Рішення
від 11.02.2020 по справі 686/923/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/923/20

Провадження № 2/686/1917/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2020 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі: головуючого - судді Продана Б.Г., за участю секретаря судового засідання - Боднар А.П., розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Хмельницького цивільну справу № 686/923/20 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Малиницької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області

про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини ,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулись до суду із позовною заявою до відповідача про продовження строку для прийняття спадщини, пояснивши суду, що їхня мати - ОСОБА_3 успадкувала права та обов`язки свого батька, ОСОБА_4 , однак реєстрацію права власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 , не здійснила. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, після її смерті її сини фактично вступили в управління та розпорядження майном матері і вважали себе такими, що прийняли спадщину після смерті матері.

З метою оформлення свідоцтва про право на спадщину після смерті матері, позивачі звернулись до нотаріуса, однак їм було відмовлено у через пропуск встановленого законом шестимісячного строку. В зв`язку із наведеним позивачі змушені звернутись до суду та просять продовжити строк для прийняття спадщини після померлої ОСОБА_3 у 2 місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Позивачі в судове засідання не з`явились, подали заяви про слухання справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують та просять їх задоволити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, просить розглянути справу у його відсутності, не заперечує проти задоволення позову.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оскільки позов визнається відповідачем, суд вважає за можливе прийняти рішення у підготовчому судовому засіданні.

Вивчивши матеріали справи, вважає, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , яка доводилась матір`ю позивачів, успадкувала права та обов`язки свого батька, ОСОБА_4 , однак реєстрацію права власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 , не здійснила.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, після її смерті її сини фактично вступили в управління та розпорядження майном матері і вважали себе такими, що прийняли спадщину після її смерті.

З метою оформлення свідоцтва про право на спадщину після смерті матері, позивачі звернулись до нотаріуса, однак їм було відмовлено у через пропуск встановленого законом шестимісячного строку.

Дані обставини підтверджуються відповідними документами, копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Згідно ст. 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до положень ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За таких обставин, враховуючи ті обставини, що позивачі фактично вступили в управління та розпорядження майном матері, доглядали за житловим будинком по АДРЕСА_1 , обробляли земельну ділянку, яка знаходиться поруч із будинком і вважали себе такими, що прийняли спадщину після смерті матері, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 пропустили строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, а тому їм слід встановити додатковий двомісячний строк для прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 258, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 1216, 1218, 1223, 1261, 1270, 1272 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном у два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном у два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , іпн НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 .

Позивач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , іпн НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Відповідач - Малиницька сільська рада Хмельницького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04403723, адреса: 31331, Хмельницька обл.., Хмельницький р-н., с. Малиничі, вул.. Мирна 2.

Дата складання повного тексту рішення 13.02.2020 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87578842
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —686/923/20

Рішення від 11.02.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Продан Б. Г.

Ухвала від 17.01.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Продан Б. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні