Рішення
від 14.02.2020 по справі 120/4119/19-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

14 лютого 2020 р. Справа № 120/4119/19-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Томчука А.В., розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області до Приватного акціонерного товариства "МПТ-71" про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області звернулось в суд з позовом до ПрАТ "Могилів-Подільський завод газового устаткування та приладів" про стягнення заборгованості.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначив, що відповідач перебуває на обліку в Головному управлінні та має заборгованість із сплати фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №1 та Списком №2 з жовтня 2019 року в загальній сумі 33110,06 грн., що і стало підставою для звернення з цим позовом до суду.

Ухвалою суду від 16.12.2019 прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Відповідачу встановлено 15-денний строк з дня отримання даної ухвали для подачі до суду відзиву на позовну заяву.

08.01.2020 на адресу суду надійшов відзив, згідно якого відповідач вказав, що за період жовтня 2019 року по листопад 2019 року до пенсійного фонду ним було сплачено 60000 грн., а сума вказана у позові вже була сплачена підприємством, що підтверджується копією виписки з Аваль Банку. Крім того, зазначив розрахунок на доставку пільгових пенсій є внутрішнім документом пенсійного фонду і не несе жодних зобов`язань для підприємства, а тому і не може оскаржуватись в судовому порядку. Серед іншого у відзиві повідомлено інформацію щодо вірного найменування відповідача, а саме Приватне акціонерне товариство "МПТ-71".

14.01.2020 до суду надійшла відповідь на відзив відповідача, в якій представник управління в спростування позиції позивача вказав, що сплачені відповідачем суми коштів враховувались відповідно до заборгованості за попередні періоди, зокрема липня-вересня та частково у сумі 4678, 07 грн. за жовтень 2019 року, а загальна заборгованість станом на 13.01.2020 складає 33 041,84 за Списком №2 та 19 199,37 грн. за Списком №1, що загалом становить 52241, 21 грн.

При цьому зауважив, що враховуючи всі сплати відповідача за період жовтня-грудня 2019 року, відбулось часткове погашення заборгованості за жовтень 2019 року у сумі 4678, 07 грн., а тому борг за період жовтня-листопада станом на 13.01.2020 становить 28 431,99 грн.

Крім того, разом з відповіддю на відзив до суду надійшли заява про заміну неналежної сторони та заява про зміну розміру позовних вимог, в якій позивач просив стягнути з ПрАТ "МПТ-71" заборгованість у сумі 28 431,99 грн. за період жовтня-листопада 2019 року.

Ухвалою від 16.01.2020 замінено відповідача у справі - ПрАТ "Могилів-Подільський завод газового устаткування та приладів" (код 03327670) на його правонаступника - Приватне акціонерне товариство "МПТ-71" (24000, Вінницька область, м. Могилів-Подільський, вул. Гудзія, будинок, 13, код 03327670). Вирішено прийняти заяву представника позивача про зміну розміру позовних вимог. Зобов`язано ПрАТ "МПТ-71" у строк до 03.02.2020 надати суду належним чином засвідчені копії платіжних доручень, які підтверджують сплату заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період саме жовтня-листопада 2019 року.

27.01.2020 на адресу суду надійшли заперечення відповідача, згідно яких останній вказав, що позивач до відповіді на відзив додав розрахунок сплат щодо відомостей лише по жовтень 2019 року. Крім того, зазначив, що позивачем не заперечено інші доводи відповідача, наведені у відзиві. Просив постановити ухвалу, якою повернути даний позов позивачеві.

Дослідивши матеріали справи, заяви по суті справи, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Приватне акціонерне товариство "МПТ-71" (24000, Вінницька область, м. Могилів-Подільський, вул. Гудзія, будинок, 13, код 03327670) перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області і є платником внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а також платником відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах.

Згідно з статтею 5 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058-IV) цей Закон регулює відносини, що виникають між суб`єктами системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці правовідносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що йому не суперечить.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень вказаного Закону пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

В свою чергу, порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 (далі - Інструкція).

Так, підпунктом 6.1 пункту 6 даної Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах: 20 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році; 30 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році; 40 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році; 50 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році; 60 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році; 70 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році; 80 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році; 90 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році; 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Згідно з підпунктом 6.7 пункту 6 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунках місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Системний аналіз наведених норм доводить, що підприємства зобов`язані своєчасно відшкодовувати органам Пенсійного фонду України витрати на виплату та доставку пенсій особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України. Такі підприємства зобов`язані до 25-го числа кожного місяця внести відповідні суми на рахунки територіальних управлінь Пенсійного фонду України.

Аналогічна правова позиція висловлена Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду у справах №826/3678/15 (постанова від 30.01.2018 року), №1170/2а-4153/12 (постанова від 06.02.2018 року).

Підставою для відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

У матеріалах справи наявні розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно п. 2 Прикінцевих положень ЗУ Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

При цьому, позивач просить стягнути заборгованість за жовтень-листопад 2019 року.

Разом з тим, суд зазначає, що органи Пенсійного фонду у разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо) повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Таким чином, новий розрахунок направляється підприємству лише у випадку зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій. Від так, не направлення нових розрахунків підприємству фактичних витрат на виплату та доставку пенсій не є свідченням відсутності обов`язку їх сплати, а лише говорить про те, що сума відшкодування не змінилась.

Відповідно до наявних розрахунків місячний розмір відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з жовтня 2019 року становить по Списку №1 - 6010,45 грн. по Списку №2 - 10544,58 грн. Відповідно сума заявлена до стягнення за даним позовом за період жовтня-листопада 2019 року становить 33110,06 грн., та з урахуванням заяви про часткове погашення заборгованості складає 28 431,99 грн.

Крім того, щодо аргументів наведених відповідачем у відзиві, стосовно того, що ним за період жовтня 2019 сплачено 60 000 грн. суд вважає за доцільне зауважити наступне. Станом на день розгляду справи в суді відповідач, на підтвердження сплати ним фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, надав виписку "Райффайзен Банк Аваль" з 01.10.2019 по 05.01.2020 про сплату 60000 грн. призначення платежу "пільгові пенсії від ПРАТ "ГАЗПРИДАД" без ПДВ.

Факт сплати відповідачем частини заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах по Списку №1, № 2, не заперечувався й позивачем. Водночас, останнім вказано, що сплачені відповідачем суми коштів враховувались відповідно до заборгованості за попередні періоди, зокрема липня-вересня та частково у сумі 4678, 07 грн. за жовтень 2019 року, а загальна заборгованість станом на 13.01.2020 складає 33 041 грн. за Списком №2 та 19 199,37 грн. за Списком №1, що загалом становить 52241, 21 грн.

При цьому зауважив, що враховуючи всі сплати відповідача за період жовтня-грудня 2019 року, відбулось часткове погашення заборгованості за жовтень 2019 року у сумі 4678, 07 грн., а тому борг за період жовтня-листопада станом на 13.01.2020 становить 28 431,99 грн.

Стосовно зарахування позивачем сплачених відповідачем коштів в рахунок погашення заборгованості за попередній період, суд зазначає наступне.

Згідно з п. 6.8 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 глави 6 Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

П. 5.4 розділу V Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум платежів, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 року № 21-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.10.2010 року за № 988/18283, передбачено, що операції здійснюються в картках особових рахунків платників у хронологічному порядку. Облік надходження сум платежів у картках особових рахунків платників здійснюється в порядку календарної черговості настання строків сплати відповідних сум платежів.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що відповідно до п. 1.30 ст. 1 Закону України Про платіжні системи та переказ коштів в Україні платіжне доручення це розрахунковий документ, який містить доручення платника банку, здійснити переказ визначеної в ньому суми коштів зі свого рахунка на рахунок отримувача.

П. 1.7 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 року № 22 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29.03.2004 року за № 377/8976, кошти з рахунків клієнтів банки списують лише за дорученнями власників цих рахунків (включаючи договірне списання коштів згідно з главою 6 цієї Інструкції) або на підставі платіжних вимог стягувачів у разі примусового списання коштів згідно з главою 5 цієї Інструкції. При цьому згідно з п. 3.8 зазначеної Інструкції реквізит "Призначення платежу" платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України. Платник відповідає за дані, що зазначені в реквізиті платіжного доручення "Призначення платежу". Банк перевіряє заповнення цього реквізиту на відповідність установленим вимогам лише за зовнішніми ознаками.

У відповідності до вимог п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування платник єдиного внеску зобов`язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Згідно ч. 2,3,6 ст. 25 вказаного Закону у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов`язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

За рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

З викладеного слідує, що право самостійно визначати призначення платежу відповідно до чинного законодавства України належить виключно платнику, в той час як органи Пенсійного фонду не наділені правом змінювати призначення платежу, якщо таке встановлено платником та не передбачено інше чинним законодавством.

Крім того, згідно з правовою позицією, викладеною у постанові Верховного Суду у справі № 812/1112/17 від 06.03.2018 право спрямовувати суми на погашення заборгованості в порядку календарної черговості її виникнення надано управлінню Пенсійного Фонду України лише щодо недоїмки, пені та фінансових санкцій. Водночас суми, які підлягають сплаті страхувальниками в рахунок відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, не є страховими внесками, недоїмкою, штрафними санкціями чи пенею.

Аналогічна правове позиція висловлена Верховним Судом й у постанові від 02 червня 2015 року у справі № 21-166а15.

Суд зауважує, що ухвалою від 16.01.2020 судом витребовувались належним чином засвідчені копії платіжних доручень, які підтверджують сплату заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період саме жовтня-листопада 2019 року.

Разом з тим, надана відповідачем виписка по рахунку з "Райффайзен Банк Аваль" за період з 01.10.2019 по 05.01.2020, на переконання суду, свідчить про оплату фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у сумі 60 000 грн., проте не дає суду змогу встановити за який період фактично сплачена заборгованість, оскільки відсутнє зазначення періоду (місяця) за який сплачено кошти.

Вирішуючи питання щодо розміру заборгованості відповідача за спірний період (з жовтня 2019 року по листопад 2019 року) суд виходив з того, що місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій дорівнює по Списку №1 - 6010,45 грн., по Списку №2 - 10544,58 грн. Ця сума слідує з надісланого відповідачеві позивачем розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. Місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з жовтня 2019 року по листопад 2019 року не змінювався, тому загальна сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за вказаний період складає 33110,06 коп.

З матеріалів справи слідує, що за відповідачем рахується заборгованість по невідшкодованих до Пенсійного фонду фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах за Списком №1 та №2 за жовтень-листопад 2019 року, яка з урахуванням часткової сплати, становить 28431,99 грн.

З огляду на викладене та враховуючи те, що на час розгляду судом адміністративної справи заборгованість по сплаті невідшкодованих фактичних витратах на виплату і доставку пенсії призначених на пільгових умовах відповідно ст.13 ЗУ "Про пенсійне забезпечення" відповідачем не сплачена, суд доходить висновку про обґрунтованість звернення позивача з позовом щодо її стягнення.

Загальна сума заборгованості становить 28431,99 грн., яка підлягає стягненню з відповідача, підтверджується наявними в матеріалах справи розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, що підлягають відшкодуванню, призначених особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та пунктів 2-8 частини 2 статті 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" та відомостями про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до частини другої Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

У відповідності до положень статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно частини першої статті 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. (стаття 90 КАС України).

За сукупністю наведених обставин, враховуючи, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, відповідачем не спростовані, а відтак, підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд вказує на наступне.

Відповідно до частини другої статті 139 КАС України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 75, 76, 77, 90, 94, 139, 241, 245, 246, 250, 255, 295 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "МПТ-71" на користь Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах по Спискам №1, №2 у розмірі 28431,99 грн. (двадцять вісім тисяч чотириста тридцять одна грн. 99 коп.)

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 255 КАС України.

Відповідно до ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (Хмельницьке шосе, 7, м.Вінниця, код ЄДРПОУ 13322403)

Відповідач: Приватне акціонерне товариство "МПТ-71" (вул. Гудзія, 13, м. Могилів-Подільський, 24000, код ЄДРПОУ 03327670)

Повний текст рішення складено 14.02.2020

Суддя Томчук Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення14.02.2020
Оприлюднено17.02.2020

Судовий реєстр по справі —120/4119/19-а

Рішення від 14.02.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 16.01.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні