Рішення
від 10.02.2020 по справі 617/48/20
ВОВЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 617/48/20

Провадження № 2/617/281/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2020 року Вовчанський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Уханьової І.С.,

при секретарі судового засідання - Чмаль Т.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Вовчанську цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Котівської сільської ради Вовчанського району Харківської області, про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаним позовом. В обґрунтування позову зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько, ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, зокрема, на належну йому на праві власності на підставі Державного акту ІУ-ХР № 069454 від 28 листопада 2002 року реєстровий № 215 земельну ділянку площею 7,79 га, розташовану на території Котівської сільської ради Вовчанського району, Харківської області.

Спадщина після смерті ОСОБА_2 відкрилася за законом і вона є єдиним спадкоємцем прийнявши спадщину, оскільки відповідно законодавства діючого на момент відкриття спадщини, після смерті батька фактично вступила в управління спадковим майном - батьківським житловим будинком, яким володіє і користується на правах власника до цього часу. У визначений законом строк до нотаріальної контори за документальним оформленням спадщини вона не зверталася, оскільки необхідності в нотаріальному оформленні права власності на спадковий будинок в неї не було, її право власності на будинок визнавалося сільською радою, а питання про його відчуження не стояло. Щодо оформлення права власності на спадкову батьківську земельну ділянку у неї виникли проблеми, оскільки вона не могла знайти оригінал правовстановлюючого документу на землю, як пізніше виявилося оригінал Державного акту на ім`я ОСОБА_2 був втрачений.

До Вовчанської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 звернулася 20 листопада 2019 року. У видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено та роз`яснено про необхідність звернення до суду.

Просила визнати за нею у порядку спадкування за законом після смерті рідного батька право власності на земельну ділянку.

Позивач в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи сповіщалася судом завчасно та належним чином. Представник позивача надала суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги ОСОБА_1 підтримала у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи сповіщався судом завчасно та належним чином. Надав суду заяву про розгляд справи у відсутності їх представника, не заперечував проти задоволення позову ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд ухвалює рішення у підготовчому судовому засіданні, що відповідає положенням ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі, виходячи з наступного.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду по захист своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Як вбачається з матеріалів цивільної справи, а саме з фотокопії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 (а.с.5).

З фотокопії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Чугуєву, Чугуївському та Печенізькому районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області, вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 (а.с.6)

З фотокопії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 та свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 , суд вбачає, що батьками ОСОБА_1 , зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . (а.с. 7,8)

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належну йому на праві власності на підставі Державного акту серії ІУ-ХР № 069454 від 28 листопада 2002 року, зареєстрованого 28 листопада 2002 року в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 215, за яким він є власником земельної ділянки площею 7,79 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Котівської сільської ради Вовчанського району Харківської області, кадастровий номер 6321684000:02:002:0081. (а.с.14)

Спадщина після смерті ОСОБА_2 відкрилася за законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 1223 ЦК України, у разі відсутності заповіту право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст. ст. 1261-1265 ЦК України.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.(ст. 1261 ЦК України).

Спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 є його рідна донька - позивач по справі, ОСОБА_1 (а.с.7).

Постановою державного нотаріуса Вовчанської державної нотаріальної контори № 3851/02-31 від 20 листопада 2019 року ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки вона пропустила, визначений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини та на момент смерті спадкодавця не проживала з ним за однією адресою. (а.с.25)

Відповідно до ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. ст. 1216, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

У відповідності до ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

В зв`язку з чим, суд приходить до висновку, що позивач має право на земельну ділянку, після померлого батька, у порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 328, 1223, 1225,1261 ЦК України, ст. ст. 4, 7, 12, 89, 200, 247 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Котівської сільської ради Вовчанського району Харківської області, про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженкою с. Котовка Вовчанського району Харківської області, інд. номер - НОМЕР_5 ) у порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 7,7906 га, кадастровий номер 6321684000:02:002:0081, розташовану на території Котівської сільської ради Вовчанського району Харківської області, належну померлому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія ІУ-ХР № 069454, виданого Вовчанською райдержадміністрацією 28 листопада 2002 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів за № 215.

Рішення суду може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти діб з дня проголошення рішення суду.

Відповідно до пп. 15.5 п. 15 Розділу VII Перехідні положення ЦПК України в редакції Закону № 2147-VIII до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя -

СудВовчанський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.02.2020
Оприлюднено11.02.2020
Номер документу87469307
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —617/48/20

Рішення від 10.02.2020

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Уханьова І. С.

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Уханьова І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні