Ухвала
від 13.02.2020 по справі 910/17962/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

13.02.2020Справа № 910/17962/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Борисенко І.І., розглянувши клопотання Приватного акціонерного товариства "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" про скасування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.12.2019 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Інвест - Декор" у справі

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Інвест - Декор"

до Приватного акціонерного товариства "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ"

Товариства з обмеженою відповідальністю "КВАДРАТ-ГЕО"

Товариства з обмеженою відповідальністю "НТІ Україна"

про примусове виконання обов`язку в натурі

Суддя Борисенко І.І.

Представники сторін: згідно протоколу судового засідання.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Інвест - Декор" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ", Товариства з обмеженою відповідальністю "КВАДРАТ-ГЕО", Товариства з обмеженою відповідальністю "НТІ Україна" про зобов`язання ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "НТІ УКРАЇНА" (код 35830536) та ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КВАДРАТ-ГЕО" (код 41184801), яким належить 100% акцій ПрАТ "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" провести загальні збори акціонерів Приватного акціонерного товариства "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" та прийняти рішення про здійснення додаткової емісії акцій у кількості, що відповідає кількості акцій ПрАТ "НВК "Укрнафтінвест", зареєстрованих станом на час прийняття відповідного рішення та не перешкоджати передачі всіх акцій додаткової емісії ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КОМПАНІЯ "ІНВЕСТ-ДЕКОР".

Ухвалою суду від 18.12.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 30.01.2020.

23.12.2019 через відділ діловодства суду позивачем подана заява про забезпечення позову, в якій позивач просив суд:

- накласти арешт на прості іменні акції ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО- ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289) у бездокументарній формі, що належать:

- Товариству з обмеженою відповідальністю "КВАДРАТ-ГЕО", (код 41184801) - на 112500 простих іменних акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289), номінальна вартість однієї акції 63 грн., загальна номінальна вартість 7 087 500,00 грн. до моменту вирішення спору по суті;

- Товариству з обмеженою відповідальністю "НТІ Україна", (код 35830536) - на 112500 простих іменних акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289), номінальна вартість однієї акції 63 грн., загальна номінальна вартість 7 087 500,00 грн. до моменту вирішення спору по суті.

Подана заява про забезпечення позову обґрунтована тим, що саме Товариство з обмеженою відповідальністю "НТІ Україна" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Квадрат-Гео" у складі загальних зборів мають прийняти рішення, яке б і забезпечувало виконання відповідачем обов`язку передати 50% акцій відповідача позивачу. При цьому, ТОВ "НТІ Україна" та ТОВ "Квадрат-Гео" можуть як прийняти рішення щодо передачі позивачу власних акцій, так і шляхом прийняття рішення про збільшення статутного капіталу товариства (ст.15 Закону України "Про акціонерні товариства") шляхом здійснення додаткової емісії акцій у кількості, що відповідає кількості акцій ПрАТ "НВК "Укрнафтінвест", зареєстрованих станом на час прийняття відповідного рішення, а також забезпечення безоплатної передачі всіх акцій додаткової емісії ТОВ "Компанія "Інвест-Декор", при цьому, забезпечити відмову існуючих акціонерів від переважного права придбання акцій додаткової емісії.

Ухвалою суду від 24.12.2019 задоволено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Інвест - Декор" про забезпечення позову. Вжито заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту на прості іменні акції ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289) у бездокументарній формі, що належать Товариству з обмеженою відповідальністю "КВАДРАТ-ГЕО", (код 41184801) - на 112500 простих іменних акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289), номінальна вартість однієї акції 63 грн., загальна номінальна вартість 7 087 500,00 грн. та Товариству з обмеженою відповідальністю "НТІ Україна", (код 35830536) - на 112500 простих іменних акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289), номінальна вартість однієї акції 63 грн., загальна номінальна вартість 7 087 500,00 грн.

03.02.2020 через канцелярію суду від Приватного акціонерного товариства "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" надійшло клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.12.2019, в якому викладені аргументи, якими відповідач-1 обґрунтовує необхідність скасування заходів забезпечення позову

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 145 ГПК України, суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду.

Ухвалою суду від 05.02.2020 клопотання Приватного акціонерного товариства Науково-виробничий концерн Укрнафтінвест про скасування заходів позову прийнято до розгляду. Розгляд клопотання призначено на 11.02.2020. Про дату,час та місце розгляду клопотання сторони повідомлені належним чином.

11.02.2020 Приватним акціонерним товариством Науково-виробничий концерн Укрнафтінвест подані додаткові пояснення до клопотання про скасування заходів забезпечення позову, в яких відповідач-1 додатково висловив заперечення щодо обґрунтування неможливості виконання рішення суду в майбутньому, з посиланням на норми ст. 52 ГПК України, ч.5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження .

У судовому засіданні 11.02.2020 судом оголошено перерву до 13.02.2020.

13.02.2020 позивачем подані заперечення проти клопотання про скасування заходів забезпечення позову, в яких позивач зазначив, що враховуючи те, що позовні вимоги полягають в зобов`язанні відповідача 2 та відповідача 3, як акціонерів, що володіють 100% акцій Приватного акціонерного товариства "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ", провести загальні збори акціонерів та прийняти рішення про здійснення додаткової емісії акцій у кількості, що відповідає кількості акцій ПрАТ НВК Укрнафтінвест , зареєстрованих станом на час прийняття відповідного рішення та не перешкоджати передачі всіх акцій додаткової емісії Товариству з обмеженою відповідальністю "КОМПАНІЯ "ІНВЕСТ-ДЕКОР", накладання арешту на акції відповідача 1, що належать відповідачу 2 та відповідачу 3 є адекватним та співмірним заходом забезпечення позову.

У судовому засіданні 13.02.2020 представник позивача підтримав заперечення проти задоволення клопотання про скасування заходів забезпечення позову.

Представники відповідача-1, в судовому засіданні 13.02.2020 підтримали клопотання про скасування заходів забезпечення позову.

Розглянувши клопотання про скасування заходів забезпечення позову, суд зазначає наступне.

Передбачене частиною 1 статті 145 Господарського процесуального кодексу України право суду скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи залежить від встановлення судом після вжиття заходів до забезпечення позову обставин, які свідчать про відсутність обґрунтованих підстав вважати, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Зокрема, у разі якщо особа доведе відсутність обставин, які прямо свідчать, що невжиття заходів забезпечення може в майбутньому утруднити чи зробити неможливим виконання судового рішення, або у разі якщо обставини, які слугували підставами для вжиття заходів забезпечення позову після постановлення відповідної ухвали відпали.

Суд зазначає, що вжиття відповідних заходів забезпечення позову в межах даної справи було здійснено з метою запобігання можливим потенційним порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів позивача з урахуванням того, що їх невжиття могло фактично унеможливити захист порушених прав і інтересів в обраний позивачем при зверненні з даним позовом до суду спосіб.

У поданому клопотанні про скасування заходів забезпечення позову, відповідач-1 зокрема доводить, те, що перехід права власності на акції ПрАТ Укрнафтінвест від відповідачів до інших осіб не спричинить невиконання рішення суду, у зв`язку з чим не вбачається майбутнього істотного ускладнення чи унеможливлення виконання рішення у даній справі.

Дослідивши подане клопотання про скасування заходів забезпечення позову та правове обґрунтування яке покладено в основу поданого клопотання, за встановлених обставин справи, Приватним акціонерним товариством Науково-виробничий концерн Укрнафтінвест спростовано можливість настання негативних наслідків у випадку не застосування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.12.2019.

Ґрунтовно дослідивши клопотання про скасування заходів забезпечення позову, враховуючи те, що відповідачем-1 спростовано можливість настання негативних наслідків у випадку не застосування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою від 24.12.2019, суд вбачає наявність підстав для задоволення поданого клопотання та скасування вказаних заходів до забезпечення позову, вжитих ухвалою суду від 24.12.2019.

Відповідно до ч.11 ст.145 Господарського процесуального кодексу України примірник ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання такою ухвалою законної сили надсилається заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також державним та іншим органам, які повинні були та (або) виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 145, 234, ст. 137 Господарського процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання Приватного акціонерного товариства Науково-виробничий концерн Укрнафтінвест про скасування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою Господарського суду міста Києва №910/17962/19 від 24.12.2019, задовольнити.

Скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.12.2019 у справі №910/17962/19 щодо накладення арешту на прості іменні акції ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289) у бездокументарній формі, що належать:

- Товариству з обмеженою відповідальністю "КВАДРАТ-ГЕО", (код 41184801) - на 112500 простих іменних акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289), номінальна вартість однієї акції 63 грн., загальна номінальна вартість 7 087 500,00 грн.;

- Товариству з обмеженою відповідальністю "НТІ Україна", (код 35830536) - на 112500 простих іменних акцій ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "НАУКОВО-ВИРОБНИЧИЙ КОНЦЕРН "УКРНАФТІНВЕСТ" (код 22908289), номінальна вартість однієї акції 63 грн., загальна номінальна вартість 7 087 500,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та може бути оскаржена в порядку, передбаченому ст. ст. 254-257 Господарського процесуального кодексу України з урахуванням "Перехідних положень" Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу складено та підписано 14.02.2020.

Суддя І.І. Борисенко

Дата ухвалення рішення13.02.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87595192
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування заходів забезпечення позову, вжитих

Судовий реєстр по справі —910/17962/19

Рішення від 20.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 25.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 21.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 15.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 17.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні