Рішення
від 10.02.2020 по справі 346/5228/19
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/5228/19

Провадження № 2-о/346/19/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2020 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

у складі: головуючого судді Беркещук Б.Б.,

секретаря Матушевської Г.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Коломия справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Чортовецька сільська рада Городенківського району Івано-Франківської області про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з данною заявою посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на майно, яке складається із земельних ділянок, що знаходяться на території Чортовецької сільської ради Городенківського району.

Вказує, що з метою отримання належної частки спадкового майна звернувся з відповідною заявою до приватного нотаріуса, однак останнім встановлено, що в документах встановлена розбіжність, зокрема його прізвище записано як ОСОБА_1 , а прізвище його матері ОСОБА_2 . Таким чином вказана розбіжність не дає можливість йому, заявнику оформити свідоцтво про право на спадщину.

Просить суд встановити факт, що він, заявник ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник в попередньому судовому засіданні підтримав мотиви та вимоги заяви, в судове засідання не з"явився подавши заяву про розгляд справи у його відсутності .

Представник заінтересованої особи Чортовецької сільської ради Городенківського району, Івано-Франківської області в судове засідання не з`явився, подав заяву про те, що не заперечує щодо задоволення вимог заяви.

Враховуючи заяви сторін, пояснення свідків, проаналізувавши матеріали справи, суд доходить таких висновків.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд в порядку окремого провадження розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Пункт 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , роз`яснює, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо твердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку із втратою годувальника.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьками якого в графі батько вказано ОСОБА_5 , в графі мати - ОСОБА_6 (а.с.4).

ІНФОРМАЦІЯ_1 мати заявника ОСОБА_2 померла, про що 16 листопада 2018 року складено відповідний актовий запис № 34, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.3)

Після її смерті відкрилась спадщина на майно, яке складається з земельних ділянок на території Чортовецької сільської ради Городенківського району.

Заявник ОСОБА_1 , будучи спадкоємцем за законом на майно померлої, звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, однак згідно з постановою приватного нотаріуса Городенківського районного нотаріального округу Яшан Р.Р. від 03.09.2019 р. № 663/02-31, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площами 0,5904 га, 0,5306 га, 0,1483 га заявнику відмовлено через неможливість встановити родинний зв`язок із спадкодавцем. ( а.с.7)

У судовому засіданні свідок ОСОБА_7 підтвердив , що померла ОСОБА_2 є матірю заявника ОСОБА_1

Отже ОСОБА_2 являється матір`ю ОСОБА_1 . Судом встановлено, що встановлення факту породжує для заявника юридичні наслідки, від яких залежать його цивільні права.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що вказані вище обставини, які підтверджені заявником, свідком та письмовими доказами є послідовні та логічні, а тому не викликають сумніву в їх правдивості.

Таким чином, на переконання суду заявлені вимоги є належно обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На підставі наведенного, та ст.ст. 258, 259 ЦПК України, керуючись ст.ст. 247 ч.2, 268, 273, 294, 354 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Заяву задовільнити.

Встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Чортовець, Городенківського району, Івано-Франківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Найменування та ім`я сторін, їх місцезнаходження та проживання:

ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_3 .

Чортовецька сільська рада Городенківського району Івано-Франківської області, місце знаходження 78123, с. Чортовець, вул. Галицька, 30, Городенківського району Івано-Франківської області, Код ЄДРПОУ: 04355852 .

Суддя Беркещук Б. Б.

Дата ухвалення рішення10.02.2020
Оприлюднено18.02.2020
Номер документу87625538
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —346/5228/19

Рішення від 10.02.2020

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Ухвала від 17.12.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Ухвала від 01.11.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні