог - 15.09.2019 року.

Як вбачається з матеріалів справи, 22.08.2019 року позивач направив голові ліквідаційної комісії відповідача заяву з кредиторськими вимогами № 20150513РВ0000001146 від 22.08.2019 року, що підтверджується описом вкладення у цінний лист (а.с. 152-155).

Відповідачем вищезазначену заяву було отримано 28.08.2019 року, що підтверджується відомостями з офіційного сайту "Укрпошта" (а.с. 156).

На думку позивача, вказані обставини свідчать про протиправне ухилення ліквідаційної комісії ТОВ " Поліпресс-Восток " від виконання обов`язку щодо визнання реально існуючої заборгованості перед ПАТ КБ "Приватбанк" та включення вимог позивача до проміжного ліквідаційного балансу для їх подальшого задоволення за рахунок коштів та майна особи, яка ліквідується, що і стало підставою для звернення позивача з даним позовом до господарського суду Харківської області за захистом свого порушеного права.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

Частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту.

У статті 629 Цивільного кодексу України зазначено, що договір є обов`язковим для виконання.

Згідно зі статтею 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Статтями 1066, 1067 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором банківського рахунка банк зобов`язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком. Договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами. Банк зобов`язаний укласти договір банківського рахунка з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам.

Кредитування банківського рахунку передбачено статтею 1069 Цивільного кодексу України, відповідно до якої банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу. Права та обов`язки сторін, пов`язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі статтею 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем неналежним чином виконано зобов`язання щодо повернення кредитних коштів, сплати процентів та комісії за договором банківського обслуговування.

В свою чергу, як вказує позивач та вбачається з відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ "Поліпресс-Восток" перебуває в стані припинення в результаті ліквідації, строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи, для заявлення кредиторами своїх вимог - 15.09.2019 року.

Статтею 104 ЦК України передбачено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Частиною 1 статті 110 ЦК України визначено, що юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв`язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Згідно статті 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов`язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію. Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи. Кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Згідно інформації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідач з 09.07.2019 року перебуває у стані припинення. Керівником юридичної особи є Демченко В.О. - голова комісії з припинення або ліквідатор. Засновниками відповідача було визначено 15.09.2019 року, як останній день строку для заявлення кредиторами своїх вимог.

Згідно частини 8 статті 111 ЦК України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред`явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

При цьому згідно положень частини 4 статті 112 ЦК України вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред`явлення, задовольняються з майна юридичної особи, яку ліквідовують, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно.

Однак, як зазначає позивач, ухилення ліквідаційної комісії ТОВ "Поліпресс-Восток" від розгляду кредиторських вимог Банку та включення їх до ліквідаційного балансу призводять до того, що Банк фактично перебуває у стані правової невизначеності щодо своїх прав.

Матеріали справи свідчать, що відповідач рішення щодо заяви позивача не прийняв та грошові вимоги заявлені позивачем, до проміжного балансу не включено.

У відповідності до інформації, розміщеної на інтернет-сайті ПАТ "Укрпошта", вбачається, що заява позивача з кредиторськими вимогами була вручена відповідачу 28.08.2019 року.

Відповідач жодних заперечень щодо позовних вимог, у тому числі пояснень щодо причин не включення до проміжного ліквідаційного балансу вимог позивача, суду не надав.

В той же час, відповідно до статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Частиною 3 статті 112 ЦК України встановлено, що у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги встановлений факт наявності заборгованості відповідача за договором № б/н від 21.06.2012 року в сумі 454006,15 грн. та за договором № б/н від 18.07.2013 року в сумі 314181,65 грн., та те, що позивач звернувся до суду з даним позовом в строки, визначені ст. 112 ЦК України, суд дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність позовних вимоги позивача про зобов`язання відповідача в особі ліквідаційної комісії визнати грошові вимоги позивача в сумі 454006,15 грн. та 314181,65 грн. та включити їх до проміжного ліквідаційного балансу, у зв`язку з чим позов Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" підлягає задоволенню в повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 129 ГПК України. Судовий збір покладається: 1) у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - на сторону, яка безпідставно ухиляється від прийняття пропозицій іншої сторони, або на обидві сторони, якщо судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін; 2) у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином судовий збір у розмірі 1921,00 грн. покладається на відповідача у повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України; ст.ст. 105, 111, 112, 525, 526, 1054, 1066, 1067 Цивільного кодексу України; ст.ст. 193 Господарського кодексу України; ст.ст. 73, 74, 86, 129, 183, 236-238, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Зобов`язати ТОВ "Поліпресс-Восток" (38157652, 61003, м. Харків, вул.. Кооперативна, буд. 30, офіс 8) в особі ліквідаційної комісії, визнати та включити до проміжного ліквідаційного балансу ТОВ "Поліпресс-Восток" кредиторські вимоги АТ КБ "ПриватБанк" (код ЄДРПОУ 14360570, 01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д):

- за договором банківського обслуговування №б/н від 21.06.2012 року за послугою "кредитний ліміт на поточний рахунок" в розмірі 454006,15 грн., в тому числі заборгованість за кредитом - 49000,17 грн., заборгованість за відсотками - 137604,43 грн., заборгованість по комісії - 19514,82 грн., заборгованість по пені - 247886,73 грн.;

- за договором банківського обслуговування №б/н від 18.07.2013 року за послугою "гарантований платіж" в розмірі 314181,65 грн. в тому числі заборгованості за кредитом - 35958,55 грн., заборгованість про процентам - 110878,70 грн., заборгованість по пені - 167344,40 грн.;

- комісія за обслуговування банківського рахунку в розмірі 294,62 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Поліпресс-Восток" (код ЄДРПОУ 38157652, 61003, м. Харків, вул.. Кооперативна, буд. 30, офіс 8) на користь Акціонерного товариства Комерційний Банк "Приватбанк" (код ЄДРПОУ 14360570, 01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1Д) 1921,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Згідно ст.257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач - Акціонерне товариство Комерційний Банк "Приватбанк" (код ЄДРПОУ 14360570, 01001, м. Київ, вул.. Грушевського, 1Д);

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Поліпресс-Восток" ( 61003, м. Харків, вул.. Кооперативна, буд. 30, офіс 8, корд ЄДРПОУ 38157652);

Інформація по справі може бути одержана зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Повне рішення складено "06" лютого 2020 р.

Суддя Н.С. Добреля

922/3510/19

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено07.02.2020
Номер документу87421591
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3510/19

Рішення від 03.02.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Добреля Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні