Ухвала
від 06.02.2020 по справі 906/728/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

Від "06" лютого 2020 р. м. Житомир Справа № 906/728/15

За заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "Горохів Агротрейд" (Волинська область, Локачинський район, с. Холопичі)

До боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" (Житомирська область, м. Коростень)

про визнання банкрутом

Суддя Гнисюк С.Д.

Представники:

- Менський В.В. - дов. №14110/5/06-30-10-05 від 24.09.2019 (ГУ ДФС у Житомирській області).

В провадженні Господарського суду Житомирської області перебуває справа №906/728/15 про визнання банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна".

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 03.12.2019, зокрема, відкладено розгляд звіту арбітражного керуючого Василюка І.М. про нарахування грошової винагороди арбітражного керуючого Василюка І.М. за період виконання ним повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" з 08.04.2019 по 31.07.2019 на суму 31158,40 грн.; відкладено розгляд клопотання арбітражного керуючого Василюка І.М. від 14.05.2019 про затвердження звіту про нарахування та виплату витрат понесених ним в ході виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" з 21.06.2016 по 08.04.2019 у сумі 12766,07 грн.; засідання суду призначено на 06.02.2020.

05.02.2020 на адресу Господарського суду Житомирської області надійшла заява від арбітражного керуючого Василюка І.М. від 04.02.2020, згідно якої він просить суд розглянути звіт про витрати та звіт про нарахування грошової винагороди. Також повідомляє, що не має можливості з`явитись в засідання суду 06.02.2020 у зв`язку з перебуванням у відрядженні. Просить суд розглядати справу без його участі.

05.02.2020 на електронну адресу Господарського суду Житомирської області від арбітражного керуючого Василюка І.М. надійшло пояснення від 05.02.2020.

В засіданні суду 06.02.2020 розглядалися звіти арбітражного керуючого Василюка І.М. про нарахування грошової винагороди за період виконання ним повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" з 08.04.2019 по 31.07.2019 на суму 31158,40 грн. та про про нарахування та виплату витрат понесених ним в ході виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" з 21.06.2016 по 08.04.2019 у сумі 12766,07 грн.

Представник кредитора в засіданні суду 06.02.2020 надав усні пояснення та зазначив, що за період після подання звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута грошова винагорода не нараховується.

Дослідивши докази, наявні в матеріалах справи, Господарський суд Житомирської області, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Господарського суду Житомирської області від 27.10.2015, зокрема, визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна"; відкрито ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна".

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 21.06.2016, зокрема, призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" Василюка Ігоря Миколайовича.

Правовідносини з приводу винагороди та витрат арбітражного керуючого за заявлений період регулюються двома актами законодавства, зокрема нормами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з 19.01.2013 (далі - Закону про банкрутство) та Кодексом України з процедур банкрутства (далі - Кодекс).

Відповідно до ст. 115 Закону про банкрутство, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п`яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Законом, крім витрат на страхування його відповідальності за заподіяння шкоди внаслідок неумисних дій або помилки під час виконання повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, а також витрат, здійснення яких безпосередньо не пов`язане з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, і витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати, що перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв`язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника. Керуючий санацією не рідше одного разу на три місяці, а ліквідатор - щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Відповідно до ч. 4 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Таким чином, господарський суд після набрання чинності Кодексу України з процедур банкрутства, повинен керуватися саме цими нормами.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.12 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс), арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право, зокрема, отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.6 ст. 30 Кодексу, арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

У своєму клопотанні (з урахуванням уточнених клопотань та пояснень) арбітражний керуючий Василюк І.М. зазначає про те, що за період виконання повноважень ліквідатора банкрута арбітражним керуючим здійснювалось нарахування грошової винагороди в розмірі двох мінімальних заробітних плат щомісячно, що узгоджується з нормами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом в редакції" з 19.01.2013. Навів розрахунок, з урахуванням якого просить суд:

- затвердити грошову винагороду за період з 08.04.2019 по 31.07.2019 на суму 31158,40грн.;

- затвердити витрати на суму 12766,07грн.

Комітетом кредиторів на засіданні 31.07.2019 вирішено затвердити звіт, зокрема, про нарахування Василику І.М. грошової винагороди за виконання ним повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" за період з 09.04.2019 по 31.07.2019 у сумі 31158,40грн. (протокол від 31.07.2019).

Судом встановлено, що ухвалою від 02.07.2019, затверджено арбітражному керуючому Василюку І.М. звіт про нарахування та виплату грошової винагороди за період виконання ним повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" з 21.06.2016 по 08.04.2019 у сумі 211 985,54 грн.

Арбітражним керуючим Василюком І.М. заявлено період нарахування грошової винагороди до 31.07.2019, у той час коли остаточний звіт та ліквідаційний баланс банкрута складено ліквідатором 14.05.2019.

Вв обґрунтування нарахованого періоду ліквідатор в письмових поясненнях зазначив про те, що з дня подання звіту повноваження ліквідатора не припинено, тому здійснюється нарахування грошової винагороди.

Як вже зазначалось, звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Складення остаточного звіту та подання його до суду, свідчить про те, що дії по ліквідаційній процедурі банкрута ліквідатором вже проведені в повному обсязі, тому підстави для нарахування арбітражному керуючому грошової винагороди після складання такого звіту (в нашому випадку з 15.05.2019) відсутні.

Враховуючи, що сума грошової винагороди за 08.04.2019 вже судом визнана, та те, що з моменту складання звіту ліквідатора грошова винагорода не нараховується, суд здійснив перерахунок заявленої суми грошової винагороди з 09.04.2019 по 14.05.2019, і дійшов до висновку що завердже підлягає сума - 9889,56 грн.

Щодо витрат понесених у ліквідаційній процедурі, суд зазначає про наступне.

Комітетом кредиторів банкрута на засіданні 08.04.2019 вирішено затвердити звіт про витрати, понесені арбітражним керуючим Василюком І.М. при виконання ним повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" у сумі 12766,07грн. (протокол від 08.04.2019), а саме на:

- поштові послуги - 593,70грн.;

- послуги нотаріуса - 350,00грн.;

- канцелярські витрати - 590,00грн.;

- оплата послуг за отримання статистичної інформації - 64,20грн.;

- банківські послуги (закриття рахунків) - 1500,00грн.;

- отримання відомостей з ЄДР - 73,00грн.;

- отримання копій судового рішення - 206,70грн.;

- придбання пального - 9388,47грн.

Отже, витрати у заявленій сумі погоджені рішенням комітету кредиторів.

Слід зазначити, що до витрат арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) можуть бути віднесені документально підтверджені витрати.

Дослідивши матеріали справи та докази надані Василюком І.М. на підтвердження понесених витрат та здійснивши їх перерахунок, суд встановив що належним чином підтверджена сума у розмірі 10798,87 грн. (Т. 18 а.с. 82-98, 101, 105-108).

В іншій частині витрати належними та допустимими доказами не підтверджені (Т. 18 а.с. 99, 100, 102, 104).

З доказів, які надані Василюком І.М. на підтвердження решти суми понесених витрат, суд не вбачає пов`язаності їх зі справою та те, що вони понесені саме Василюком І.М.

Згідно ст. 13 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Відповідно до ч. 2 ст. 79 ГПК України питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи викладене, Господарський суд Житомирської області вважає за необхідне клопотання арбітражного керуючого Василюка І.М. від 14.05.2019 (з урахуванням клопотань від 01.08.2019 та від 04.02.2020) задовольнити частково.

Керуючись ч. 6 ст. 30, ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 232-234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Житомирської області, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання арбітражного керуючого Василюка І.М. від 14.05.2019 (з урахуванням клопотань від 01.08.2019 та від 04.02.2020), в частині грошової винагороди - задовольнити частково.

2. Затвердити арбітражному керуючому Василюку І.М. звіт про нарахування та виплату грошової винагороди за період виконання ним повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" за період з 09.04.2019 по 14.05.2019 на суму 9889,56грн.

В решті вимог відмовити.

3. Клопотання арбітражного керуючого Василюка І.М. від 14.05.2019 (з урахуванням клопотання від 04.02.2020), в частині витрат - задовольнити частково.

4. Затвердити арбітражному керуючому Василюку І.М. звіт про нарахування та виплату витрат понесених ним в ході виконання повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропромислова фірма "Агролюкс-Україна" на суму 10798,87 грн.

В решті вимог відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та підлягає оскарженню.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені статтями 254-257 та підпунктом 17.5 підпункту 17 пункту 1 перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію щодо руху справи можна отримати на інформаційному сайті http://court.gov.ua/fair/sud5007/.

Дата складення повного тексту ухвали: 10.02.2020.

Суддя Гнисюк С.Д.

Дата ухвалення рішення06.02.2020
Оприлюднено10.02.2020
Номер документу87456193
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/728/15

Ухвала від 29.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 23.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 23.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 23.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 26.03.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 24.03.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні