Ухвала
від 17.02.2020 по справі 266/4546/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа №266/4546/19

Провадження№ 2/266/139/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2020 року м. Маріуполь

Приморський районний суд м. Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого - судді Федотової В.М.,

за участі секретаря судового засідання Шишханової К.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Маріуполі заяву представника відповідача акціонерного товариства Укрзалізниця про роз`яснення судового рішення,зупинення виконання ухвали суду

ВСТАНОВИВ:

Представник відповідача АТ Укрзалізниця Пахомова В.А., яка діє на підставі довіреності, звернулась до суду із заявою про роз`яснення судового рішення, а саме ухвали Приморського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 29 січня 2020року , якою було задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про витребування доказів і надання відповіді на поставлені в порядку ст.93 ЦПК України питання. В обґрунтування заяви зазначила, що ухвалою суду від 29.01.2020р. року судом було зобов`язано АТ Укрзалізниця (код ЄДРПОУ 40150237) надати суду наступні відомості:

1. Довідку про розмір посадових окладів директорів ПАТ Укрзалізниця за період з грудня 2016року по січень 2018року, зокрема передбачених укладеними з ними трудовими договорами, а саме :

- директора з інженерно-технічного забезпечення;

- директора з безпеки;

- директора з економіки і фінансів;

- директора з інфраструктури;

- директора з вантажних перевезень і логістики;

- директора зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики;

- директора з питань інформаційних технологій;

- директора з правових питань і корпоративного управління ;

- директора з правових питань;

- директора апарату голови правління;

- директора комплаєнс офісу;

- директора з пасажирських перевезень і сервісу;

- директора з персоналу і соціальної політики;

- директора операційного.

2. Протокол засідання правління ПАТ Укрзалізниця від 31.01.2017 №Ц-57/7 Ком.т. повний текст з усіма додатками, зокрема затвердженою формою трудового договору з вищезазначеними директорами , та протокол засідання правління №Ц-67/27 від 05.04.2017.

Також ,зазначеною, що ухвалою суду було зобов`язано керівника підприємства відповідача або іншу посадову особу за його дорученням, надати відповіді на поставлені питання в порядку ст. 93 ЦПК України, а саме:

1.Коли саме збільшувалась заробітна плата директорів АТ Укрзалізниця , починаючи з січня 2017 року до січня 2018 року?Зокрема:

- директора з інженерно-технічного забезпечення;

- директора з безпеки;

- директора з економіки і фінансів;

- директора з інфраструктури;

- директора з вантажних перевезень і логістики;

- директора зі стратегічного розвитку та інвестиційної політики;

- директора з питань інформаційних технологій;

- директора з правових питань і корпоративного управління ;

- директора з правових питань;

- директора апарату голови правління;

- директора комплаєнс офісу;

- директора з пасажирських перевезень і сервісу;

- директора з персоналу і соціальної політики;

- директора операційного.

2.Який був розмір посадових окладів зазначених директорів у період з січня 2017року до січня2018року, зокрема за умовами укладених з ними трудових договорів?

надано строк для виконання ухвали суду .

Проте, представник відповідача зазначила, що стороні відповідача є не зрозумілим рішення суду, оскільки в структурі підприємства відбулись зміни - достроково припинено повноваження голови правління АТ Укрзалізниця , нового голову правління не призначено. Також представнику відповідача є не зрозумілим , хто саме (яка посадова особа) ,є належною для виконання покладеного судом , в порядку ст.93 ЦПК України, вказаного в ухвалі процесуального обов`язку; хто саме є належним підписантом довідки про розмір посадових окладів директорів ПАТ Укрзалізниця ;яка форма довідки про розмір посадових окладів директорів підприємства та які відомості вона має містити; яким чином необхідно надати інформацію суду, враховуючи , що на даний час ряд посад відсутня;визначити період надання інформації про розмір посадових окладів; а також роз`яснити який саме документ необхідно надати, оскільки у підприємства відсутній протокол засідання правління №Ц-67/27 від 05.04.2017. На час розгляду заяви просили зупинити виконання ухвали суду .

Відповідно до ч. 3 ст. 271 ЦПК України - суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Сторони процесу в судове засідання не викликалися, тому суд приймає рішення на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Суд, перевіривши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

В провадженні Приморського районного суду м. Маріуполя перебуває на розгляді цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до АТ Укрзалізниця . В зазначеному позові позивач просить стягнути суму середнього заробітку з урахуванням коефіцієнта підвищення окладів в розмірі 1507188гривень 87копіойк. В обґрунтування заявлених вимог ОСОБА_1 посилався на те, що рішеннями Приморського районного суду м. Маріуполя від 22.01.2018р. та 20.11.2018р. було задоволено його вимоги до відповідача АТ Укрзалізниця і стягнуто середній заробіток у зв`язку з затримкою виконання рішення Печерського районного суду м. Києва від 30.08.2017р. по цивільній справі №757/64183/16-ц. При ухваленні рішення і стягнення з відповідача на його користь середнього заробітку за час вимушеного прогулу , і за час невиконання рішення суду про поновлення на роботі , судом не було враховано коефіцієнт підвищення посадових окладів в ПАТ Укрзалізниця , в зв`язку з чим позивач і звернувся до суду із вказаною позовною заявою.

Ухвалою Приморського районного суду м. Маріуполя від 29.01.2020р. було задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про витребування доказів і надання відповіді на поставлені в порядку ст.93 ЦПК України питання , та надано строк для надання витребуваних документів та відомостей п`ять днів з дня отримання копії ухвали. Підставою для постановлення судом зазначеної ухвали було клопотання представника позивача, яка в обгрунтування вказала на неналежне виконання відповідачем попередніх ухвал Приморського районного суду м. Маріуполя Донецької області від 03грудня 2019року - відповіді на поставлені питання були подані не повні, з приховуванням фактичних обставин. У зв`язку з чим представник позивача, з урахуванням наданих представником відповідача документів та пояснень під час підготовчого судового засідання 28січня 2020року,уточнила питання , які виклала в клопотанні. Також в клопотанні було поставлено питання про витребування доказів, яке було обґрунтовано тим, що відповідач відмовився надати позивачу необхідні відомості, а саме рішення правління, яке врегульовувало питання зміни посадових окладів директорів. В повному обсязі зазначені документи надані не були тому , з урахуванням наданих представником відповідача до суду 27січня 2020року документів, з урахуванням наданих представником відповідача пояснень по вказаним документам ,представник позивача звернулась до суду із уточненим клопотанням про витребування доказів. Судом було постановлено ухвалу з посиланням на норми законодавства , а саме ст.ст.93,84 ЦПК України, з обґрунтуванням того, що зазначені відомості необхідні для всебічного розгляду справи з чітким зазначенням періодів надання інформації та кола осіб, які визначені в нормами процесуального законодавства, що мають право на надання відповідей та відомостей .

Згідно ч.1ст.271ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

В пункті 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року №14 "Про судове рішення у цивільній справі" зазначено, що відповідно до статті 221 ЦПК України (у редакції 2004 року) роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє у роз`ясненні рішення.

Системне тлумачення вказаних положень дозволяє дійти висновку, що рішення суду може бути роз`яснено у разі, якщо без такого роз`яснення існує значна ймовірність неправильного його виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення. Тобто, роз`яснення рішення суду це засіб виправлення недоліків судового акту, який полягає в усуненні неясності судового акту і викладенні рішення суду у більш ясній і зрозумілій формі.

Отже, в ухвалі про роз`яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

При цьому, роз`яснено може бути виключно рішення, яке підлягає виконанню.

Таким чином, суд приходить до висновку, що ухвала суду від 29 січня 2020 року є зрозумілою, оскільки судом конкретизовано період надання інформації, назву документів, які необхідно надати суду, перелік посад, та коло посадових осіб, яким необхідно надати суду відповіді на поставлені в ухвалі суду питання , тому вважає, що відсутні правові підстави, передбачені ст. 271 ЦПК України, для роз`яснення ухвали суду, а також зупинення виконання ухвали суду , у зв`язку з чим в задоволенні заяви відмовляє.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 260,261,271,353 ЦПК України, п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України №14від 18.12.2009року "Про судове рішення у цивільній справі",суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви представника відповідача акціонерного товариства Укрзалізниця - Пахомової Валерії Артурівни про роз`яснення судового рішення,зупинення виконання ухвали суду - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Донецького апеляційного суду через Приморський районний суд м. Маріуполя.

Суддя: Федотова В. М.

Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено18.02.2020
Номер документу87629897
СудочинствоЦивільне
Сутьроз`яснення судового рішення,зупинення виконання ухвали суду

Судовий реєстр по справі —266/4546/19

Постанова від 31.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 23.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні