Рішення
від 21.01.2020 по справі 452/3289/19
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/3289/19

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"21" січня 2020 р. м.Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого судді Сенечина В.М.,

з участю секретаря Кухар О.П.,

представника позивачки адвоката Цапар М.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новосілко-Гостиннівської сільської ради Самбірського району Львівської області про визнання права на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася в суд із позовом до Новосілко-Гостиннівської сільської ради про визнання права на спадкове майно посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Новосілки Гостинні Самбірського району Львівської області померла її баба, ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 9 червня 2015 року. Після її смерті на майно, яке належало їй на праві власності і на майно, на яке вона мала право на день смерті, відкрилася спадщина.

ОСОБА_2 на день смерті мала право на майно колишнього колгоспного двору - житловий будинок з надвірними будівлями в АДРЕСА_1 , в якому вона проживала до дня смерті.

Позивачка зазначає, що 22 квітня 2010 року баба склала заповіт, яким все своє майно заповіла ОСОБА_3 Спадкоємців до обов`язкової частки немає.

23 липня 2016 року позивачка зареєструвала шлюб із ОСОБА_4 , у зв`язку з чим дошлюбне прізвище ОСОБА_5 змінила на ОСОБА_6 , що посвідчується свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_2 від 23 липня 2016 року.

Будучи спадкоємцем майна баби за заповітом, ОСОБА_1 звернулася до державного нотаріуса Рудківської державної нотаріальної контри з заявою про прийняття і оформлення спадщини. Нотаріус прийняв заяву про прийняття спадщини та одночасно роз`яснив, що не може видати свідоцтво про право на спадщину на будинковолодіння в АДРЕСА_1 , оскільки відсутній оригінал свідоцтва про право власності на нерухоме майно, а тому видати свідоцтво про право на спадщину нотаріус не може, що вбачається із листа № 653/02-14 від 13 червня 2016 року. Інших перешкод в оформленні права власності немає.

Із довідки № 816 виданої 10 липня 2015 року Самбірським МБТІ відомо, що будинковолодіння АДРЕСА_1 Гостинні зареєстровано вцілому за ОСОБА_7 .

Із довідки Новосілко-Гостиннівської сільської ради № 1128 від 7 серпня 2019 року та копії погосподарської книги видно, що будинковолодіння

АДРЕСА_1 Гостинні являється колгоспним двором; станом на 1 липня 1990 року там була зареєстрована та проживала ОСОБА_7 .

Станом на 1 липня 1990 року ОСОБА_7 мала право вцілому на майно - будинковолодіння АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 померла. Після її смерті спадщина відкрилася на будинковолодіння АДРЕСА_1 .

Із довідки № 1129 виданої 7 серпня 2019 року Новосілко-Гостиннівською сільською радою вбачається, що на день смерті ОСОБА_7 з нею була зареєстрована та проживала її дочка ОСОБА_2 .

Після її смерті ОСОБА_2 прийняла спадщину, оскільки на день смерті постійно проживала у згаданому будинковолодінні, здійснювала поточний ремонт будинку, обробляла прибудинкову земельну ділянку, а тому ОСОБА_2 фактично вступила у володіння та управління спадковим майном і вважається такою, що прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав.

Покликаючись на зазначені обставини ОСОБА_1 просить ухвалити рішення про визнання права на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивачки адвокат Цапар М.В. у підготовчому судовому засіданні підтримала заявлені вимоги, посилаючись на обставини зазначені у позовній заяві.

Новосілко-Гостиннівська сільська рада подала до суду заяву, згідно якої повністю визнає позов, не заперечує проти його задоволення та просить розглянути справу у відсутності її представника.

Вислухавши пояснення представника позивачки, з`ясувавши обставини справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно з ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд виходить з того, що згідно частини 4 статті 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, якщо визнання позову не суперечить закону або не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку про те, що визнання позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому необхідно визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування майна за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на житловий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. ст. 259, 265, 268 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування майна за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на житловий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивачка: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 ,реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Новосілко-Гостиннівська сільська рада Самбірського району Львівської області, с. Новосілки-Гостинні Самбірський район Львівська область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04370343.

Повний текст рішення буде складено 31 січня 2020 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено12.02.2020
Номер документу87506300
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —452/3289/19

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Сенечин В. М.

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Сенечин В. М.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Сенечин В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні