Рішення
від 12.02.2020 по справі 169/1028/19
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/1028/19

Провадження № 2-о/169/13/20

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2020 року смт Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі

головуючого судді Тітівалова Р.К.,

з участю:

секретаря судового засідання Веремчук Л.Ю.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Новодвірська сільська рада Турійського району Волинської області, про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер брат заявника ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина. ОСОБА_3 за життя не був одружений, дітей не мав та заповітів не складав. Спадкоємців першої черги та другої черги, окрім неї, немає. Після смерті брата вона вступила у фактичне володіння та управління його майном - земельною часткою (пай). Вказуючи, що актовий запис про народження її брата ОСОБА_3 не зберігся, що унеможливлює підтвердження родинних відносин між ними і оформлення спадщини, просила встановити факт, що вона є сестрою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву про встановлення факту родинних відносин підтримали повністю із викладених у ній підстав та просили її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, 22 січня 2020 року подав до суду заяву, в якій вказав, що Новодвірська сільська рада не заперечує проти задоволення заяви та просить справу розглядати за відсутності представника.

Заслухавши учасників справи, свідків, всебічно, повно і об`єктивно з`ясувавши обставини справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд дійшов до такого висновку.

Відповідно до пункту першого частини першої статті 315 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Ловище Турійського району Волинської області і після його смерті відкрилася спадщина (а.с. 8-10).

Зі змісту повідомлення Державного архіву Волинської області № 793/01.27 від 12 листопада 2019 року видно, що архівна довідка про народження ОСОБА_3 відсутня в архіві, оскільки відповідні метричні книги за 1940 рік на зберігання до архіву не надходили (а.с. 14).

Згідно з записами у погосподарській книзі по селу Ловище Турійського району Волинської області ОСОБА_3 проживав та був зареєстрований один до дня своєї смерті у вказаному населеному пункті (особовий рахунок № НОМЕР_1 ).

В управління та володіння спадковим майном після смерті ОСОБА_3 вступила його сестра ОСОБА_1 (а.с. 9).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 5 травня 1954 року заявник народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Ловище Турійського району Волинської області, її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , після одруження у 1972 році змінила прізвище з ОСОБА_6 на ОСОБА_7 (а.с. 11, 12).

Факт родинних відносин між заявником та спадкодавцем ОСОБА_3 у судовому засіданні підтвердили свідки ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Аналіз наведених обставин справи та доказів у їх сукупності дає підстави для висновку, що заявник ОСОБА_1 є рідною сестрою спадкодавця ОСОБА_3 .

Як встановлено у ході розгляду справи, заявнику підтвердження факту родинних відносин необхідне для отримання свідоцтва про право на спадщину, яка залишилася після смерті брата ОСОБА_3 , спадкоємці першої черги за законом відсутні, а заявник є єдиним спадкоємцем другої черги за законом

Заповітів ОСОБА_3 за життя не складав.

Наведені обставини підтверджуються інформаційними довідками з Спадкових реєстрів (а.с. 28-29).

9 грудня 2019 року приватний нотаріус відмовив заявнику в оформленні спадкових прав у зв`язку з ненаданням документів, що підтверджують її родинні відносини з спадкодавцем ОСОБА_3 (а.с. 15).

За таких обставин справи та відповідно до зазначених норм процесуального права, а також враховуючи, що відсутність актового запису про народження спадкодавця унеможливлює підтвердження родинних відносин між ним і заявником та реалізацію заявником свого права на спадкування і оформлення права на спадщину після смерті ОСОБА_3 , надані заявником докази на підтвердження факту родинних відносин у контексті положень статей 77-80 Цивільного процесуального кодексу України є належними, допустимими, достовірними та достатніми, встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про спадкове майно, то суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 є підставною та її належить задовольнити.

Відповідно до частини сьомої статті 294 Цивільного процесуального кодексу України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись статтями 77-80, 263, 264, 265, 268, 273, 293, 294, 315, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідною сестрою ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Турійський районний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Представник заявника: ОСОБА_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Новодвірська сільська рада Турійського району Волинської області, адреса місця знаходження: вулиця Центральна, 35, село Новий Двір, Турійський район, Волинська область, код за ЄДРПОУ 04332986.

Головуючий

Повне рішення складено 14 лютого 2020 року.

Дата ухвалення рішення12.02.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87584690
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —169/1028/19

Рішення від 12.02.2020

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Тітівалов Р. К.

Рішення від 12.02.2020

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Тітівалов Р. К.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Тітівалов Р. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні