Постанова
від 10.03.2010 по справі 2-а-5416/09/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця, вул. Островськог о, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov. ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2010 р. Справа № 2-а-5416/09/0270

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі:

Головуючого судді: Дончика В.В.,

при секретарі судового зас ідання: Ваталінській М.А.,

за участю: представника поз ивача - Сідак Т.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни у Тиврівському районі В інницької області (далі - УП Ф України у Тиврівському рай оні) до Колективного підприє мства “Гніванський шиноремо нтний завод” (далі - КП “Гнів анський шиноремонтний завод ”) про стягнення заборговано сті по виплаті пенсій призна чених на пільгових умовах

в с т а н о в и в :

У грудні 2009 року УПФ Укр аїни у Тиврівському районі з вернулось в суд з позовом до К П “Гніванський шиноремонтни й завод” про стягнення забор гованості по виплаті пенсій призначених на пільгових умо вах.

Зазначили, що КП «Гніванськ ий шиноремонтний завод» пере буває на обліку в УПФ України у Тиврівському районі, як пла тник внесків на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування.

Посилаючись на те, що відпов ідно до пункту 1 статті 2 Закон у України “Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування”, положень Інструкц ії “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я до Пенсійного фонду Україн и”, зареєстрованої в Міністе рстві юстиції України від 16.01.20 04 року за № 64/8663, відповідач зобо в' язаний відшкодовувати фа ктичні витрати на виплату та доставку пенсій, а в останньо го існує заборгованість по т аких виплатах, позивач проси в задовольнити позов та стяг нути з КП «Гніванський шинор емонтний завод» заборговані сть в сумі 1954,05 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і, посилаючись на обставини, в икладені у позовній заяві та письмові докази у справі.

Відповідач в судове засід ання не з' являвся, хоча про ч ас, дату та місце судового зас ідання був повідомлений нале жним чином, про що свідчить ре єстр відправлення кореспон денції від 25.02.2010 року. А тому, суд вважає, що вжив всі залежні ві д нього заходи для повідомле ння відповідача належним чин ом про час і місце розгляду су дової справи.

Відповідно до вимог статті 122 КАС України адміністративн а справа має бути розглянута і вирішена протягом розумно го строку, але не більше двох м ісяців з дня відкриття прова дження у справі, якщо інше не в становлено цим Кодексом.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву без участі відповідача ві дповідно до положень статті 128 КАС України.

Заслухавши пояснення пре дставника позивача, дослідив ши матеріали справи та розгл янувши докази в їх сукупност і, суд приходить до висновку, щ о позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі , виходячи з наступного.

Судом встановлено, що КП «Гн іванський шиноремонтний зав од» зареєстровано в УПФ Укра їни у Тиврівському районі, як платник внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування.

Відповідно до частини 1 стат ті 8 Закону України “Про пенсі йне забезпечення”, виплата п енсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до розрахунку ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их відповідно до частини 2 При кінцевих положень Закону Укр аїни “Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання", пунктів “б”-“з” статті 13 Закону України “Про пенсійн е забезпечення” за 2009 рік, КП «Г ніванський шиноремонтний за вод» має сплатити до Пенсійн ого фонду за ОСОБА_1, ІНФ ОРМАЦІЯ_1 народження, яка пр ацювала на даному підприємст ві та отримувала пенсію за Сп иском № 2, витрати на виплату т а доставку пенсій за період з січня 2009 року по 4 березня 2009 рок у в загальній сумі 1954,05 грн.

Відповідно до частини 2 Прик інцевих положень Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання”, встановлено, що пенсій не забезпечення застрахован их осіб, які працювали або пра цюють на підземних роботах, н а роботах з особливо шкідлив ими і особливо важкими умова ми праці за списком № 1 та на ін ших роботах із шкідливими і в ажкими умовами праці за спис ком № 2 виробництв, робіт, проф есій, посад і показників, затв ерджених Кабінетом Міністрі в України, та за результатами атестації робочих місць, на п осадах, що дають право на приз начення пенсії за віком на пі льгових умовах або за вислуг у років, які відповідно до зак онодавства, що діяло раніше, м али право на пенсію на пільго вих умовах або за вислугу рок ів, здійснюється згідно з окр емим законодавчим актом чере з професійні та корпоративні фонди.

Порядок відшкодування під приємствами витрат на виплат у і доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах визн ачено Інструкцією “Про поряд ок обчислення і сплати страх увальниками та застраховани ми особами внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування до Пенсійн ого фонду України”, що затвер джена Постановою Правління П енсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрована в Мін істерстві юстиції України 16.01 .2004 № 64/8663.

Визначення сум до відшкоду вання, формування розрахункі в фактичних витрат здійснюєт ься органами Фонду.

Встановлено єдиний порядо к для відшкодування пенсій п ризначених відповідно до пун кту "б" статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” та інших видів пільгових пен сій.

Розрахунок фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій надсилається р аз на рік, до 20-го січня поточно го року та протягом 10 днів з но вопризначених пенсій. Підпри ємства вносять плату щомісяц я до 25-го числа.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Зак ону України «Про збір на обов ' язкове державне пенсійне с трахування»об'єктом оподатк ування є також фактичні витр ати на виплату і доставку пен сій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення»до досягнення п рацівниками пенсійного віку , передбаченого статтею 12 Зако ну України “Про пенсійне заб езпечення”.

Підпунктом 6.1 пункту 6 Інстру кції «Про порядок обчислення та сплати підприємствами, ус тановами, організаціями та г ромадянами збору на обов' яз кове державне пенсійне страх ування, інших платежів, а тако ж обліку їх надходження до Пе нсійного фонду України» №21-1, в становлено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійно го фонду на виплату та достав ку пенсій, призначених на піл ьгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положе нь Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування».

Таким чином, відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах особам які працювали або п рацюють на роботах зі шкідли вими і важкими умовами праці .

За правилами встановленим и підпунктом 6.8. Інструкції №21-1 , підприємства та організаці ї зобов' язані щомісяця до 25-г о числа вносити до Пенсійног о фонду зазначену в повідомл енні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах.

На момент розгляду справи, в ідповідачем витрати на випла ту та доставку пільгової пен сії за Списком №2 за ОСОБА_1 за період з січня 2009 року по 4 бе резня 2009 року в розмірі 1954,05 грн. У ПФ України у Тиврівському ра йоні не відшкодовано.

Таким чином, у КП «Гніванськ ий шиноремонтний завод» пере д УПФ України у Тиврівському районі існує заборгованість по відшкодуванню витрат на в иплату та доставку пільгових пенсій вищезазначеній особі , яка підлягає стягненню.

Відповідно до статей 11, 71 Код ексу адміністративного судо чинства України, кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на яких ґрунтуються її ви моги та заперечення, а суд згі дно статті 86 цього Кодексу, оц інює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтується на їх безпо середньому, всебічному, повн ому та об' єктивному дослідж енні.

Керуючись статтями 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

п о с т а н о в и в :

Позов задовольнити.

Стягнути з Колективного пі дприємства “Гніванський шин оремонтний завод” (вул. Проми слова, 5, м. Гнівань, Тиврівськи й район, Вінницька область, ко д ЄДРПОУ 03112679, р/р 260013021303 в ЦВ ПІБ м. В інниця, МФО 302571) на користь Упра вління Пенсійного фонду Укра їни у Тиврівському районі Ві нницької області заборгован ість по виплаті пенсій призн ачених на пільгових умовах г ромадянці ОСОБА_1, в сумі 195 4 (одна тисяча дев'ятсот п'ятде сят чотири) гривень 05 (п'ять) коп ійок.

Відповідно до ст. 186 КАС Ук раїни постанова може бути ос каржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня складення в по вному обсязі шляхом подачі з аяви про апеляційне оскаржен ня. Якщо постанову було прого лошено у відсутності особи, я ка бере участь у справі, то стр ок подання заяви про апеляці йне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарг а на постанову суду першої ін станції подається протягом д вадцяти днів після подання з аяви про апеляційне оскаржен ня. При цьому апеляційна скар га може бути подана без попер еднього подання заяви про ап еляційне оскарження , якщо ск арга подається у строк, встан овлений для подання заяви пр о апеляційне оскарження. Зая ва про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подают ься до суду апеляційної інст анції через суд , який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС Украї ни постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у строк, вста новлений цим Кодексом, поста нова або ухвала суду першої і нстанції набирає сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Повний текст постанов и оформлено: 15.03.2010 року.

Суддя Дончик Віт алій Володимирович

Дата ухвалення рішення10.03.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу8758895
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-5416/09/0270

Постанова від 10.03.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні