Рішення
від 06.02.2020 по справі 442/55/20
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/55/20

Провадження №2/442/382/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2020 року

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Гарасимків Л.І.

при секретарі Петрів В.М.

розглянувши в судовому засіданні в місті Дрогобичі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ступницької сільської ради Дрогобицького району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в Дрогобицький міськрайонний суд з позовом до Ступницької сільської ради Дрогобицького району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В підтвердження позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про смерть, виданим виконавчим комітетом Ступницької сільської ради Дрогобицького району Львівської області, серія НОМЕР_1 . Після смерті матері відкрилася спадщина, до складу якої, зокрема, входить житловий будинок в с.Котоване Дрогобицького району, Львівської області, у якому мати проживала до дня своєї смерті. Єдиним спадкоємцем першої черги після смерті матері являєся вона, її дочка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . До дня смерті матері, яка померла у віці 87 років, вона проживала разом з нею у с.Котоване, Дрогобицького району, Львівської області та продовжує доглядати і утримувати належний їй будинок, тому вважала, що являлася таким спадкоємцем, який прийняв спадщину. В грудні 2019 року вона вирішила оформити належним чином свої спадкові права, для чого звернулася до приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Москалик Л.П. Після заведення нотаріусом спадкової справи №176/2019, після смерті матері, вона отримала відповідь про те, що у відповідності до п.3.16 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв спадщину. Оскільки на момент смерті матері, вона не була зареєстрована за місцем реєстрації її проживання, то не вважається таким спадкоємцем, який фактично прийняв спадщину, а відтак нею пропущено строк, що унеможливлює видати свідоцтво про право на спадщину за законом. Нотаріус рекомендував звернутися до суду.

Позивач в судове засідання не з`явилася, однак від неї надійшла заява, в якій вона просить слухати справу у її відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує повністю, а тому суд розглянув справу у відсутності позивача на підставі наявних доказів по справі.

Представник Ступницької сільської Ради в судове засідання не з`явився, однак від нього поступило клопотання, в якому вказано, що відносно заявлених позовних вимог не заперечують, просять слухати справу у їх відсутності, а тому суд розглянув справу у відсутності представника відповідача на підставі наявних доказів по справі.

Відповідно до ст.247 ЦПК судовий розгляд проведено без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд вбачає підстави для задоволення позову.

Як вбачається із копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 24.10.2014р., виданого Виконавчим комітетом Ступницької сільської ради Дрогобицького району, Львівської області, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що в Книзі реєстрації актів про смерть зроблено запис за №9.

Як вбачається із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 06.05.1999р., ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьками були : ОСОБА_4 та ОСОБА_2

Як вбачається із копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 від 10.01.1971р., ОСОБА_6 та ОСОБА_1 уклали шлюб 16.01.1971р., про що в Книзі реєстрації актів про шлюб зроблено запис за №1.

У відповідності до ч.3 ст.1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Аналізуючи всі викладені обставини справи, суд вбачає всі підстави визнати причини пропуску позивачем ОСОБА_1 шестимісячного строку для прийняття спадщини, після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . - поважними, що пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій, а відтак слід встановити 1 місяць додаткового строку для прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 133, 141, 354 ЦПК України, ст.ст.1270, 1272 ЦК України, п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.08. № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", суд, -

в и р і ш и в :

Позов задоволити.

Визнати причини пропуску ОСОБА_1 шестимісячного строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановленого цивільним законодавством, поважними.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті матеріОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном - 1 ( один ) місяць.

Обчислення визначеного додаткового строку почати з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Сторони у справі:

Позивач - ОСОБА_1 , адреса реєстрації : АДРЕСА_1 , ІПН ( НОМЕР_4 ).

Відповідач - Ступницька сільська рада, Дрогобицького району Львівської області, юридична адреса - вулиця Перемоги, будинок №1, село Ступниця, Дрогобицького району, Львівської область; поштовий індекс:82123, ЄДРПОУ:04374849.

Суддя Гарасимків Л.І.

Дата ухвалення рішення06.02.2020
Оприлюднено09.02.2020
Номер документу87434953
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —442/55/20

Рішення від 06.02.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні