Ухвала
від 13.01.2020 по справі 759/304/20
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/266/20

ун. № 759/304/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2020 року Слідчий суддя Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві лейтенанта поліції ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 12019100080008492 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 270 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

11.01.2020 року на розгляд слідчого судді передано клопотання старшого слідчого Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві капітана поліції ОСОБА_3 погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_4 про накладення арешту на господарські будівлі, які перебувають на балансі ТОВ «СТ-КІБІС»(ЄДРПОУ 38882503) та розташовані за адресою: м. Київ, пр-т Перемоги, 123 на час досудового розслідування, та судового розгляду із забороною використання будь-яким чином.

Вказане клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві, знаходиться кримінальне провадження № 12019100080008492 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 270 КК України.

06.12.2019 до Чергової частини Святошинського УП із заявою про вчинення кримінального правопорушення звернувся гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який повідомив що 06.12.2019 в період часу з 11.00 по 14.00 годину під час пожежі на складі, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 було знищено майно котре належить ФОП « ОСОБА_5 » (ЄО 97554).

На підставі ст. 214 КПК України було прийнято рішення про внесення відомостей за заявою гр. ОСОБА_5 до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією ч. 2 ст. 270 КК України зареєстровано кримінальне провадження № 12019100080008492 від 06.12.2019.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 показав, що останній являється директором ФОП « ОСОБА_6 » та орендує приміщення на території ТОВ «Каштан», що розташований за адресою: м. Київ, пр-т Перемоги, 123 з 2018 року на підставі договору оренди. В орендованому останньому приміщенні ОСОБА_5 зберігав обладнання для виготовлення натяжної стелі та матеріали до них. 06.12.2019 об 11.50 годині на мобільний телефон зателефонувала дружина останнього та повідомила, що на території складу відбувається пожежа в результаті якої було знищено майно, обладнання та матеріали для виготовлення продукції. Також ОСОБА_5 показав, що зі слів громадян (очевидців) котрі перебували поряд із пожежею стало відомо, що невідомі чоловіки які проводили ремонті роботи з використанням газового обладнання на території складу прилеглий (впритул) одразу зникли після полум`я та більш за все в результаті здійснення газозварювальних робіт і відбулась пожежа.

Допитана в якості свідка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 підтвердила вищевикладені обставини та додала, що бачила наживо як особи, котрі здійснювали газозварювальні роботи хутко сіли в автомобіль марки «Рено» білого кольору р/н НОМЕР_1 та поїхали у невідомому напрямку.

Згідно рапорту інспектору УПП ОСОБА_8 слідує, що в ході опитування свідків та очевидців, встановлено свідка ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який повідомив що близько 11.30 години двоє чоловіків на автомобілі марки «Рено Мастер» білого кольору р/н НОМЕР_2 здійснювали газозварювальні роботи та помітивши дим сіли у вищевказане авто та поїхали у невідомому напрямку.

Всі діїзазначені удиспозиції статті270КК Україниза ознакамискладу злочинумають обов`язковуознаку об`єктивну сторону.Об`єктивна сторона злочину характеризується: 1) діянням у формі порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки; 2) наслідками у вигляді виникнення пожежі, якою заподіяно шкоду здоров`ю людей або майнову шкоду у великому розмірі;3) причинним зв`язком між вказаними діянням і наслідками.

Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки - це: а) невчинення повністю дій, які особа зобов`язана і могла виконати (невстановлення щитів з пожежним інвентарем, непроведення інструктажу для підлеглих працівників чи неперешкодження вчиненню ними дій, які загрожують пожежею); б) вчинення частини дій, які особа зобов`язана і могла вчинити, чи виконання іх неналежно (заправка не всіх вогнегасників, які повинні бути на об`єкті); в) виконання дій, які заборонені протипожежними правилами (використання відкритого вогню для розігріву двигуна автомашини, віддання підлеглим розпорядження про виконання робіт з порушенням існуючих вимог пожежної безпеки).Таким чином, порушення вимог пожежної безпеки може полягати як в дії, так і в бездіяльності, виконуватися як власними діями, так і через підлеглих осіб.

Отже, проаналізувавши наданому етапіряд проведенихслідчих дійта доказовубазу в цілому у зазначеному кримінальному провадженні унеможливлює притягнення винних до кримінальної відповідальності, так як на даній стадії стверджувати про вчинення кримінально-караного діяння як такого, є припущенням та є ряд обставин справи які підлягають ретельній перевірці.

Відповідно до ч. 3 ст. 62 Конституції України: «Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах здобутих злочинним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.»

Відповідно до ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню: 1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини , вчинення кримінального правопорушення ; 2) винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; 3( вид та розмір шкоди завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; 4) обставини які впливають на ступінь тяжкості вчинення кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; 5) обставиною що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання.

Згідно до ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави, а сам принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Згідно до ст. 9 Конституції України міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

У рішенні по справі "Барбера, Мессегу та Джабардо проти Іспанії" від 06.12.1998 Європейський суд з прав людини встановив, що "принцип презумпції невинуватості вимагає, серед іншого, щоб виконуючи свої обов`язки, судді не розпочинали розгляд справи з упередженої думки, що підсудний вчинив злочин, який йому ставиться в вину; обов`язок доказування лежить на обвинуваченні, і будь-який сумнів має тлумачитись на користь підсудного".

В рішенні від 30.06.2008 у справі №22978/05 "Гефген проти Німеччини" Європейський суд для описання доказів, отриманих із порушенням встановленого порядку, сформував доктрину "плодів отруйного дерева", відповідно до якої якщо джерело доказів є неналежним, то всі докази, отриманні за його допомогою, будуть таким ж.

В рішенні від 21.04.2011 по справі №42310/04 "Нечипорук і Йонкало проти України" Європейський суд визначив, що докази отриманні в кримінальному провадженні з порушенням встановленого порядку, призводять до його несправедливості в цілому, незалежно від доказової сили таких доказів і від того, чи мало їх використання вирішальне значення для засудження обвинуваченого судом.

В ходіпершочергового ОМПвід 06.12.2019було вилученообгорілий дрітта пластиковітари білогокольору.Так,для встановленняістини укримінальному провадженні,забезпеченні об`єктивногота усесторонньогорозслідування узв`язку додатковимиподальшими запланованимипід часслідства ретельнимиоглядами місцяподії:самої територіїта самихбудівель,що розташованіза адресою:м.Київ,пр-тПеремоги,123,яка належить,(згідносвідоцтва прореєстрацію платникаподатку надодану вартість№200142480)ТОВ «СТ-КІБІС»(ЄДРПОУ 38882503)слідчим зметою недопущеннясторонніх осібдопуск навказану територіюбув обмеженийшляхом опечатування,аджепід час досудового розслідування існує необхідність у проведенні відповідних судових експертиз для встановлення причини пожежі.

Крім того, в ході досудового розслідування територію та розміщенні на ній будівлі, що розташовані за адресою: м. Київ, пр-тПеремоги,123,яка належитьТОВ «СТ-КІБІС»(ЄДРПОУ 38882503) визнано в якості речового доказу.

Згідно ст. 98 КПК України: «Речовими доказамиєматеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.»

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Вислухавши думку слідчого, дослідивши клопотання і додатки до нього, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Так, згідно з ч. 1 ст.131КПК України - заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Статтею 170КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2 ст.170КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно ч. 10 ст.170КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України,при вирішенніпитання проарешт майнаслідчий суддя,суд повиненвраховувати:1)правову підставудля арештумайна;2)можливість використаннямайна якдоказу укримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Так, у зв`язку з вищевикладеним слідчий суддя вважає наявними підстави для накладення арешту даного майна, оскільки слідчим доведено, що у разі незастосування такого заходу забезпечення існують ризики приховування, відчуження цього майна.

Таким чином, суд приходить до висновку про задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві, капітана поліції ОСОБА_3 - задовольнити.

Накласти арешт на господарські будівлі, які перебувають на балансі ТОВ «СТ-КІБІС»(ЄДРПОУ 38882503) та розташовані за адресою: м. Київ, пр-т Перемоги, 123 на час досудового розслідування, та судового розгляду із забороною використання будь-яким чином.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Святошинський районний суд на протязі п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.01.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87547472
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 270 КК України

Судовий реєстр по справі —759/304/20

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні