Рішення
від 13.02.2020 по справі 173/2974/19
ВІЛЬНОГІРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 173/2974/19

п/с № 2-о/174/5/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2020 року м. Вільногірськ

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області в складі :

головуючого судді - Ілюшик І.А.,

за участю: секретаря - Волинець Т.М.,

заявника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду в м. Вільногірськ, Дніпропетровської області, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Дмитрівська сільська рада,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , звернувся до суду в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Дмитрівська сільська рада, в якій просить встановити , що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є його рідною бабусею.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся, ОСОБА_2 . На момент смерті ОСОБА_2 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , та яка залишила на них с сестрою заповіт, посвідчений Єрандіною С.А. секретарем Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області від 15.10.2015 року за реєстром № 125. На день її смерті залишилося спадкове майно, яке складається з: земельної ділянки, що розташована за адресою: Дмитрівська сільська рада, Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий номер: 1221084100:01:001:0007.

18.11.2019 року він звернувся до державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вищезазначене майно.

Оглянувши документи, нотаріусу неможливо було встановити факт родинних стосунків між померлою та ним в зв`язку з тим, що в свідоцтві про народження його матері, ОСОБА_3 , у графі мати прізвище вказано ОСОБА_4 , у свідоцтві про смерть прізвище вказано ОСОБА_5 .

Дівоче прізвище його бабусі ОСОБА_6 . В 1958 р. бабуся вийшла заміж та змінила своє прізвище на ОСОБА_4 . В 1987 році вона повторно виходить заміж та змінює своє прізвище на ОСОБА_5 . Але згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу від 21.06.2019 року в графі прізвище до державної реєстрації шлюбу вказане ОСОБА_6 , а після державної реєстрації шлюбу значиться, як ОСОБА_5 . Тобто виходячи з вищевикладеного не має підтверджуючих документів того, на яких підставах було змінено її прізвище з ОСОБА_4 на ОСОБА_6 .

У зв`язку з виявленими розбіжностями спадкоємцю видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 18.11.2019 року про неможливість видати свідоцтво про право на спадщину в зв`язку з відсутністю підтверджуючих документів, які встановлюють факт родинних відносин між померлою та ним.

Іншим чином, крім відповідного судового рішення про встановлення факту родинних відносин між ним та ОСОБА_2 , він такий факт встановити не може, тому просить встановити факт родинних відносин. Це потрібно для отримання спадщини.

Заявник в судове засідання з`явився, вимоги підтримує повністю, просить заяву задовольнити. ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснив, що втрачені документи, які підтверджують укладення його бабусею ОСОБА_2 шлюбу та зміну нею прізвища з ОСОБА_4 на ОСОБА_6 . У зв`язку з цим він не може отримати спадщину без встановлення факту родинних відносин зі спадкодавцем.

Заінтересована особа Дмитрівська сільська рада в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України , суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України , справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Дослідивши матеріали справи та оригінали поданих документів, заслухавши пояснення заявника та свідка, давши відповідну правову оцінку зібраним у матеріалах справи доказам, суд доходить висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_7 пояснила, що ОСОБА_1 є її рідним братом, ОСОБА_2 є їх рідною бабусею і вона цей факт підтверджує.

Судом встановлено та матеріалами справі підтверджено, що згідно свідоцтва про народження заявника, НОМЕР_1 від 19.03.1983 року, складеного російською мовою, його батьком є ОСОБА_8 , а матір`ю - ОСОБА_9 (а.с. 6-звор).

Згідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Дмитрівської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області , ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 10).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій виданої державним нотаріусом Першої кам`янської державної нотаріальної контори, ОСОБА_10 , відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 9 звр.).

Згідно копії свідоцтва про шлюб мати заявника ОСОБА_11 уклала шлюб з ОСОБА_8 (а.с.11-звор.)

Відповідно до копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян державну реєстрацію шлюбу від 21.06.2019р., до державної реєстрації шлюбу прізвище ОСОБА_12 було ОСОБА_6 (а.с. 12).

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу, ОСОБА_12 уклала шлюб із ОСОБА_13 та змінила прізвище на ОСОБА_5 (а.с. 13).

До матеріалів справи долучено заповіт від 16.09.2014 року згідно якого заповідачем є ОСОБА_2 та спадкоємцями ОСОБА_7 , ОСОБА_1 (заявник) (а.с.30).

Вирішуючи питання про встановлюючи даного факту суд виходить з того, що відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Зі змісту п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України слідує, що суд розглядає справи про встановлення факту, в тому числі родинних відносин між фізичними особами.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , закріплено принцип права на справедливий суд, який означає, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Поза розумним сумнівом, в процесі судового розгляду знайшло своє підтвердження те, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є бабусею ОСОБА_1 . Заявник є спадкоємцем після смерті своєї бабусі ОСОБА_2 і встановлення факту йому необхідно для оформлення спадщини. Отже, заяву про встановлення факту родинних відносин слід задовольнити та встановити відповідний факт.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст. 10 , 60 , 258-259 , 263 -265,315-319ЦПК України , суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Дмитрівська сільська рада - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною бабусею ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Вільногірського міського суду

Дніпропетровської області І.А.Ілюшик

Дата ухвалення рішення13.02.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87585618
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин, заінтересована особа - Дмитрівська сільська рада

Судовий реєстр по справі —173/2974/19

Рішення від 13.02.2020

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 10.01.2020

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні