Ухвала
від 11.02.2020 по справі 189/1841/19
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/1841/19

1-кс/189/8/20

У Х В А Л А

11.02.2020 року смт. Покровське Покровського району

Дніпропетровської області

Слідчий суддя Покровського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Покровського ВП Синельниківського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Покровського відділу Синельниківської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№12019040540000346 від 23.07.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Покровського районного суду Дніпропетровської області надійшло клопотання старшого слідчого СВ Покровського ВП Синельниківського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Покровського відділу Синельниківської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме, про надання тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження: АДРЕСА_1 , а саме до Податкових розрахунків 1ДФ, поданих Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до ІНФОРМАЦІЯ_3 та 2019 роках в паперовому та електронному вигляді, для здійснення їх копіювання на матеріальний носій (папір), з метою подальшого залучення до матеріалів кримінального провадження, з можливістю тимчасового їх вилучення для призначення та проведення судової економічної експертизи.

Клопотання мотивоване тим, що 23.07.2019 року до ЧЧ Покровського ВП Синельниківського ВП ГУНП в Дніпропетровській області з слідчого Управління ГУНП в Дніпропетровській області надійшли матеріали про факт шахрайських дій Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які полягають у нерозрахуванні з жителями Покровського району за оренду земельних ділянок у 2018 році.

За даним фактом 23 липня 2019 року розпочате досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

У клопотанні слідчий зазначає, що в ході досудового розслідування по даному кримінальному провадженню було встановлено, що, відповідно до колективної заяви орендодавців ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яка 23.07.2019 року надійшла до Офісу Президента України, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не розрахувалося з ними за оренду землі в 2018 році, та за оренду землі в 2019 році також розраховуватись не збираються. Однак, у відомостях, які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » подало до податкової інспекції, зазначається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з орендодавцями розрахувалося у повному обсязі, що не відповідає дійсності.

Будучи допитаними у якості потерпілих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 дали свідчення про те, що кожен з них у приватній власності має одну або дві земельні ділянки, які на даний час перебувають в орендному користуванні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Відповідно до договорів оренди землі, орендна плата сплачується орендодавцю до 30 листопада кожного року дії договору оренди. Однак, станом на серпень 2019 року орендну плату за використовування своїх земельних ділянок у 2018 році жоден з допитаних не отримав.

Слідчий у своєму клопотанні також зазначає, що встановити всі обставин даного кримінального правопорушення можливо лише при дослідженні інформації щодо розміру прибутку, отриманого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в результаті оренди земельних ділянок в 2018-2019 роках, та розмірів видатків (витрат), у тому числі, на сплату орендної плати власникам земельних ділянок, що можливо лише на підставі дослідження інформації, яка міститься у звітній документації, поданій Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до податкової інспекції за 2018-2019 роки, а саме, Податковому розрахунку 1ДФ, який зберігається у електронному та паперовому вигляді у ІНФОРМАЦІЯ_1 . Тому вказані документи мають суттєве значення для встановлення усіх обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з яким подається клопотання, оскільки без дослідження інформації, яка міститься у зазначених документах, неможливо дослідити фінансово-економічний стан ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та встановити факту умисної невиплати підприємством орендної плати за користування земельними ділянками за наявності фінансової можливості вчасно виплатити орендну плату.

Крім того, для всебічного, повного та об`єктивного розслідування даного кримінального провадження та встановлення осіб, якими було вчинено дане кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України, існує необхідність у проведенні судової економічної експертизи, що можливо лише при наданні експерту для дослідження оригіналів звітної документації, поданої ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до податкової інспекції за 2018-2019 роки.

На адресу ІНФОРМАЦІЯ_4 01.11.2019 року за вих. № 52.3/6333, було направлено листи про надання завірених копій звітної документації, поданої Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до податкової інспекції за 2018-2019 роки.

Згідно листа-відповіді ІНФОРМАЦІЯ_4 № 33514/04-36-54-40 від 21.11.2019 року тимчасовий доступ до запитуваної документації можливо здійснити відповідно до норм КПК України на підставі ухвали слідчого судді, суду; у вказаному листі ІНФОРМАЦІЯ_5 посилається на ст. ст. 159, 162 КПК України, зазначаючи, що інформація, до якої просить надати тимчасовий доступ слідчий, є конфіденційною інформацією, а саме такою, яка містить в собі комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю та персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 , слідчий ОСОБА_4 підтримала клопотання по викладених у ньому підставах.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, заяв та клопотань до суду не надавав, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належний чином, отже, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 163 КПК України, неприбуття даної особи не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, заслухавши прокурора, слідчого, дослідивши надані письмові матеріали, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні зазначаються: 1)короткийвиклад обставинкримінального правопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; 2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; 4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; 6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Пунктом 4ч.1ст.162КПК Українивизначено,що доохоронюваної закономтаємниці,яка міститьсяв речахі документах,належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Пунктом 8 ч. 1ст. 162 КПК Українивизначено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до підпункту17.1.9 пункту 17.1 статті17 Податкового кодексу України(далі-Кодекс) платник податків має право на нерозголошення контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та які стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов`язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами. Підпунктом21.1.6пункту 21.6 статті21 Кодексупередбачено, що посадові та службові особи контролюючих органів зобов`язані не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи. Згідно п.70.15 статті70 Кодексу відомості з Державного реєстру:використовуються контролюючими органами виключно для здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства України;є інформацією з обмеженим доступом, крім відомостей про взяття на облік фізичних осіб - підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Відповідно до пункту 5статті 6 Закону України від 01 червня 2010 року № 2297-VІ «Про захист персональних даних»(далі - Закон № 2297-VІ) обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб`єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

Частиною другоюстатті14 Закону № 2297-VІвизначено, що поширення персональних даних без згоди суб`єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначенихзаконом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Згідно ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З клопотання вбачається, що сторона кримінального провадження просить про надання тимчасового доступу додокументів, які підпадають під визначення охоронюваноїзакономтаємниці.

Слідчий суддя вважає доведеним, що документи, тимчасовий доступ до яких просить надати прокурор, слідчий, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні №12019040540000346, зокрема, містять інформацію, що стосується розміру прибутку, отриманого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в результаті оренди земельних ділянок в 2018-2019 роках, та розмірів видатків (витрат), у тому числі, на сплату орендної плати власникам земельних ділянок. Дані документи містять охоронюванузакономтаємницю, тому в інший спосіб отримати такі відомості неможливо. Слідчий в судовому засіданні також довів неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

За таких обставин слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого обґрунтоване та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Покровського ВП Синельниківського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Покровського відділу Синельниківської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№ 12019040540000346 від 23.07.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України задовольнити.

Зобов`язати керівника ІНФОРМАЦІЯ_1 надати старшому слідчому Покровського ВП Синельниківського ВП ГУНП в Дніпропетровській області майору поліції ОСОБА_4 тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), місцезнаходження: АДРЕСА_1 , а саме, до Податкових розрахунків 1ДФ, поданих Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до ІНФОРМАЦІЯ_3 та 2019 роках, в паперовому та електронному вигляді, для здійснення їх копіювання на матеріальний носій (папір), з метою подальшого залучення до матеріалів кримінального провадження, з можливістю тимчасового їх вилучення для призначення та проведення судової економічної експертизи.

Роз`яснити, що відповідно до вимог ст. 165 КПК України, особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді. Зазначена в ухвалі слідчого судді, особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Повідомити, що згідно зі ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. У разі, якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, доручає забезпечення його проведення слідчому, прокурору або органу внутрішніх справ за місцем проведення цих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цього Кодексу.

Строк дії даної ухвали - один місяць з дня її ухвалення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —189/1841/19

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Мудрецький Р. В.

Ухвала від 11.02.2020

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Чорна О. В.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Чорна О. В.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Чорна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні