Рішення
від 03.02.2020 по справі 577/4666/19
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/4666/19

Провадження № 2/577/81/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 лютого 2020 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді: Семенюк І.М.

за участю секретаря судового засідання Подейко Т.С.

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

третьої особи ОСОБА_3

представника третьої особи Дойнеко Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Конотопі Сумської області справу за позовом органу опіки та піклування Конотопської районної державної адміністрації , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 , до ОСОБА_2 , треті особи: Присеймівська сільська рада Конотопського району Сумської області, ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини ,-

ВСТАНОВИВ :

Орган опіки та піклування Конотопської районної державної адміністрації звернулися до суду з позовом , в якому просять позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно його неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та передати дитину до органу опіки та піклування Конотопської районної державної адміністрації для подальшого влаштування, а також стягнути з відповідача аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі ? частини від усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь органу, установи чи особи, до якої влаштована дитина до її повноліття .

Свої вимоги обґрунтовують тим, що ОСОБА_2 є батьком неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . 15.01.2004 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 було розірвано і після розлучення дружина змінила прізвище на ОСОБА_5 . Розпорядженням голови Конотопської районної державної адміністрації від 07.06.2004 року за № 214, за згодою батька дівчинці змінено прізвище на ОСОБА_5 . 12.07.2019 року Присеймівською сільською радою Конотопського району їм було повідомлено про дитину- ОСОБА_4 , яка залишилась без батьківського піклування у зв`язку зі смертю її матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відповідно до інформації Присеймівської сільської ради ОСОБА_4 , яка зареєстрована в с.Чорноплатове, а фактично проживає в селищі Залізничне, на протязі 10 років проживала в сім`ї разом з мамою, сестричкою ОСОБА_9 та співмешканцем матері ОСОБА_3 , якого дівчинка називає татом. ОСОБА_3 відноситься до ОСОБА_4 як до власної дитини, забезпечує її всім необхідним для проживання та навчання, приймає активну участь у її вихованні. Зі слів ОСОБА_3 , біологічний батько життям доньки не цікавився, не приймав участі у вихованні, розвитку, не надавав ніякої фінансової допомоги. Представники сільської ради та навчально-виховного комплексу підтверджують, що ОСОБА_2 протягом багатьох років не цікавився життям, навчанням та вихованням дитини. Особисто ОСОБА_2 підтвердив факт невиконання обов`язків по вихованню доньки та надав письмову згоду на позбавлення його батьківських прав. За таких обставин, орган опіки та піклування вважає необхідним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 у зв`язку з ухиленням від виконання батьківських обов`язків, так як це буде відповідати інтересам дитини. Крім того, просять стягнути з відповідача аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 .

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримує і просить їх задовольнити. Пояснила, що органом опіки та піклування було всебічно вивчено життєву ситуацію, в якій опинилася неповнолітня ОСОБА_4 , і в інтересах неповнолітньої дитини доцільно позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , як такого, що ухиляється від виконання батьківських обов`язків.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Третя особа ОСОБА_3 позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник третьої особи Присеймівської сільської ради Конотопського району Сумської області Дойнеко Н.В. проти позову не заперечує.

Згідно ч.4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд , вислухавши сторони, третіх осіб, допитавши неповнолітню ОСОБА_4 , дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, моральний та духовний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до пунктів 2-5 частини першої статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

Відповідно до ч.ч.1.2 ст.27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно з принципом 2 Декларації про права дитини, дитині законом або іншими засобами повинен бути забезпечений спеціальний захист і надані можливості та сприятливі умови, які б дозволяли їй розвиватися фізично, розумово, морально, духовно та у соціальному розумінні здоровим та нормальним шляхом і в умовах свободи і гідності.

Статтею 8 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

В свідоцтві про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю записана ОСОБА_5 , батьком ОСОБА_2 ( а.с.7)

Згідно копії свідоцтва про розірвання шлюбу, шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 розірвано 15 січня 2004 року. Прізвище дружина змінила на ОСОБА_2 ( а.с.8)

У відповідності до копії свідоцтва про смерть, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .( а.с.9)

Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації від 07 червня 2004 року за № 214, дозволено змінити прізвище малолітній дитині ОСОБА_4 на прізвище матері ОСОБА_2 ( а.с.13)

З копії заяви, поданої до органу опіки та піклування Конотопської райдержадміністрації особисто відповідачем ОСОБА_2 , вбачається, що він не заперечує проти позбавлення його батьківських прав відносно його доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( а.с.12)

Як вбачається з висновку органу опіки та піклування Конотопської районної державної адміністрації щодо позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , відповідач є батьком неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . 15.01.2004 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 було розірвано і після розлучення дружина змінила прізвище на ОСОБА_2 . Розпорядженням голови Конотопської районної державної адміністрації від 07.06.2004 року за № 214, за згодою батька дівчинці змінено прізвище на ОСОБА_2 . 12.07.2019 року Присеймівською сільською радою Конотопського району їм було повідомлено про дитину- ОСОБА_4 , яка залишилась без батьківського піклування у зв`язку зі смертю її матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відповідно до інформації Присеймівської сільської ради ОСОБА_4 яка зареєстрована в с.Чорноплатове, а фактично проживає в селищі Залізничне, на протязі 10 років проживала в сім`ї разом з мамою, сестричкою ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та співмешканцем матері ОСОБА_3 , якого дівчинка називає татом. ОСОБА_3 відноситься до Лесі, як до власної дитини, забезпечує її всім необхідним для проживання та навчання, приймає активну участь у її вихованні. Зі слів ОСОБА_3 біологічний батько життям доньки не цікавився, не приймав участі у вихованні, розвитку, не надавав ніякої фінансової допомоги. Представники сільської ради та навчально-виховного комплексу підтверджують, що ОСОБА_2 протягом багатьох років не цікавився життям, навчанням та вихованням дитини. Особисто ОСОБА_2 підтвердив факт невиконання обов`язків по вихованню доньки та надав письмову згоду на позбавлення його батьківських прав. За таких обставин орган опіки та піклування, виходячи з інтересів дитини, в важає необхідним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно його доньки ОСОБА_4 у зв`язку з ухиленням від виконання батьківських обов`язків, так як це буде відповідати інтересам дитини.

В матеріалах справи є заява ОСОБА_3 , де вказано, що він бажає залишити у своїй сім`ї неповнолітню дитину ОСОБА_4 до прийняття рішення про постійне місце влаштування дитини. ( а.с.14)

З довідки-характеристики, наданої виконавчим комітетом Присеймівської сільської ради Конотопського району Сумської області вбачається, що ОСОБА_3 зареєстрований в с. Калишенкове, але фактично проживає в АДРЕСА_1 разом з донькою ОСОБА_12 ,, ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . За час проживання на даній території зарекомендував себе з позитивної сторони, користується авторитетом та повагою серед односельців, спиртними напоями не зловживає.( а.с.15)

Згідно з приписами пунктів 15, 16 Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року за №3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Виходячи з вищезазначеного, суд дійшов висновку, що в судовому засіданні здобуто достатнього відомостей про те, що відповідач дійсно ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини , не створює умов для її нормального розвитку, особисто відмовився від батьківських прав і вказані відомості належним чином доведені, тому слід позбавити його батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , так як це буде відповідає її інтересам .

Відповідно до ч. 3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Згідно ст. 180 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про необхідність задоволення вимог позивача і покладення на відповідача обов`язку сплачувати аліменти на утримання дитини в розмірі 1/4 частини від усіх видів доходу , але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь органу, установи чи особи, до якої буде влаштоване дитина щомісячно до досягнення нею повноліття, починаючи з 03 жовтня 2019 року .

Відповідно до ст. 141 ЦПК України слід стягнути з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 840 гривень 80 копійок.

Керуючись ст. 3 Конвенцією про права дитини від 20.11.1989 року, яка ратифікована постановою Верховної Ради України від 27.02.1991 року, ст. 6 Декларації прав дитини, прийнятої Генеральною асамблеєю ООН 20.11.1959 року, Законом України "Про охорону дитинства", ст. 4, 150,151, 164, 170 СК України, ст. 4,5, 12, 81, 141, 263 ЦПК України, суд ,-

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги органу опіки та піклування Конотопської районної державної адміністрації задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця с. Атюша Коропського району Чернінівської області, зареєстрованого АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 , відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Чорноплатове Конотопського району Сумської області.

Передати неповнолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , органу опіки та піклування Конотопської районної державної адміністрації для подальшого влаштування.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця с. Атюша Коропського району Чернінівської області, зареєстрованого АДРЕСА_2 , фактично мешкає: АДРЕСА_3 , ІПН НОМЕР_1 , аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі ? частини від усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь органу, установи чи особи, до якої влаштована дитина , починаючи стягнення з 03 жовтня 2019 року до повноліття дитини.

Стягнути з ОСОБА_2 у прибуток держави судовий збір в розмірі 840 ( вісімсот сорок) гривень 80 копійок .

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його оголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

Позивач: орган опіки та піклування Конотопської районної державної адміністрації ( юридична адреса:41600, м. Конотоп, вул. Соборна, 23 Сумської області, ЄДРПОУ 04058143)

Відповідач: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець с. Атюша Коропського району Чернінівської області, зареєстрований АДРЕСА_2 , фактично мешкає: АДРЕСА_3 , ІПН НОМЕР_1 )

Третя особа: Присеймівська сільська рада Конотопського району Сумської області ( юридична адреса: 41642, с. Присеймів`я, вул. Лозова, 1 Конотопського району Сумської області, ЄДРПОУ 04389236)

Третя особа: ОСОБА_3 (1978 року народження, зареєстрований: с. Калишенкове Конотопського району Сумської області , фактично мешкає: АДРЕСА_1 , іпн НОМЕР_2 )

Суддя Семенюк І. М.

СудКонотопський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено09.02.2020
Номер документу87436548
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —577/4666/19

Рішення від 03.02.2020

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Семенюк І. М.

Рішення від 03.02.2020

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Семенюк І. М.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Семенюк І. М.

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Семенюк І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні