Рішення
від 28.01.2020 по справі 607/26868/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.01.2020 Справа №607/26868/19

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Вийванко О. М.

за участю секретаря судового засідання Стрілкової М. С.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Козар Валентина Іванівна про визнання права власності на спадкове майно , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідачів ОСОБА_2 , Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Козар В.І. про визнання права власності на спадкове майно, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина за законом, до складу якої входять: земельна ділянка, кадастровий номер 6125287000:03:001:0012, площею 0,2234 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області ; земельна ділянка, кадастровий номер 6125287000:03:001:0013, площею 0,0200 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області ; земельна ділянка, кадастровий номер 6125287000:03:001:0014, площею 0,1492 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області ; земельна ділянка, кадастровий номер 6125287000:03:001:0015, площею 0,2500 га, цільове призначення якої для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), яка розташована в АДРЕСА_1 . Однак, отримати в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину за законом він не може, оскільки подані ним документи не можуть бути безспірним доказом факту належності померлій ОСОБА_4 вказаних вище земельних ділянок, спадкоємцем якої на дані земельні ділянки відповідно до договору про поділ спадкового майна, посвідченого Першою тернопільською нотаріальною конторою 04 липня 2014 року, зареєстрованого в реєстрі за № 3-945, є її чоловік, ОСОБА_3 , (який помер, не оформивши право власності на згадані вище земельні ділянки), після смерті якого позивач прийняв спадщину та унеможливлюють у безспірному порядку видачу свідоцтв про право на спадщину за законом, а тому, просить визнати за нею право власності на вищевказані земельні ділянки, в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У судовому засіданні позивач позов підтримав та просив його задовольнити.

Представник Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області у судове засідання не з`явився, однак подав заяву про розгляд справи без участі їх представника, щодо позову не заперечують.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, однак подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає.

Третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Козар В.І. у судове засідання не з`явилася, однак подала заяву про розгляд справи без її участі за наявними в матеріалах справи документами.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши та оцінивши зібрані по справі докази, суд встановив наступні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_5 , залишивши після своєї смерті заповіт, посвідчений Почапинською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області 23 листопада 1998 року по реєстру за № 59.

Після її смерті залишилося спадкове майно, а саме, земельна ділянка для обслуговування житлового будинку (площею 0,25 га) та ведення особистого підсобного господарства (площею 0,4, га) загальною площею 0,65 га, розташована на території Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, яке належало померлій ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю ІІІ-ТР № 013453, виданого Почапинською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю 03 жовтня 1996 року за № 29.

ОСОБА_6 є дочкою померлої ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження, виданим 12.05.1965 року серія НОМЕР_1 .

25 вересня 1971 року ОСОБА_6 вийшла заміж, змінивши своє прізвище на ОСОБА_7 , про що свідчить свідоцтво про одруження серії НОМЕР_2 , видане 25.09.1971 року.

Згідно заповіту ОСОБА_4 є спадкоємцем зазначеного у заповіті спадкового майна, а саме, земельної ділянки для обслуговування житлового будинку (площею 0,25 га) та ведення особистого підсобного господарства (площею 0,4 га) загальною площею 0,65 га, розташованої на території Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, яке належало померлій ОСОБА_5 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю ІІІ-ТР№013453, виданого Почапинською сільською радою Тернопільського району Тернопільської області та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю 03 жовтня 1996 року за № 29.

14 березня 2003 року державним нотаріусом Тернопільської районної державної нотаріальної контори Мороз К.Б. видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом, яке зареєстроване в реєстрі за № 497, яким посвідчено, що ОСОБА_4 є спадкоємцем спадкового майна, яке складається із земельної ділянки для обслуговування житлового будинку (площею 0,25 га) та ведення особистого підсобного господарства (площею 04, га) загальною площею 0,65 га, розташованої на території Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області.

ОСОБА_4 , 1950 року народження, померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що складено відповідний актовий запис за № 1223 та видано Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції Свідоцтво про смерть серія НОМЕР_3 . За життя ОСОБА_4 не оформила права власності в порядку спадкування на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку (площею 0,25 га) та ведення особистого підсобного господарства (площею 0,4 га) загальною площею 0,65 га, розташовану на території Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області та не зареєструвала успадковане майно після померлої матері ОСОБА_5 у відповідному органі, що здійснює державну реєстрацію.

Слід зазначити, що земельна ділянка загальною площею 0,4 га складалася із наступних земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства: площею 0,2234 га; площею 0,0200 га; площею 0,1492 га.

ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (батьки позивача) перебували у зареєстрованому шлюбі з 25 вересня 1971 року, що підтверджено свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 .

Першою тернопільською державною нотаріальною конторою 11 березня 2014 року була заведена спадкова справа № 154/2014 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 . Відповідно до матеріалів спадкової справи спадкоємцями за законом є чоловік спадкодавця - ОСОБА_3 та діти - ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , які спадщину у встановлений законом строк прийняли. Крім них інших спадкоємців немає. Заповітів від імені ОСОБА_4 не посвідчувалося.

Договір про поділ спілкового майна, який було посвідчено Першою тернопільською державною нотаріальною конторою 04 липня 2014 року за реєстровим № 3-945 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 укладено про наступне: чоловік померлої, ОСОБА_3 , успадковує житловий будинок з верандою та надвірними будівлями АДРЕСА_1 , земельні ділянки для обслуговування житлового будинку площею 0,25 га та площею 0,40 га для ведення особистого підсобного господарства в селі Почапинці Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області; син померлої, ОСОБА_2 , успадковує заощадження та земельну ділянку площею 2,69 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області; син померлої, ОСОБА_1 , успадковує 1А частку квартири АДРЕСА_2 ; земельні ділянки для будівництва житлового будинку площею 0,25 га та ведення особистого підсобного господарства площею 0,02 га на території села Почапинці Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області; акції та решту майна, яке не описане в договорі.

Постановою нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, виданою Першою Тернопільською державною нотаріальною конторою 23 липня 2014 року № 2122/0231, чоловіку померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказані вище земельні ділянки у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на вказані вище земельні ділянки, тобто Державних актів на право власності на земельні ділянки, оскільки спадкоємцем ОСОБА_3 було подано лише свідоцтво про право на спадщину за заповітом, видане Тернопільською районною державною нотаріальною конторою 14 березня 2003 року за реєстровим № 497, згідно якого ОСОБА_4 успадкувала земельну ділянку для будівництва житлового будинку 0,25 га в селі Почапинці Тернопільського району Тернопільської області та земельну ділянку площею 0,40 га для ведення особистого підсобного господарства в селі Почапинці Тернопільського району Тернопільської області та не зареєструвала успадковане майно у відповідному органі, що здійснює державну реєстрацію.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача, ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , видане Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції 02 червня 2015 року, актовий запис № 857.

24 листопада 2015 року, позивач, син померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , як спадкоємець за законом подав до приватного нотаріуса Тернопільського міського нотаріального округу Козар В.І. заяву про прийняття спадщини за законом після смерті свого батька, на підставі якої було заведено спадкову справу № 8/2015. На підтвердження факту родинних стосунків із померлим ОСОБА_1 було подано свідоцтво про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , виданого м. Тернопіль, міським бюро ЗАГС 22 травня 1972 року, актовий запис за № 797, серії НОМЕР_5 , де в графі батько зазначений ОСОБА_3 . Будь-які інші заяви від будь-яких інших спадкоємців не були подані.

Відповідач ОСОБА_2 , на момент смерті батька, ОСОБА_3 , з ним не проживав та після смерті батька в нотаріальну контору із заявою про прийняття спадщини не звертався.

Відповідно до інформації, що міститься в спадковій справі, наданої ДП Дружба сервіс - житло 2 приватногр підприємства «Дружба сервіс - житло 1» від 18 листопада 2015 року за № 2091 померлий ОСОБА_3 був зареєстрований в АДРЕСА_3 , разом із померлим за вказаною адресою зареєстрованих осіб не було.

Позивачем ОСОБА_1 , на підтвердження права власності на вказані вище земельні ділянки були подані наступні документи на земельні ділянки, що розташовані в селі Почапинці Тернопільського району Тернопільської області, а саме: площею 0,2234 га, для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер земельної ділянки: 6125287000:03:001:0012 подано витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, виданий Державним кадастровим реєстратором ОСОБА_8 29 грудня 2018 року, номер витягу: НВ-6105410472018; площею 0,0200 га, для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер земельної ділянки: 6125287000:03:001:0013 подано Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, виданий Державним кадастровим реєстратором ОСОБА_8 29 грудня 2018 року, номер витягу: НВ-6105410492018; площею 0,1492 га, для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер земельної ділянки: 6125287000:03:001:0014 подано Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, виданий Державним кадастровим реєстратором ОСОБА_8 29 грудня 2018 року, номер витягу: НВ-6105410522018; площею 0,2500 га, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер земельної ділянки: 6125287000:03:001:0015 подано Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, виданий Державним кадастровим реєстратором ОСОБА_8 29 грудня 2018 року, номер витягу: НВ-6105410542018.

Будь-які інші документи, які підтверджують право власності на вказані вище земельні ділянки позивачем, спадкоємцем ОСОБА_1 , не були подані.

Відповідно до вказаних вище витягів дані земельні ділянки належать ОСОБА_4 (матері позивача).

Приватним нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу Козар В.І. 29 жовтня 2019 року відмовлено позивачу у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на вказані вище земельні ділянки, оскільки подані ним документи не можуть бути безспірним доказом факту належності померлій ОСОБА_4 вказаних вище земельних ділянок, спадкоємцем якої на дані земельні ділянки відповідно до договору про поділ спадкового майна, посвідченого Першою тернопільською нотаріальною конторою 04 липня 2014 року, зареєстрованого в реєстрі за № 3-945, є її чоловік, ОСОБА_3 , (який помер, не оформивши право власності на згадані вище земельні ділянки), після смерті якого я, його син, ОСОБА_1 , прийняв спадщину та унеможливлюють у безспірному порядку видачу свідоцтв про право на спадщину за законом.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвічує його право власності.

Згідно ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, а також право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

Відповідно до ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; г) прийняття спадщини; ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Враховуючи вищенаведені обставини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають до задоволення, шляхом визнання за позивачем права власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6125287000:03:001:0012, площею 0,2234 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області ; земельну ділянку, кадастровий номер 6125287000:03:001:0013, площею 0,0200 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області ; земельну ділянку, кадастровий номер 6125287000:03:001:0014, площею 0,1492 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області ; земельну ділянку, кадастровий номер 6125287000:03:001:0015, площею 0,2500 га, цільове призначення якої для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), яка розташована в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 258-268, 273, 352-355ЦПК України, ст.ст. 392, 1216, 1217, 1264, 1268 ЦК України, ст. 81 Земельного кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

Задовольнити позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Почапинської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Козар Валентина Іванівна про визнання права власності на спадкове майно.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6125287000:03:001:0012, площею 0,2234 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області , в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6125287000:03:001:0013, площею 0,0200 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області , в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6125287000:03:001:0014, площею 0,1492 га, цільове призначення якої для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області , в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6125287000:03:001:0015, площею 0,2500 га, цільове призначення якої для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка), яка розташована в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 , місце проживання: АДРЕСА_4 .

Відповідачі: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_7 , місце проживання: АДРЕСА_5 ;

Почапинська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Почапинці вул. Жовтнева, 3 Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04393605.

Третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Козар Валентина Іванівна, місцезнаходження: м. Тернопіль вул. Шашкевича, 2/22.

Повний тест рішення суду складено та підписано 07 лютого 2020 року.

Головуючий суддяО. М. Вийванко

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення28.01.2020
Оприлюднено09.02.2020
Номер документу87440452
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/26868/19

Рішення від 28.01.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Рішення від 28.01.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні