Ухвала
від 03.02.2020 по справі 757/4724/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/4724/20-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

В С Т А Н О В И В :

03.02.2020 Старший слідчий в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України підполковник поліції ОСОБА_3 , за погодженням із заступником начальника першого відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань, Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернулася до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та їх вилучення.

В судове засідання слідчий/прокурор не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Слідчий ОСОБА_5 подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться речі і документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42018000000002801 від 09.11.2018 за фактами зловживання своїми повноваженнями службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі - Фонд), що спричинило тяжкі наслідки, розтрати майна шляхом зловживання службовими особами приватного підприємства своїм службовим становищем, вчиненими в особливо великих розмірах, а також зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, що спричинило тяжкі наслідки, та за фактом підроблення документів і використання завідомо підробленого документа за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 365-2, ч. 1, ч. 4 ст. 358 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що після виведення банківської установи з ринку Фонд розпочинає підготовку та реалізацію майна банку в порядку, визначеному законодавством та нормативно-правовими актами Фонду, а також відповідні департаменти Фонду дають правову оцінку останньому періоду діяльності банків, які ліквідуються, про що складають відповідні висновки з точки зору законності діяльності банківської установи.

Так, Департамент розслідування протиправних діянь Фонду є ініціатором проведення закупівлі послуг з проведення комплексного аналізу неплатоспроможності певної банківської установи.

На підставі такої заявки на закупівлю Тендерний комітет Фонду розглядає необхідність проведення закупівлі, оголошує конкурс та обирає переможця конкурсу серед учасників, допущених до участі. Так, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснює комплексний аналіз неплатоспроможності банківської установи, що перебуває в стадії ліквідації.

Сторона обвинувачення вказує, що необхідно прийняти заходи для забезпечення кримінального провадження, шляхом проведення тимчасового доступу документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю ознайомлення з ними та вилучення копій руху коштів ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), рахунки якого відкритті в Печерській Філії АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ст.ст. 159162 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до документів, у тому числі, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 161, 162, 163 КПК України, приходжу до висновку, що документи, які вказані в клопотанні можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню в кримінальному провадженні, а відтак клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 108, 131, 159-162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи в кримінальному провадженні № 42018000000002801 ОСОБА_3 , ОСОБА_6 та іншим слідчим слідчої групи, яким доручено проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018000000002801, тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ; адреса: АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучення копій:

- документи (виписка) про рух грошових коштів по рахункам № НОМЕР_3 ; № НОМЕР_4 ; № НОМЕР_5 ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в тому числі інших відкритих рахунків зазначеного СГД у друкованому та електронному вигляді з зазначенням номерів платіжних документів, часу та дати платежу, суми коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі - клієнтів іншого банку), з зазначенням коду ЄДРПОУ, номера рахунку, МФО банківської установи та призначення платежів в період часу з 01.01.2018 по дату винесення ухвали;

- заяви на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткові касові ордери на отримання готівки, грошові чеки з контрольними марками на отримання готівки, доручень, договори інші документи щодо отримання грошових коштів з рахунків № НОМЕР_3 ; № НОМЕР_4 ; № НОМЕР_5 ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період часу з 01.01.2018 по дату винесення ухвали.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та дві завірені копії ухвали надано слідчому.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/4724/20-к

Ухвала від 03.02.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні