Ухвала
від 13.02.2020 по справі 554/1119/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 13.02.2020 Справа № 554/1119/20

Єдиний унікальний номер справи: №554/1119/20

Провадження № 1-кс/554/2374/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2020 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідувань особливо важливих злочинів СУ ГУНП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_4 , про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020170000000036 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.01.2020, з правовою кваліфікацією ч.2ст.199ККУкраїни, за фактом незаконного придбання, зберігання та транспортування з метою збуту, а також збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме тютюнових виробів різних торгових марок з підробленими марками акцизного збору України на території Полтавської області.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження: група осіб за попередньою змовою за участю виробників тютюнових виробів, на території Полтавської області. З метою особистого збагачення купують, зберігають, перевозять з метою використання при продажу, а також збувають підроблені марки акцизного податку, якими марковано тютюнову продукцію виробництва суб`єктів господарювання та мають відповідну ліцензію на здійснення такого виду діяльності.

Відомості про кримінальне правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 214 КПК України, відповідно до вимог ч. ч. 1, 4 ст. 214 КПК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.01.2020 року за №42020170000000036, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

20.01.2020 до Прокуратури Полтавської області надійшов рапорт старшого оперуповноваженого УСР в Полтавській області ДСР Національної поліції ОСОБА_5 про те, що ним в ході виконання завдань покладених на ДСР НП України та в ході перевірки обставин викладених в заяві ОСОБА_6 , яка надійшла до УСР в Полтавській області ДСР НП України 17.01.2020 року, було встановлено, що: ОСОБА_7 , засновник та кінцевий бенефіціарний власник ТОВ «Кашкан Логістик» код за ЄДРПОУ 36965823, юридична адреса: Полтавська обл., місто Горішні Плавні, вул. Строни, будинок 5-А, ОСОБА_8 , керуючий регіональними підрозділами ТОВ «Кашкан Логістик» код за ЄДРПОУ 36965823, юридична адреса: Полтавська обл., місто Горішні Плавні, вул. Строни, будинок 5-А, а також ОСОБА_9 , фінансовий директор та підписант ТОВ «Кашкан Логістик» код за ЄДРПОУ 36965823, юридична адреса: Полтавська обл., місто Горішні Плавні, вул. Строни, будинок 5-А, з ОСОБА_10 , бухгалтером ТОВ «Кашкан Логістик» код за ЄДРПОУ 36965823, юридична адреса: Полтавська обл., місто Горішні Плавні, вул. Строни, будинок 5-А, ОСОБА_11 , фізичною особою-підприємцем, а також із ОСОБА_12 , офіційно не працюючим, діючи за попередньою змовою між собою та невстановленими особами виробниками тютюнових виробів, з метою особистого збагачення купляють, зберігають, перевозять з метою використання при продажу, а також збувають підроблені марки акцизного податку якими маркована тютюнова продукція виробництва суб`єктів господарювання що включені в «Єдиний державний реєстр виробників спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробіва також суб`єктів» та мають відповідну ліцензію на здійснення такого виду діяльності, чим готуються завдати збитки Державному бюджету у особливо великих розмірах.

Так, за результатами проведеної перевірки інформації, установлено, що на території України здійснюють діяльність суб`єкти господарювання, які є виробниками тютюнових виробів та у ході господарської діяльності проводять виготовлення продукції на яку в заводських умовах та на заводському обладнанні здійснюється маркування марками акцизного податку так званими «двійниками» виготовленими у Туреччині. Така діяльність дозволяє виробнику уникати оподаткування акцизним податком, що позитивно впливає на собівартості продукції та робить її поза конкуренцією із легальною продукцією.

Разом з тим, вказані вище службові особи ТОВ «Кашкан Логістик» достовірно знаючи про факт підроблення марок акцизного податку якими маркована зазначена тютюнова продукція купляють її, зберігають, перевозять з метою використання при продажу а також збувають на території м. Полтави та області.

При цьому, керівництво ТОВ «Кашкан Логістик» в особі ОСОБА_7 , який наділений організаційно-розпорядчими функціями з управління підпорядкованими особами які є працівниками суб`єкта господарювання, маючи організаторські здібності отримує грошові кошти від реалізації тютюнової продукції маркованої підробленими марками акцизного збору, при цьому надає фінансовому директору підприємства ОСОБА_9 вказівки щодо закупівлі та обліку такої продукції поза офіційним бухгалтерським обліком, регіональний менеджер ОСОБА_8 , згідно відведеної ролі, налагоджує оптово-роздрібну торгівлю тютюнової продукції маркованої підробленими марками акцизного збору на території міста та області, бухгалтер ОСОБА_10 , згідно розробленого плану, контролює кількість реалізованої продукції та прибуток в наслідок такої діяльності на території м. Полтава. В якості основного дрібнооптового та роздрібного каналу збуту вказаної продукції залучений ФОП ОСОБА_11 та його партнер по діяльності ОСОБА_12 у яких роздрібна мережа складає приблизно 78 торгових точок з реалізації тютюнової продукції. В наслідок реалізації розробленого плану, вказаними особами налагоджено збут тютюнової продукції маркованої підробленими марками акцизного збору в розмірі 100000 пачок тютюнових виробів в місяць.

Крім цього, на виконання доручення слідчого СУ ГУ НП в Полтавській області по кримінальному провадженню №42020170000000036 внесеного до ЄРДР 26.01.2019 року за ч.2 ст.199 КК України, було встановлено, що головний офіс ТОВ «Кашкан Логістик» код за ЄДРПОУ 36965823, фактично знаходиться за адресою: Полтавська обл., місто Горішні Плавні, вул. Строни, будинок 5-А. У користуванні ТОВ «Кашкан Логістик» маються складські приміщення за адресою: Полтавська обл., місто Горішні Плавні, вул. Строни, будинок 2-Д, в яких зберігаються як товари легального обороту, так і тютюнові вироби виробництва ТОВ «Юнайтед Тобако», марковані підробленими марками акцизного податку.

Також, у користуванні ТОВ «Кашкан Логістик» маються складські приміщення за адресами: м. Полтава, вул. Кагамлика, 78 та м. Полтава, вул. Кагамлика, 80, на території яких також маються адміністративні приміщення Полтавського регіонального підрозділу, в яких зберігаються як товари легального обороту, так і тютюнові вироби виробництва ТОВ «Юнайтед Тобако», марковані підробленими марками акцизного податку.

В якості основного дрібнооптового та роздрібного каналу збуту тютюнових виробів виробництва ТОВ «Юнайтед Тобако», маркованими підробленими марками акцизного податку, являється ФОП ОСОБА_11 у якого роздрібна мережа складає приблизно 78 торгових точок з реалізації тютюнової продукції, вказану продукцію він закупляє за готівкові кошти у ТОВ «Кашкан Логістик» без відповідного відображення у бухгалтерському обліку та податковій звітності. Основним місцем зберігання вказаної продукції є бокс №28, який знаходиться на території складських приміщень, за адресою: м. Полтава, вул. Квітки Цісик (Червонофлотська), 11.

Крім цього, встановлено місце зберігання тютюнових виробів виробництва ТОВ «Юнайтед Тобако», з маркованими підробленими марками акцизного податку, яке використовує ТОВ «Кашкан Логістик», а саме гаражне приміщення, яке знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Половка, 64-В. та місце акумулювання готівкових коштів отриманих в наслідок збуту населенню тютюнових виробах, а саме офісне приміщення на другому поверсі будівлі за адресою: м. Полтава, вул. Шевченка, 121-А.

Також, допитаний в якості свідка ОСОБА_6 , пояснив, що 16.01.2020 року він перебував в особистих справах в районі вулиці Квітки Цісик, що в м. Полтава, а саме на території оптових складів, які мають загальну адресу номер 19, де здійснюється торгівля різними видами продукції. Перебуваючи за вищевказаною адресою він вирішив придбати тютюнові вироби, так як давно знав, що на оптових складах тютюнові вироби продають за нижчою ціною ніж у мафах та магазинах в м. Полтава. Він зайшов до оптового складу який розташований навпроти центрального в`їзду на територію оптових складів. В даному складі на той момент здійснювалась торгівля лише тютюновими виробами. У вказаному складі, він вирішив придбати тютюнові вироби, а саме «Pull» синій із фільтром, виробництва ТОВ «ЮНАЙТЕД ТАБАКО», так як вони були з дешевого сигменту. Придбати він вирішив один блок, тобто десять пачок цигарок в поліетиленовій обгортці, за вказані тютюнові вироби заплатив 265 грн., що значно дешевше ніж у магазинах м. Полтави. Надавши грошові кошти продавцю, останній виніс йому до віконця вказаний блок цигарок, звідки саме він їх діставав останньому не відомо так як через віконце було не видно, а до самого складу де зберігають тютюнові вироби різних марок дверцята були зачинені, що перешкоджає візуальному огляді самого складу. Чек за купівлю тютюнових виробів продавець не надав, це вказаного громадянина здивувало та він вирішив оглянути куточок споживача де знаходилися документи щодо оптового складу та його власника, з даних документів він дізнався, що вказаний оптовий склад де здійснюються продаж тютюнових виробів належить ОСОБА_11 . В подальшому після купівлі цигарок, приїхавши за місцем проживання він вирішив вийти на балкон та закурити при цьому. Розпакувавши блок сигарет, який придбав, та закуривши дану цигарку гр. ОСОБА_6 відразу відчув якийсь неприємний запах та продовжуючи її викурювати помітив, що попіл від табаку не відпадав. Після чого він почав оглядати дану пачку цигарок, вказана пачка зовні виглядала так як завжди, але потім він звернув увагу на те що марка акцизного податку яка приклеєна на пачку виглядає підозріло, а саме дата виробництва цигарок та дата зазначена на акцизній марці суттєво відрізняється, розбіжність становить близько двох років. Розуміючи, що такого бути не може у легально вироблених тютюнових виробів він зрозумів, що акцизна марка не відповідає дійсності та є підробленою. Після чого останній вирішив звернутися до правоохоронних органів.

Незаконно виготовлені підакцизні товарі, а саме тютюнові вироби різних торгових марок та тютюнові вироби з підробленими марками акцизного податку України вказані особи зберігають та збувають у вищевказаних торгових точках «магазинах».

Окрім цього, відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно встановлено, що за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Квітки Цісик (Червонофлотська), 11 розташовані: нежитлові будівлі та споруди (прохідна А-1, склад Б-1, склад В-1, склад з навісом Г-1, склад Д-1, вбиральня Е-1), що перебувають у власності ТОВ «МИНДАЛЬ» ЄДРПОУ 42004809.

У зв`язку з викладеним, є необхідність у відшуканні та вилученні тютюнових виробів та продукції як з марками акцизного податку та голографічними захисними елементами із ознаками підробки так і без них, а також марок підакцизного податку та голографічних захисних елементів із ознаками підробки, чорнових записи із наявними схемами злочинної діяльності, електронних носіїв інформації на яких можуть зберігатися електронні документі та інші документи пов`язаних із реалізацією тютюнових виробів та продукції, техніки призначеної для виготовлення тютюнових виробів та продукції, марок акцизного податку та голографічних захисних елементів, грошових коштів отриманих з реалізації тютюнових виробів та продукції, мобільних телефонів причетних осіб, які можуть знаходитися за місцем фактичного знаходження будівель та приміщень ТОВ «Кашкан Логістик» (ЄДРПОУ 36965823), а саме за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Квітки Цісик (Червонофлотська), 11 та які необхідні для проведення експертного дослідження тютюнових виробів та продукції та технічних експертиз документів та які можуть являтися доказами під час судового розгляду, підтверджувати вину осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та мають значення для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні, а також з метою попередження знищення вказаних речей та документів.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майна, господарські будівлі та приміщення за адресою: Полтавська область, м. Полтава вул. Квітки Цісик (Червонофлотська), 11 на праві приватної власності належать ТОВ «Кашкан Логістик» ЄДРПОУ 36965823.

Прокурор в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні № 42020170000000036 від 30.01.2020, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.199 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідувань особливо важливих злочинів СУ ГУНП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_4 , про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем знаходження всіх житлових та нежитлових, офісних, складських, господарських, виробничих, підсобних будівель та приміщень, в тому числі магазинів, з метою відшукання та вилучення наступних речей та документів: тютюнових виробів та тютюнової продукції як з марками акцизного податку та голографічними захисними елементами із ознаками підробки так і без них, а також марок підакцизного податку та голографічних захисних елементів із ознаками підробки, чорнових записів із наявними схемами злочинної діяльності, електронних носіїв інформації на яких можуть зберігатися електронні документі та інші документи пов`язані із реалізацією тютюнових виробів та продукції, техніки призначеної для виготовлення тютюнових виробів та тютюнової продукції, марок акцизного податку та голографічних захисних елементів, грошових коштів отриманих з реалізації тютюнових виробів та тютюнової продукції, мобільних телефонів та терміналів причетних осіб.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87565531
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/1119/20

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні