Рішення
від 13.02.2020 по справі 159/5839/19
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/5839/19

Провадження № 2/159/105/20

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2020 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді Лесика В.О.,

за участю секретаря Посполітак Г.О.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в м. Ковелі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Підгірський-5 в особі голови Кооперативу Карпіка Олега Івановича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - ПАТ Волиньобленерго в особі Ковельської філії ПАТ Волиньобленерго , Головне територіальне управління юстиції у Волинській області, про захист прав споживача, про зобов`язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в:

08.10.2019 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Обслуговуючого кооперативу Підгірський-5 в особі голови Кооперативу Карпіка Олега Івановича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - ПАТ Волиньобленерго в особі Ковельської філії ПАТ Волиньобленерго , Головне територіальне управління юстиції у Волинській області, про захист прав споживача, про зобов`язання вчинити певні дії.

В обгрунтування позову зазначає, щойому на праві спільної сумісної власності належить земельна ділянка, площею 0,0783 га, що розташована по АДРЕСА_1 .

На зазначеній земельній ділянці знаходиться житловий будинок, який не прийнятий в експлуатацію, та у якому постійно проживає він разом із ОСОБА_4 та їх дітьми.

25 січня 2019 року з метою укладення договору на постачання електричної енергії позивач звернувся до Приватного акціонерного товариства Волиньобленерго із заявою про приєднання та підключення електроустановок житлового будинку в АДРЕСА_1 до електричних мереж ПрАТ Волиньобленерго.

Відповіддю ПрАТ Волиньобленерго від 05 січня 2019 року № 55/21-892 йому було повідомлено, що земельна ділянка по АДРЕСА_1 розташована на території кварталу індивідуальної житлової забудови. Рішенням виконавчого комітету Ковельської міської ради від 11 січня 2001 року № 355 Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 доручено виступити замовником виготовлення проектно-кошторисної документації та забудовником лінії електропередач по АДРЕСА_1 для електропостачання кварталу індивідуальної житлової забудови в кількості 42 (сорок двох) земельних ділянок (в т.ч. належної йому земельної ділянки по АДРЕСА_1 ) за власні кошти.

На виконання рішення виконавчого комітету Ковельської міської ради від 11 січня 2001 року № 355 Обслуговуючим кооперативом Підгірський - 5 у ПрАТ Волиньобленерго отримані технічні умови № 17-393/11 від 01 вересня 2011 року на приєднання до електричних мереж електроустановок житлового кварталу (42 земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд) в АДРЕСА_1 та укладено договір про приєднання до електричних мереж.

Ковельською філією ПрАТ Волиньобленерго з Обслуговуючим кооперативом Підгірський - 5 укладений договір про постачання електричної енергії за № 526-0338000. При цьому низьковольтні лінії електропередачі, до яких згідно розробленої проектно-кошторисної документації, передбачено приєднання електроустановок його житлового будинку, згідно згаданого вище договору перебувають у власності Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 .

Отже, відповіддю ПрАТ Волиньобленерго від 03 грудня 2018 року № 55/21-4677 йому було відмовлено в задоволенні заяви про приєднання та підключення електроустановок житлового будинку в АДРЕСА_1 та для вирішення зазначеного питання було рекомендовано вернутись до безпосереднього власника електричних мереж - Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 .

Таким чином, як вбачається із відповіді ПрАТ Волиньобленерго від 05 січня 2019 року № 55/21-892, в інший спосіб, ніж отримання від Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 письмового погодження щодо приєднання електроустановок до електричних мереж Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 не вбачається можливим приєднання та підключення електроустановок його будинку до електричних мереж ПрАТ Волиньобленерго .

06 серпня 2019 року була надіслана заява за його підписом про вступ в членство Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 (надалі - Відповідач) та надання письмового погодження щодо приєднання електроустановок до електричних мереж Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 рекомендованим реєстрованим листом з оцінкою вартості вкладення на адресу Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 вказану в ЄДРПОУ та Статуті кооперативу.

Крім того, при зустрічі з головою Обслуговуючого кооперативу Підгірський - 5 Карпіком Олегом Івановичем ним було повідомлено, що він бажає втупити в члени Кооперативу, ознайомлений та визнає Статут Кооперативу, готовий зробити вступний внесок та членські внески в порядку визначеному загальними зборами членів Кооперативу, з метою надання йому, як члену Кооперативу письмового погодження щодо приєднання його електроустановок до електричних мереж Обслуговуючого кооперативу Підгірський-5 , а також про те, що він надіслав на адресу Кооперативу відповідну заяву, яку просив отримати та розглянути у встановлений чинним законодавством термін.

Рекомендований реєстрований лист не був вручений Обслуговуючому кооперативу Підгірський - 5 за закінченням строку зберігання та повернутий.

Зазначені вище обставини свідчать про свідоме та упереджене, повне ігнорування Відповідачем його прав, що неодноразово траплялось в минулому зі сторони Відповідача, порушення законодавства, як наслідок, звернення до суду з даною позовною заявою.

Просить суд зобов`язати обслуговуючий кооператив Підгірський -5 (адреса: вул.Міцкевича,1а, кв.9, м. Ковель Волинської області, код ЄДРПОУ:39873898) в особі голови Кооперативу - Карпіка Олега Івановича провести загальні збори на яких розглянути його заяву про вступ в члени Обслуговуючого кооперативу Підгірський-5 та надати письмове погодження щодо приєднання його електроустановок до електричних мереж Обслуговуючого кооперативу Підгірський-5 та видати відповідне рішення за наслідком загальних зборів.

У відзиві на позов відповідач Карпік Олег Іванович зазначив, що заявлений позов вважає безпідставним, і таким що не підлягає задоволенню. Вказав, що позивачнеодноразово звертався до суду з позовами до Обслуговуючого кооперативу „Підгірський-5" з різних підстав з метою підключення його будинку до електромережі кооперативу. Зазначає, що позивач не надав належних, допустимих і достовірних доказів надіслання обслуговуючому кооперативу „Підгірський-5" заяви від 06 серпня 2019 року. Рекомендований лист повернуто, як зазначено в позові, в звязку із закінченням терміну зберігання на поштовому відділенні, але це не є доказом належного вручення рекомендованого листа.

В судовому засіданні позивач та його представник заявлені вимоги підтримали, уточнивши їх, та просили задовільнити позов в частині зобовязання кооперативу „Підгірський-5" в особі голови кооперативу розглянути заяву позивача про його вступ в члени даного кооперативу.

Представник відповідача уточнені позовні вимоги не визнала та просила відмовити з підстав викладених у відзиві та в письмовому запереченні з мотивів неотримання відповідної заяви позивача на яку він покликається від 06.08.2019 року, а також з тих підстав, що вказаний спір може бути вирішено без ухвалення рішення суду за умови сплати відповідної суми коштів, визначеної на договірних засадах між позивачем та загальними зборами кооперативу.

Представники третіх осіб, які не заявліють самостійних вимог щодо предмету спору в судове засідання не зявились, про час та місце розгляду справи у встановленому зхаконом порядку були повідомлені.

Головним територіальним управлінням юстиції у Волинській області подано заяву про розгляд справи у відсутності їх представника.

Суд, заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи, в тому числа справи №159/4890/17 за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу „Підгірський-5" з вимогами, які наведені за даним позовом, суд приходить до такого висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та його дружина ОСОБА_4 на праві спільної сумісної власності мають житловий будинок, який побудований на земельній ділянці в АДРЕСА_1 , що підтверджено Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 26.12.2013 року.

Даний будинок з часу будівництва та по даний час не підключений до електромережі. На звернення позивача до ПАТ „Волиньобленерго" про підключення електроустановок житлового будинку в його задоволенні було відмовлено, оскільки це питання необхідно вирішувати (узгоджувати) з кооперативом „Підгірський - 5", отримавши від нього письмове погодження щодо приєднання електроустановок, як власника електричних мереж.

06 серпня 2019 року позивач та його дружина звертались із заявою до кооперативу з проханням прийняти їх у члени, про що свідчить відповідна заява та рекомендоване поштове відправлення з відміткою за закінченням встановленого строку зберігання.

В матеріалах справи наявні заяви позивача надіслані рекомендованим повідомленням від 10.10.2017 року та 14.12.2017 року, в яких він просить прийняти його в члени кооперативу та зобовязується виконувати обовязки, які будуть покладені на нього. Бере на себе зобовязання сплатити вступні та членські внески, які будуть прописані в статуті.

З аналогічною заявою позивач звертався до голови кооперативу і 30.03.2018 року, яка була отримана ним 02.04.2018 року.

На дану заяву позивачем отримана відповідь в якій зазначено, що „рішення по вказаному питанню буде прийнято на загальних зборах кооперативу".

Матеріалами інших цивільних справ, які були предметом дослідження в даному судовому засіданні встановлено також та обставину, що позивач, починаючи з лютого 2017 року неодноразово звертався до суду з позовами до Обслуговуючого кооперативу „Підгірський-5" з різних підстав з метою підключення його будинку до електромережі кооперативу.

Отже, судом встановлено, що між сторонами існує спір, який з метою припинення відповідного триваючого конфлікту підлягає вирішенню в даному судовому засіданні, зважаючи на неодноразові вимоги позивача про вирішення питання про прийняття його в члени кооперативу. Ці заяви позивача, починаючи з 2017 року кооперативом не вирішувались і жодного разу не було прийнято рішення про задоволення його заяви чи відмову в такому задоволенні.

Частиною 1 ст. 16 Цивільного кодексу України передбачено право кожної особи звернутися до суду за

захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначає Закон України "Про кооперацію" від 10 липня 2003 року N 1087-IV (далі - Закон N 1087-IV).

Кооператив - юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об`єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування (ст. 2 Закону N 1087-IV).

Метою кооперації є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів кооперативних організацій на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів, поділу між ними ризиків, витрат і доходів, розвитку їх самоорганізації, самоуправління та самоконтролю. Основними завданнями кооперації є: підвищення життєвого рівня членів кооперативів, захист їх майнових інтересів і соціальних прав; створення системи економічної і соціальної самодопомоги населення та суб`єктів господарювання; залучення у виробництво товарів, робіт, послуг, додаткових трудових ресурсів, підвищення трудової і соціальної активності населення; створення і розвиток інфраструктури, необхідної для провадження господарської та іншої діяльності кооперативів із метою зростання матеріального добробуту їх членів та задоволення потреб у товарах і послугах; сприяння сталому розвитку та становленню засад демократичного розвитку суспільства (ст. З Закону N 1087-IV).

Кооперація базується на таких основних принципах: добровільності вступу та безперешкодного виходу з кооперативної організації; соціальної справедливості, взаємодопомоги та співробітництва; рівного права голосу під час прийняття рішень (один член кооперативу - один голос); вільного вибору напрямів і видів діяльності; демократичного контролю за діяльністю кооперативних організацій та їх посадових осіб із боку членів кооперативних організацій; безпосередньої участі членів кооперативної організації у її діяльності (ст. 4 Закону N 1087-IV).

Членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, юридичні особи України та іноземних держав, що діють через своїх представників, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту і користуються правом ухвального голосу. Членом кооперативу може бути фізична особа, яка досягла 16-річного віку і виявила бажання брати участь у його діяльності (ч. ч. 1, 2 ст. 10 Закону N 1087-IV).

Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом. Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу (ст. 11 Закону N 1087-IV).

Статутом Обслуговуючий кооператив „Підгірський-5", який затверджений на зборах кооперативу 02.06.2011 року та відповідно зареєстрований 09.06.2011 року, визначено, що кооператив створюється з метою задоволення економічних, соціальних та інших потреб переважно членів кооперативу, на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів.

Членами кооперативу можуть бути фізичні особи, які визнають статут кооперативу та дотримуються його вимог, зробили вступні внески, користуються послугами та беруть участь у господарській діяльності кооперативу.

Вступ до кооперативу здійснюється на підставі поданої заяви. Член кооперативу робить вступний внесок, а також членські внески в порядку визначеному загальними зборами кооперативу. Рішення голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає схваленню зборами членів кооперативу.

Органом упрвління кооперативу є загальні збори членів кооперативу, які обирають голову.

Отже, з наведених вище підстав, суд вважає обгрутованою вимогу позивача про зобовязання кооперативу розглянути його заяву про вступ в члени кооперативу, а в решті позову слід відмовити за безпідставністю.

Керуючись ст. ст.10, 12, 81, 82, 89, 141, 263, 264, 265 ЦПК України, ст.16 ЦК України, Законом України Про кооперацію", суд -

у х в а л и в:

позов задовольнити частково.

Зобов`язати обслуговуючий кооператив Підгірський -5 (адреса: вул.Міцкевича,1а, кв.9, м. Ковель Волинської області, код ЄДРПОУ:39873898) в особі голови Кооперативу - Карпіка Олега Івановича розглянути заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) про вступ в члени Обслуговуючого кооперативу Підгірський-5 відповідно до законодавства та Статуту кооперативу.

В решті позову відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ковельський міськрайонний суд Волинської області.

Повний текст рішення складено 17.02.2020 року.

Головуючий: В.О.Лесик

Дата ухвалення рішення13.02.2020
Оприлюднено18.02.2020
Номер документу87611508
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —159/5839/19

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Рішення від 16.07.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Ухвала від 03.07.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Постанова від 20.05.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Постанова від 20.05.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні