Рішення
від 05.02.2020 по справі 679/25/20
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/9/2020

Справа № 679/25/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 лютого 2020 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області у складі:

головуючого судді Базарника Б.І.,

за участю секретаря судового засідання Дмітрієвої О.В.,

заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Нетішин цивільну справу № 679/25/20 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Бухарівська сільська рада Острозького району Рівненської області про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однієї сім`єю на час відкриття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однієї сім`єю на час відкриття спадщини, де заінтересованою особою є Бухарівська сільська рада Острозького району Рівненської області, в якій просить встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_3 з 1991 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 по АДРЕСА_2 .

В обґрунтування вказаної заяви посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати - ОСОБА_3 , яка була зареєстровано за адресою: АДРЕСА_3 . На день смерті матері відкрилась спадщина, яка складається з житлового будинку з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 . Зазначає, що звернувшись до нотаріуса з метою оформлення спадкових прав на вказаний житловий будинок, нотаріусом усно їй було роз`яснено, що нею пропущений встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини і їй необхідно встановити факт її проживання з матір`ю на день її смерті.

Стверджує, що незважаючи на реєстрацію місця проживання в АДРЕСА_3 , починаючи з 1991 року і по день її смерті мати проживала разом з заявницею в АДРЕСА_2 . Це було спричинено тим, що її мати через свій похилий вік та погіршення стану здоров`я не могла себе самостійно обслуговувати, а інших осіб, які могли доглядати мати, не було.

У встановлений чинним законодавством шестимісячний строк після смерті ОСОБА_3 вона не зверталась до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, у зв`язку з тим, що оскільки постійно проживала разом зі спадкодавцем на день її смерті, вважала, що фактично прийняла спадщину відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України.

Вказує, що інших спадкоємців за законом після смерті її матері немає, ніхто до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини не звертався, спадкових справ після її смерті не заводилось, що підтверджується Витягом зі спадкового реєстру від 27 лютого 2019 року.

Ухвалою суду від 13.01.2020 року відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду.

В судовому засіданні заявниця заяву підтримала та просила її задовольнити.

В судовому засіданні представник заявниці ОСОБА_2 заяву підтримала та просила задовольнити викладені у ній вимоги.

Заінтересована особа - Бухарівська сільська рада Острозького району Рівненської області представника до суду на забезпечила, надала заяву, в якій не заперечувала щодо встановлення факту, а справу просила розглядати без її участі.

Заслухавши пояснення заявниці, представника заявниці, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого Бухарівською сільською радою Острозького району Рівненської області 08.06.1995 року, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 79 років, про що в книзі реєстрації актів про смерть зроблено актовий запис №7 (а.с.8).

Технічний паспорт на садибний житловий будинок АДРЕСА_4 , виданий на ім`я - ОСОБА_3 (а.с.9-11).

Згідно із свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого Бухарівською сільською радою Острозького району Рівненської області 15.09.1955 року - ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 виданого виконавчим комітетом Бухарівської сільської ради Острозького району Рівненської області ОСОБА_4 зареєструвала шлюб із ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , актовий запис №12 (а.с.13).

Згідно з інформаційної довідки зі спадкового реєстру №55288224 від 27.02.2019 року спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась (а.с.14).

Відповідно до довідки №541 від 18.12.2019 року та даних виписки з погосподарської книги №27 від 17.01.2019 року ОСОБА_3 на день її смерті була зареєстрована в с.Бухарів Острозького району Рівненської області (а.с.15,16).

Допитаний у судовому засіданні свідок ОСОБА_6 надала покази, що ОСОБА_1 , є дочкою померлої ОСОБА_3 та пояснила, що дійсно остання проживала з заявницею ОСОБА_1 з 1991 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , в АДРЕСА_2 . Також зазначила, що померла проживала у заявниці, тому що вона була паралізована та дуже хворіла, а тому потребувала постійного догляду, вказала, що заявниця займалася похованням матері в с.Бухарів.

Інші свідки, а саме: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 надали аналогічні покази свідку ОСОБА_6 .

Відповідно до ч.1ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Із роз`яснень викладених у п.п. 2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах спадкування №7 від 30.05.2008 року, слідує, що виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

З огляду на те, що в складі спадщини наявне нерухоме майно, у силу вимог ч.1 ст.1299 ЦК України спадкоємці зобов`язані зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна, для цього заявнику необхідно отримати свідоцтво про право на спадщину. Так як такі документи у заявника відсутні, то він звернувся до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини, маючи за мету оформлення та видачу нотаріусом свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до п.п. 3, 5 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем під час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 211 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , затвердженої наказом Міністра Юстиції України №20/5 від 03 березня 2004 року - доказом постійного проживання разом зі спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Згідно з п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у звязку з чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Відповідно до частини 2 статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частина перша ст.315 ЦПК України містить перелік фактів, які можуть бути встановлені судом.

Таким чином, оскільки встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем матиме юридичні наслідки, встановлення вказаного юридичного факту не суперечить закону та не порушує прав інших осіб, заява ОСОБА_1 є обґрунтованою, що підтверджено дослідженими у справі доказами, а тому підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 4, 76, 293, 294, ст. 315, 319, 352, 354, 355, -ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Бухарівська сільська рада Острозького району Рівненської області про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однієї сім`єю на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 з ОСОБА_3 з 1991 року по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 по АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Сторони у справі № 679/25/20

Заявник: ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_4 );

Заінтересована особа: Бухарівська сільська рада Острозького району Рівненської області (адреса місцезнаходження: вул.Першого травня, 1б, с.Бухарів, Острозький район, Рівненська область, 35811, код ЄДРПОУ 04386930).

Повний текст судового рішення складено 10.02.2020 року.

Суддя Б.І. Базарник

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.02.2020
Оприлюднено11.02.2020
Номер документу87486738
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —679/25/20

Рішення від 05.02.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Рішення від 05.02.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Базарник Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні