Ухвала
від 14.02.2020 по справі 520/14114/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

про витребування доказів

14.02.2020р. № 520/14114/19

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Кухар М.Д., розглянувши адміністративний позов Головного територіального управління юстиції у Харківській області (вул. Ярослава Мудрого, буд. 16,м. Харків,61002, до Громадської організації "Військово-патріотична організація "ФРАЙКОР" (вул. Римарська, буд. 18, корп. А-1,м. Харків,61002, код ЄДРПОУ42007129) третя особа - Адвокат Валерія Лутковська в інтересах представництва в Україні Міжнародної громадської організації "Freedom House" (Фрідом Хаус Інк. ) про заборону діяльності юридичної особи шляхом припинення ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Головне територіальне управління юстиції у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд:

- заборонити діяльність шляхом припинення ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯ "ФРАЙКОР" із статусом юридичної особи (код ЄДРПОУ 42007129).

- призначити комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановити порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

- зобов`язати комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію) провести припинення (ліквідацію) у порядку та строки, визначені Цивільним кодексом України.

- справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без участі представника Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

Відповідно до ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відтак, з огляду на викладені в позовній заяві доводи позивача та з урахуванням доказів, доданих до матеріалів справи, суд зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи до Головного територіального управління юстиції у Харківській області з Міністерства юстиції України надійшла заява в порядку статті 28 Закону України "Про громадські об`єднання" адвоката Валерії Лутковської про вжиття заходів щодо пред`явлення позову про заборону (примусовий розпуск) ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНА ОРГАНІЗАЦІЯ "ФРАЙКОР" (далі - Відповідач, ГО "ВПО "ФРАЙКОР"), в протиправних діях якої, на думку заявника, вбачаються порушення статей 36, 37 Конституції України та частини першої статті 4 Закону України Про громадські об`єднання .

Зокрема, у своїй заяві адвокат Валерія Лутковська вказала на наступні факти:

17.04.2019 в готелі "Харків-Палас" в м. Харкові за адресою: проспект Незалежності, 2, розпочався захід на підтримку маршу рівності у Харкові, який було організовано представництвом в Україні Міжнародної громадської організації "Freedom House" (США) спільно з українською ГО "Харківське жіноче об`єднання "Сфера" за участю представників міжнародної громадської організації "National Democratic Institute" (США).

Приблизно о 19.35, через декілька хвилин після початку заходу, під час привітального слова директора регіональних програм "Freedom House" в Євразії ОСОБА_1 захід було зірвано 10-ма молодими чоловіками, які представилися представниками ГО "Фрайкор" і мали відповідні нарукавні знаки.

Представники ГО "ВПО "Фрайкор" вимагали припинення заходу, не дали можливості ОСОБА_1 продовжити виступ, вимкнули телевізор, який використовувався для демонстрації презентацій, а також звинуватили організаторів заходу в "розбещенні малолітніх", пропаганді "гнилих" західних цінностей. Під час словесної суперечки представники організації "Фрайкор" неодноразово ображали організаторів та учасників заходу у зв`язку з їх причетністю до ЛГБТ спільноти, використовуючи мову ворожнечі. Всі дії представників ГО "ВПО "Фрайкор" були зафіксовані на відео, зокрема, й такі висловлювання, як; "Ми не будемо дозволяти пропаганду ЛГБТ, схибленої хворої ідеології", "Ми проти гей-параду у Харкові, ми проти пропаганди", "Той парад (Марш Рівності)- це парад збоченців", 'Гомодиктатура не пройдет" тощо.

Адвокатом Лутковською В. також було повідомлено, що 15.09.2019 в м. Харкові був проведений "Марш рівності" за участю майже двох тисяч людей, спрямований на підвищення рівня толерантності в суспільстві. Раніше в поліції повідомляли, що безпосередньо під час "Маршу рівності" у Харкові

15.09.2019 поліцейські не зафіксували грубих порушень правопорядку. Водночас кореспондент "Громадського телебачення" повідомив, що між представниками однієї з ультраправих організацій після завершення "Маршу рівності" і учасниками заходу сталася штовханина, в результаті якої постраждали щонайменше двоє учасників акції. Журналіст вказував, що ініціювали напад праворадикали. Поліція повідомила про двох постраждалих правоохоронців. В результаті повідомлено по підозру трьом чоловікам, напередодні затриманим після "Маршу рівності". Звертаємо увагу, що затримані особи також були представника.ми ГО "ВПО "Фрайкор" (ІНФОРМАЦІЯ_1).

Крім того, адвокатом Лутковською також було повідомлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в .м. Харкові в Харківському літературному музеї відбулась лекція ОСОБА_2 "ІНФОРМАЦІЯ_3"". Представники ГО "ВПО "Фрайкор" намагались зірвати вказану лекцію, обливши ОСОБА_2 зеленкою та пошкодивши йому око. Швидка допомога, яка прибула на виклик, пропонувала госпіталізацію, але ОСОБА_2 відмовився (ІНФОРМАЦІЯ_4.

З вказаних в позовній заяві відомостей вбачається, що правоохоронними органами в ході вищезазначених акцій було затримано представників ГО "ВПО "Фрайкор", яким було вручено підозри.

З вказаних даних зокрема вбачається, що окрім затримання 15.09.2019 року, 12.09.2019 року біля 18:25 до ГУ НП в Харківській області надійшло повідомлення про подію, що сталася біля Харківського літературного музею щодо облиття зеленкою двох чоловіків. Дані про подію зареєстровані в Журналі єдиного обліку Київського відділу поліції.

Відповідно до ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2, 4 ст. 79 КАС України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу.

Відповідно до ст. 161 КАС встановлено обов`язок позивача додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У випадку відсутності будь-яких доказів, позивач зобов`язаний повідомити про це суд, а також має право звернутися до суду із клопотанням про їх витребування.

Так, позивачем до матеріалів позову подано роздруківки з електронних веб-ресурсів щодо подій, що сталися 12.09.2019 та 15.09.2019 року, та відеофайли події, що сталася на території готелю "Kharkiv Palace Hotel" 15.09.2019 року.

Підставою для заборони діяльності громадської організації відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону України "Про громадські об`єднання" є виявлення ознак порушення громадським об`єднанням вимог статей 36, 37 Конституції України, статті 4 цього Закону. Заборона громадського об`єднання має наслідком припинення його діяльності у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Проте, позивачем не надано офіційних доказів на підтвердження фактів, що містяться в інформації на веб-ресурсах, на які посилається позивач. Про наявність або відсутність у позивача таких доказів позивачем не зазначено, причин неподання таких доказів позивачем не наведено, доказів вчинення дій на їх отримання до суду не подано.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Частиною 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

З метою повного та всебічного встановлення обставин у справі, суд відповідно до ст. 80 КАС України наділений правом збирати докази в тому числі з власної ініціативи.

Так, для встановлення обставин у справі в повному обсязі, суд дійшов висновку про необхідність витребування доказів на підтвердження обставин, на які посилається позивач.

Відтак, суд, з урахуванням даних, зазначених в позові та відзиві, з метою підтвердження фактів, викладених в даних заяв по суті справи, а також у відповідних ресурсах, на які посилаються учасники справи, дійшов висновку про необхідність витребування у Головного територіального управління юстиції у Харківській області наступних доказів:

- відомості щодо знаходження у провадженні слідчих Головного управління Національної поліції в Харківській області відповідно кримінальних проваджень або проваджень за фактом вчинення кримінальних правопорушень, вчинених підчас акції 15.09.2019 року на території готелю "Kharkiv Palace Hotel", зокрема стосовно членів Громадської організації "Військово - патріотична організація "ФРАЙКОР".

- відомості щодо надходження та реєстрації повідомлень до ГУ НП в Харківській області або його відповідних підрозділів (відділів, відділень) про вчинення протиправних дій особами, та інформацію, чи мають зазначені особи відношення до ГО "ВПО "Фрайкор", відомості щодо затримання осіб підчас проведення акції "Харків Прайд" на площі Свободи ", а також інформацію, щодо характеру дій таких осіб, та інформацію щодо того, чи мають зазначені особи відношення до ГО "ВПО "Фрайкор".

- відомості щодо заходів реагування відповідними підрозділами та результатів розгляду зазначених вище повідомлень ГУ НП в Харківській області.

- відомості щодо надходження та реєстрації повідомлень про вчинення правопорушень підчас лекції ОСОБА_2 , що сталися біля Харківського літературного музею ІНФОРМАЦІЯ_2 приблизно о 18:25, та результатів реагування та розгляду зазначених повідомлень відповідними підрозділами ГУНП в Харківській області, а також інформацію щодо характеру дій осіб, та інформацію щодо того, чи мають зазначені особи відношення до ГО "ВПО "Фрайкор".

- відомості щодо притягнення органами Національної поліції осіб, що є членами ГО "ВПО "Фрайкор" до адміністративної відповідальності за вчинені правопорушення 12.09.2019, 15.09.2019 року, у випадку якщо такі мали місце.

- відомості щодо наявності чи відсутності кримінальних проваджень за результатами розгляду вищезазначених повідомлень до органів національної поліції, а також інформацію щодо того, чи мають члени ГО "ВПО "Фрайкор" відношення до таких кримінальних проваджень.

Відповідно до ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Керуючись ст. 79, 80, 256 КАС України суд, -

У Х В А Л И В:

Витребувати у Головного територіального управління юстиції у Харківській області докази на підтвердження обставин,на які посилається позивач, а саме:

- відомості щодо знаходження у провадженні слідчих Головного управління Національної поліції в Харківській області відповідно кримінальних проваджень або проваджень за фактом вчинення кримінальних правопорушень, вчинених підчас акції 15.09.2019 року на території готелю "Kharkiv Palace Hotel", зокрема стосовно членів Громадської організації "Військово - патріотична організація "ФРАЙКОР".

- відомості та докази щодо надходження та реєстрації повідомлень до ГУ НП в Харківській області або його відповідних підрозділів (відділів, відділень) про вчинення протиправних дій особами, та інформацію, чи мають зазначені особи відношення до ГО "ВПО "Фрайкор", відомості щодо затримання осіб підчас проведення акції "Харків Прайд" на площі Свободи ", а також інформацію, щодо характеру дій таких осіб, та інформацію щодо того, чи мають зазначені особи відношення до ГО "ВПО "Фрайкор".

- відомості та докази щодо заходів реагування відповідними підрозділами та результатів розгляду зазначених вище повідомлень ГУ НП в Харківській області.

- відомості та докази щодо надходження та реєстрації повідомлень про вчинення правопорушень підчас лекції ОСОБА_2 , що сталися біля Харківського літературного музею ІНФОРМАЦІЯ_2 приблизно о 18:25, та результатів реагування та розгляду зазначених повідомлень відповідними підрозділами ГУНП в Харківській області, а також інформацію щодо характеру дій осіб, та інформацію щодо того, чи мають зазначені особи відношення до ГО "ВПО "Фрайкор".

- відомості та докази щодо притягнення органами Національної поліції осіб, що є членами ГО "ВПО "Фрайкор" до адміністративної відповідальності за вчинені правопорушення 12.09.2019, 15.09.2019 року, у випадку якщо такі мали місце.

- відомості та докази щодо наявності чи відсутності кримінальних проваджень за результатами розгляду вищезазначених повідомлень до органів національної поліції, а також інформацію щодо того, чи мають члени ГО "ВПО "Фрайкор" відношення до таких кримінальних проваджень.

Вказані докази подати до суду в строк до 24.02.2020 року.

Зобов`язати Головне територіальне управління юстиції у Харківській області повідомити суд про неможливість подати доказ, який витребовує суд, або неможливість подати такий доказ у встановлені строки із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що докази подаються до суду в порядку, передбаченому ст. 79 КАС України.

Роз`яснити, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії , спрямовані на отримання відповідного доказу.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені ст. 149 КАС України.

Копії ухвали направити учасникам справи та до Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кухар М.Д.

Дата ухвалення рішення14.02.2020
Оприлюднено18.02.2020
Номер документу87616052
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаборону діяльності юридичної особи шляхом припинення

Судовий реєстр по справі —520/14114/19

Постанова від 09.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Постанова від 09.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Подобайло З.Г.

Рішення від 23.03.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 02.03.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 14.02.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Кухар М.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні