Ухвала
від 04.02.2020 по справі 757/3484/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/3484/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суді в м. Києві клопотання ОСОБА_3 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Економ Білдінг Компані» про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 24 жовтня 2019 року,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Економ Білдінг Компані» звернувся до слідчого судді із клопотанням в порядку ст. 174 КПК України, в якому просить скасувати арешт накладений ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 24.10.2019 по справі № 757/56556/19-к та повернути ТОВ «Еоконом Білдінг Компані», майно (документи, грошові кошти в сумі 17 600 грн., флеш накопичувачі, два ноутбуки, штампи, печатки, чорнові записи, блокноти и та інше) вилучене 22.10.2019 під час проведення обшуку за місцем знаходження підприємства, а саме: м. Маріуполь, вул. Будівельніків, буд. 2, які зазначені в протоколі обшуку в пунктах 1-6.

Мотивуючи подане клопотання про скасування арешту майна, вказує, що арешт було накладено безпідставно, необґрунтовано та з порушенням приписів ст. 170 КПК України, також посилається на те, що вилучені особисті речі та документи ТОВ «Економ Білдінг Компані» (документи, грошові кошти в сумі 17 600 грн., флеш накопичувачі, два ноутбуки, штампи, печатки, чорнові записи, блокноти и та інше) відповідно до протоколу обшуку від 22.10.2019 року, не пов`язані з обставинами вчинення кримінальних правопорушень, досудове розслідування щодо яких здійснюється у кримінальному провадженні №32019100000000167 .

Разом з цим, виходячи з правової кваліфікації злочину, досудове розслідування якого здійснюється у кримінальному провадженні № 3201900000000167 від 22.02.2019 р., відсутні фактичні дані, які свідчать про те, що майно, на яке накладено арешт, відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

У кримінальному провадженні службові особи ТОВ «Економ Білдінг Компані», в рамках якого накладено арешт на майно, статусу підозрюваного, обвинуваченого не мають. Крім того, ТОВ «Економ Білдінг Компані» не здійснює діяльності, щодо яких є заборона.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

Із матеріалів клопотання вбачається, що Шостим ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32019100000000167 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 212, ч.3 ст. 212 КК України.

Так, ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 24.10.2019, накладено арешт на майно, вилучене під час проведення обшуку у приміщенні, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 (ухвала №757/52084/19-к від 01.10.2019), що на підставі права власності належить ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ), зазначені в протоколі обшуку від 22 жовтня 2019 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Виходячи із аналізу викладеного, вказана норма пов`язує право слідчого судді на скасування арешту майна, із можливістю надання учасникам процесу, доказів та відомостей, які вказуватимуть, що арешт накладено необґрунтовано або в його застосуванні відпала потреба та доведеності перед слідчим суддею їх законності та переконливості.

Згідно ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Ісмаїлов проти Росії» від 06.11.2008 року, де вказувалися порушення ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якому зазначено, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права».

Відповідно до Постанови Європейського Суду від 09.06.2005 по справі «Бакланов проти Російської Федерації», Постанови Європейського Суду від 24 березня 2005 року по справі «Фрізен проти Російської Федерації», Судом наголошується на тому, що перша та найбільш важлива вимога статті 1 Протоколу № 1 до Конвенції полягає у тому, що будь-яке втручання публічної влади у право на повагу до власності має бути законним, держави уповноважені здійснювати контроль за використанням власності шляхом виконання законів. Більше того, верховенство права, одна з засад демократичної держави, втілюється у статтях Конвенції. Питання у тому, чи було досягнуто справедливої рівноваги між вимогами загального інтересу та захисту фундаментальних прав особи, має значення для справи лише за умови, що спірне втручання відповідало вимогам законності і не було свавільним.

Нормою ст. 41 Конституції України встановлюється непорушність права особи на володіння, користування і розпорядження своєю власністю.

Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя, згідно вимог ст. 94, ст. 132, ст. 173 КПК України, повинен врахувати: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину та достатніх доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна; можливий розмір шкоди, завданої злочином; наслідки арешту для третіх осіб, а також розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Із мотивувальної частини ухвали Печерського районного суду м. Києва від 24.10.2019 вбачається, що підставами накладення арешту є постанова слідчого про визнання майна речовими доказами, а також з метою забезпечення збереження речових доказів.

Аналізуючи положення кримінально процесуального законодавства з приводу накладення арешту на майно особи, обов`язковою передумовою, яка обґрунтовує необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, є наявність достатніх доказів, що вказують на вчинення злочину, наявність обґрунтованої підозри, підставу для арешту майна; наслідки арешту для третіх осіб, а також розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, що визначено положенням ч. 2 ст. 173 КПК України. При цьому обов`язок доведення існування зазначеної умови КПК України покладається на орган досудового розслідування.

Відповідно до положень ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Разом з тим, як вбачається із наданих суду матеріалів відсутні відомості вважати, що арештоване майно відповідає критеріям визначеним ст. 98 КПК України і є безпосередньо предметом кримінального правопорушення що розслідується, а прокурором не доведено зворотнього, а відтак посилання на наявність правових підстав, передбачених п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, на думку слідчого судді, є необґрунтованим та таким, що не відповідає вимогам кримінально процесуального законодавства. Тобто, у даному випадку, прокурором порушено права осіб на мирне володіння та користування своїм майном та не дотримано вимоги закону в частині підстав для звернення з клопотанням про накладення арешту на майно.

Слідчим суддею під час розгляду даного клопотання встановлено, що виходячи з правової кваліфікації злочину за ч. 1 ст. 212, ч.3 ст. 212 КК України, досудове розслідування якого здійснюється у кримінальному провадженні № 3201900000000167 від 22.02.2019 р., відсутні фактичні дані, які свідчать про те, що майно, на яке накладено арешт, відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

У кримінальному провадженні службові особи ТОВ «Економ Білдінг Компані», в рамках якого накладено арешт на майно, статусу підозрюваного, обвинуваченого не мають. Крім того, ТОВ «Економ Білдінг Компані» не здійснює діяльності, щодо яких є заборона.

Враховуючи вказане, підстав вважати, що існує правова підстава для арешту майна заявника взагалі спростовується, а також ту обставину, що однією з засад кримінального провадження є принцип змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом, тоді як орган досудового розслідування не представив слідчому судді належних доказів для безспірного висновку щодо необхідності продовження дії даного заходу забезпечення кримінального провадження, та принципу диспозитивності кримінального провадження, відповідно до якого сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом, а слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність в кримінальному провадженні даних, які б виправдовували подальше втручання держави у право на мирне володіння заявника належним йому майном, у зв`язку з чим вважає за доцільне скасувати арешт майна, не вбачаючи підстав для подальшого застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170-175, 309, 392, 532, 535 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_3 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Економ Білдінг Компані» про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 24 жовтня 2019 року задовольнити.

Скасувати арешт накладений ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 24.10.2019 по справі № 757/56556/19-к та повернути ТОВ «Еоконом Білдінг Компані», майно (документи, грошові кошти в сумі 17 600 грн., флеш накопичувачі, два ноутбуки, штампи, печатки, чорнові записи, блокноти и та інше) вилучене 22.10.2019 під час проведення обшуку за місцем знаходження підприємства, а саме: м. Маріуполь, вул. Будівельніків, буд. 2, які зазначені в протоколі обшуку від 22 жовтня 2019 року, а саме:

- документи ТОВ «Рикот» (код 34960032), ксерокопії документів ТОВ «Рикот» та чорнові записи всього на 712 аркушах;

- грошові кошти купюрами по 100, 200 та 500 грн, зовні схожі на гривневі купюри, всього на суму 17600 (сімнадцять тисяч шістсот) гривень;

- ноутбук Lenovo s/n AB10738755 з корпусом чорного кольору та зарядним пристроєм до нього;

- флеш-накопичувач з корпусом чорного кольору з написом Transcend 8GB та зовнішній вінчестер s/n D81416 з корпусом фіолетово-сірого кольору.

- печатку «Для документів» та основну печатку ТОВ «Еком Білдінг Компані» (код 40179649).

- Два аркуші формату А4 з відтиском печатки ТОВ «Сервісінвестбуд» (код 31492146);

- Три аркуші аркуші формату А4 з відтисками печатки ТОВ «Рікот» (код 34960032)

- Блокнот червоного кольору з написом ПАО «Донбассэнерго» з чорновими записами.

- Папка синього кольору з документами ТОВ «Рікот» на 204 (двісті чотирьох) аркушах.

- Папка зеленого кольору з документами ТОВ «Рікот» на 62 аркушах з написом «Выполнение январь-февраль 2018».

- Папка сірого кольору з документами ТОВ «Рікот» на 555 аркушах з написом «Подряд 2017»

- Папка чорного кольору з документами ТОВ «Рікот» на 463 аркушах з написом «Приходные накладные 2017».

- Папка чорного кольору з документами ТОВ «Рікот» на 183 аркушах.

- Папка чорного кольору з документами ТОВ «Рікот» на 568 арк. З написом «Счета июнь-декабрь 2017».

- Папка червоного кольору з документами ТОВ «Рікот» на 244 аркушах з написом «Хозяйственные договора 2017».

- Папка синього кольору з документами ТОВ «Рікот» на 188 аркушах з написом «Приходные накладные 2018».

- Папка темно-зеленого кольору з документами ТОВ «Рікот» на 400 аркушах з написом «Приходные накладные 2017».

- Папка синього кольору з документами ТОВ «Рікот» на 214 арк. З написом «Договора хозяйственные 2018».

- Папка чорного кольору з документами ТОВ «Рікот» на 320 аркушах.

- Папка чорного кольору з документами ТОВ «Рікот» на 347 аркушах з написом «Генподряд 2017 (2)».

- Папка синього кольору з документами ТОВ «Рікот» на 428 аркушах з написом «Формы КБ2В, КБ-3, Реестры».

- Папка синього кольору з документами, пов`язаними з діяльністю ТОВ «Рікот», на 348 аркушах з написом «Выполнение декабрь 2017».

- Папка салатового кольору з документами, пов`язаними з діяльністю ТОВ «Рікот», на 458 аркушах з написом «Материальный отчет 2017».

- Папка синього кольору з робочим проектом ТОВ «Рікот» №09.0000.2017-ЭС.ПЗ, на 84 аркушах.

- Папка жовтого кольору з документами ТОВ «Рікот» - на 31 аркуші.

- Папка білого кольору з написом «СПРАВА КАССА» з документами ТОВ «Рікот» на 41 аркуші.

- Папка з написом UKR EXIM BANK з документами ТОВ «Рікот» на 37 аркушах.

- Папка білого кольору з копіями документів та чорновими записами, пов`язаними з діяльністю ТОВ «Рікот», на 93 аркушах.

- Папка білого кольору кольору з документами, пов`язаними з діяльністю ТОВ «Рікот», на 107 аркушах.

- Папка білого кольору з документами (копіями) ТОВ «Рікот» та чорновими записами з написом «Реконструкция КП-6КВ» на 33 аркушах.

- Папка зеленого кольору з документами, пов`язаними з діяльністю ТОВ «Рікот», на 34 аркушах.

- Папка фіолетового кольору з копіями документів ТОВ «Рікот» на 3 аркушах.

- Журнал реєстрації договорів на 22 аркушах.

- Папка червоного кольору, в якій знаходиться робочий проект 02-0000-2017-ЭС.ПЗ ООО «Рикот» на 76 арк.

- Папка жовтого кольору з робочим проектом 05-0000-2017-ЭС.ПЗ ООО «Рикот» на 72 арк.

- Папка червоного кольору з робочим проектом 06.0000.2017-ЭС.ПЗ ООО «Рикот» на 82 арк.

- Папка чорного кольору з робочим проектом 07.0000.2017-ЭС.ПЗ ООО «Рикот» на 82 арк.

- Блокнот синьо-сірого кольору з чорновими записами.

- Печатка «Для документів» ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Магнат»(код 31874445).

- Печатка ТОВ «Сегмент» (код 32434420).

- Печатка ПП «Фірма Пальміра» (код 30251964).

- Печатка ТОВ «Укр-Юкс» (код 23599005).

- Штамп ТОВ «Укр-Юкс» (код 23599005).

- Штамп «Азов-Моторс-Украина».

- документи ТОВ «Рікот» в оригіналах та копіях.

- ноутбук корпусом чорного кольору марки HP s/n CNF817304M.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87479151
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 24 жовтня 2019 року

Судовий реєстр по справі —757/3484/20-к

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні