Рішення
від 11.02.2020 по справі 543/1290/19
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/1290/19

2/543/46/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.02.2020 року смт Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Грузман Т.В., за участі секретаря судового засідання Степаненко Л.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Оржиця цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області, третя особа - приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О., про визнання права власності на нерухоме майно,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Оржицького районного суду Полтавської області із вищевказаним позовом.

В позовній заяві ОСОБА_1 вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 , останнім місцем проживання якої було с. Тимки, Оржицького району Полтавської області.

Позивач зазначає, що вона є спадкоємцем за заповітом після смерті батька.

До складу спадщини померлого ОСОБА_2 входить, зокрема житловий будинок та земельна ділянка для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою: АДРЕСА_1 .

На спадщину спадкодавця у вигляді земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд ОСОБА_1 отримала нотаріальне свідоцтво про право на спадщину за заповітом та провела реєстрацію права власності у встановленому законом порядку.

На спадщину у вигляді житлового будинку позивач не може одержати аналогічне свідоцтво, по причині того що на будинок відсутнє свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Посилаючись на вищевикладені обставини та на те, що нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, позивач просить суд визнати за нею право власності на житловий будинок та господарські будівлі і споруди, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судове засідання учасники справи не з`явилися, направивши до суду письмові заяви про розгляд справи без їх участі. При цьому від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи без їх участі, заявлені позовні вимоги підтримує в повному обсязі, а відповідач в своїй заяві позов визнав повністю. Від третьої особи приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О. до суду надійшов лист про розгляд справи без її участі, вказала, що не заперечує проти задоволення позову.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд ухвалює рішення без проведення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 08.04.2019 року (а.с.6).

Останнє місце проживання та реєстрації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 а/з №10 від 08.04.2019 року, було АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_2 проживав один. На протязі шести місяців з дня смерті ОСОБА_2 в будинку ніхто не зареєстрований та не проживає (а.с. 72).

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після померлого батька ОСОБА_2 та звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв`язку з чим приватним нотаріусом Оржицького районного нотаріального округу Черненко О.О. заведена спадкова справа (а.с. 8, 12, 53-59).

На частину спадкового майна, зокрема земельну ділянку площею 0,1943 га, що розташована на території с. Тимки Оржицького району Полтавської області призначеної для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, ОСОБА_1 оформила свої спадкові права (а.с. 35, 36).

Разом з тим, приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Черненко О.О. постановою від 14.11.2019 року відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок номер АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність нерухомого майна спадкодавцеві (а.с. 39).

Належність спадкового нерухомого майна спадкодавцеві ОСОБА_2 підтверджується зібраними у справі доказами. Згідно витягу з по господарської книги та облікової картки об`єкта погосподарського обліку вказаний житловий будинок та господарські будівлі обліковуються за померлим ОСОБА_2 (а.с. 37, 38).

На замовлення позивача ФОП ОСОБА_3 виготовив технічний паспорт на житловий будинок АДРЕСА_1 (а.с. 16-20). Згідно звіту про оцінку об`єкту нерухомого майна вартість житлового будинку з господарськими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , становить 47300 грн. (а.с. 21-33).

Згідно висновку про придатність до експлуатації житлового будинку з господарськими будівлями вказаний будинок придатний до експлуатації (а.с. 34).

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ч. 1ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Частиною 1 ст. 1273 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу.

Згідно ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, з урахуванням встановлених судом обставин справи та з урахуванням доказів, що подані на підтвердження позовних вимог,є підстави для задоволення позову ОСОБА_1 про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування .

Керуючись ст.ст. 392, 1218, 1268, 1270, 1273, 1296 ЦК України, ст.ст. 2, 12, 13, 76, 141, 142, 206, 247, 258, 263, 265, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) до Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, с. Вишневе, вул. Травнева, 17, ідентифікаційний код юридичної особи: 24833319), третя особа - приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко Оксана Олександрівна (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, селище Оржиця, вул. Бумажкова, 1/5) , про визнання права власності на нерухоме майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок та господарські будівлі і споруди, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 11.02.2020 року.

Суддя Грузман Т.В.

Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87565584
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —543/1290/19

Рішення від 11.02.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні