Вирок
від 17.02.2020 по справі 756/9577/18
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

17.02.2020 Справа № 756/9577/18

Унікальний № 756/9577/18

Провадження № 1-кп/756/324/20

ВИРОК

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

17 лютого 2020 року Оболонський районний суд м. Києва

в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретарів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві об`єднане кримінальне провадження за обвинувальними актами № 12018100050002249 від 24.03.2018 року та № 12019100050009430 від 24.12.2019 відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з середньою освітою, офіційно не працевлаштованого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого: 18.10.2012 року вироком Оболонського районного суду м. Києва за ч. 2 ст. 186, ч. 1 ст. 185 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки, на підставі ст. 75 КК України звільненого від відбування покарання з випробуванням строком на 3 роки; 10.06.2013 року вироком Оболонського районного суду м. Києва за ч. 1 ст. 309, ч. 2 ст. 309, ст.ст. 70, 71 КК України до покарання у виді позбавлення волі на 3 роки 2 місяці; вироком Апеляційного суду м. Києва від 02.09.2013 року вирок Оболонського районного суду м. Києва від 10.06.2013 скасовано в частині призначеного покарання та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки 6 місяців; 12.02.2016 звільненого із Житомирської виправної колонії № 4 по відбуттю строку покарання,

який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 309, ч.2 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурорів ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

23.03.2018 приблизно об 11 год. у ОСОБА_5 , який перебував за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 та який має не погашену судимість, виник злочинний умисел, спрямований на повторне незаконне придбання та зберігання наркотичного засобу - метадону (фенадону) без мети збуту.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на повторне незаконне придбання та зберігання наркотичного засобу без мети збуту, ОСОБА_5 у той же час та в тому ж самому місці зателефонував невстановленій досудовим розслідуванням особі (відомості щодо якої виділено в окреме провадження) на невстановлений досудовим розслідуванням номер телефону та замовив наркотичний засіб - метадон (фенадон) для власного вживання. Після цього невстановлена досудовим розслідуванням особа повідомила ОСОБА_5 про необхідність перерахувати на банківську картку грошові кошти у сумі 400 гривень у якості оплати за придбання наркотичного засобу - метадону (фенадону).

ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, приблизно об 11 год. 10 хв. цього ж дня підійшов до терміналу, що розташований за адресою: м. Київ, пр-т Г. Сталінграду, 53-Б, та перерахував зазначену грошову суму на банківську картку. Відразу після цього невстановлена досудовим розслідуванням особа по мобільному телефону повідомила ОСОБА_5 про місце, де він може забрати наркотичний засіб - метадон (фенадон).

ОСОБА_5 , продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, спрямований на повторне незаконне придбання та зберігання наркотичного засобу без мети збуту, направився до вказаного невстановленою досудовим розслідуванням особою місця за адресою: м. Київ, вул. Йорданська 4-Б, де того ж дня, приблизно об 11 год. 50 хв. під лавкою, що розташована поруч із другим під`їздом будинку № 4-Б, за вищевказаною адресою знайшов медичний шприц із прозорою безбарвною рідиною, тобто наркотичним засобом - метадоном (фенадоном). ОСОБА_5 підняв та поклав вищевказаний шприц до внутрішньої лівої кишені куртки чорного кольору, у яку був одягнений на той момент, тим самим повторно незаконно придбав та почав зберігати наркотичний засіб - метадон (фенадон) для власного вживання без мети збуту, після чого пішки направився у своїх справах.

У подальшому, цього ж дня, продовжуючи повторно незаконно зберігати при собі без мети збуту наркотичний засіб - метадон (фенадон), ОСОБА_5 зайшов у під`їзд будинку № 4-Б, що по вул. Йорданській у м. Києві, де, перебуваючи на сходах між четвертим на п`ятим поверхами даного будинку, був зупинений працівниками поліції. На запитання працівників поліціїщодо наявності у нього заборонених предметів чи речовин ОСОБА_5 зізнався, що він зберігає наркотичний засіб - метадон (фенадон). Після цього на місце події було викликано слідчо-оперативну групу Оболонського УП ГУНП у м. Києві, після приїзду якої у присутності понятих ОСОБА_5 самостійно дістав із внутрішньої лівої кишені куртки, у яку був одягнений на той момент, та добровільно надав для вилучення медичний шприц із вмістом наркотичного засобу - метадону (фенадону), який він повторно незаконно придбав та зберігав для власного вживання без мети збуту.

Вилучена у ОСОБА_5 та надана на дослідження прозора безбарвна рідина містить наркотичний засіб, обіг якого обмежено - метадон (фенадон) масою 0.055 грама.

Метадон згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 року № 770 «Про затвердження Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», «Список № 1 Наркотичні засоби, обіг яких обмежено» в «Таблиці ІІ» є наркотичним засобом, обіг якого обмежено.

Таким чином, ОСОБА_5 повторно незаконного придбав та зберігав наркотичний засіб без мети збуту, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 309 КК України.

Крім того, 24.12.2019 року приблизно о 14 год. 30 хв. у ОСОБА_5 , який перебував в магазині «АТБ», що розташований за адресою: м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 40, виник злочинний умисел, направлений на повторне таємне викрадення чужого майна, що належить ТОВ «АТБ-Маркет».

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на таємне повторне викрадення чужого майна, ОСОБА_5 у той же час того ж дня, перебуваючи у торгівельному залі магазину «АТБ» за вищевказаною адресою, діючи таємно, умисно, з корисливих мотивів, задля власного збагачення, переконавшись, що за його діями ніхто зі сторонніх осіб не спостерігає, шляхом вільного доступу взяв з торгівельної полиці товар на суму 405 грн. 27 коп. (без рахування ПДВ), а саме: «Жувальну гумку 14 г. Wrigleys Orbit White Фруктовий коктель м/уп», арт. 59426, в кількості 17 шт. вартістю за одиницю товару 8 грн. 83 коп. (без урахування ПДВ) загальною вартістю 150 грн. 11 коп. (без урахування ПДВ), «Жувальну гумку Wrigleys Orbit 14 г. Білосніжний Вubblemint м/уп», арт. 59411, в кількості 1 шт. вартістю 7 грн. 92 коп. (без урахування ПДВ), «Жувальну гумку 14 г. Wrigleys Orbit White Класичний м/уп», арт. 50079, в кількості 28 шт. вартістю за одиницю товару 8 грн. 83 коп. (без урахування ПДВ) загальною вартістю 247 грн. 24 коп. (без урахування ПДВ), вищевказаний товар ОСОБА_5 поклав до своєї сумки, яку мав при собі на той час та направився до виходу з магазину.

Виконавши всі дії, які ОСОБА_5 , вважав необхідними для таємного повторного викрадення чужого майна (крадіжки), маючи при собі неоплачений вищевказаний товар, належний ТОВ «АТБ-Маркет», останній направився до виходу з магазину, перетнувши лінію каси із повторно таємно викраденим чужим майном, однак свій очинний умисел до кінця не довів з причин, які не залежали від його волі, так як був зупинений працівником охорони.

Внаслідоквчинення кримінальногоправопорушення ОСОБА_5 міг спричинити ТОВ«АТБ-Маркет», код ЄДРПОУ 30487219, майнову шкодуна загальнусуму 405гривень 27копійок (безурахування ПДВ).

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями вчинив закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку), повторно, тобто він вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст.15, ч. 2 ст.185 КК України.

Допитаний в якості обвинуваченого в судовому засіданні ОСОБА_5 свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень за викладених вище обставин визнав у повному обсязі, не оспорюючи ніякі фактичні обставини справи, що викладені у висунутих йому обвинуваченнях, повністю підтвердивши дату, час, місце, спосіб, спрямованість умислу та мету як незаконного придбання та зберігання наркотичного засобу метадону 23.03.2018, так і щодо закінченого замаху на повторне таємне викрадення ним майна, яке належить ТОВ «АТБ-Маркет», що мало місце 24.12.2019 року. Обвинувачений не оспорював вид, асортимент, кількість та вартість жувальної гумки, яку він намагався викрасти з магазину «АТБ», що розташований за адресою: м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 40.

ОСОБА_5 показав, що метадон він придбав для власного вживання, вважає себе наркозалежним, стверджує, що став на облік в реабілітаційному центрі для наркозалежних, вказану обставину доказами не підтвердив. Щодо жувальної гумки ОСОБА_5 пояснив, що намагався її вкрасти для того, щоб продати на найближчому ринку та виручити кошти для своїх власних потреб. Переконує, що він вже знайшов собі роботу, проте довідку з місця роботи не надав.

Обвинувачений показав, крім того, що про вчинене дуже шкодує, щиро кається, запевняє, що у подальшому не має наміру вчиняти злочини, просить його суворо не карати, застосувати найбільший передбачений законом строк випробування, не позбавляючи його волі.

На підставі ч. 3 ст.349КПКУкраїни за згодою учасників судового провадження судом визнано недоцільним дослідження доказів у справі щодо тих обставин, які ніким з учасників процесу не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, що всі учасники правильно розуміють зміст цих обставин, сумнівів у добровільності їх позиції немає; останнім роз`яснено, що у такому випадку, вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

За викладенихвище обставинсуд вважає,що вина ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень є доведеною.

Дії обвинуваченого ОСОБА_5 ,які малимісце 23.03.2018року,суд кваліфікуєза ч.2ст.309ККУкраїни,як незаконне придбання та зберігання наркотичного засобу без мети збуту, вчинене повторно.

Дії обвинуваченого ОСОБА_5 ,якімали місце24.12.2019року,суд кваліфікуєза ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 185 КК України, як закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку), вчинене повторно.

Призначаючи покарання обвинуваченому за вчинені кримінальні правопорушення у відповідності зі ст.ст.65-68ККУкраїни суд враховує ступінь тяжкості вчинених особою діянь, ступінь здійснення злочинного наміру та причини, внаслідок яких один із злочинів не було доведено до кінця, особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання.

Відповідно до ст.12ККУкраїни кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2 ст. 309, ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України відносяться до злочинів середньої тяжкості.

Обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченому, відповідно до ст. 66 КК України, суд визнає його щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання, відповідно до ст. 67 КК України,судом не встановлено. Таку обтяжуючу обставину, вказану в обох обвинувальних актах, як рецидив злочинів, суд вважає за необхідне виключити із обвинувачення з огляду на те, що обидва вчинених ОСОБА_5 злочини мають таку кваліфікуючу ознаку, як повторність.

При призначенні обвинуваченому виду та розміру покарання, судом ураховується його відношення до вчиненого, матеріали, що його характеризують.

За місцем проживання обвинувачений ОСОБА_5 характеризується формально позитивно, відповідно до медичних довідок він не перебуває на обліку у лікарів нарколога та психіатра, офіційно не працевлаштований, не одружений, вчинив злочини маючи не погашену судимість, раніше судимий за вчинення аналогічних злочинів проти власності та за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Суд призначає обвинуваченому ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі за кожен злочин окремо, після чого в порядку ч.1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначає остаточне покарання за сукупністю злочинів.

Підстав для застосування ст.ст.69,75 КК Українисуд не знаходить. ОСОБА_5 у жодному з об`єднаних кримінальних проваджень затриманим не був та не тримався під вартою.

Речові докази: наркотичну речовину метадон масою 0,055 грама, яка зберігається в камері зберігання речових доказів Оболонського УП ГУНП в м. Києві, слід знищити. Про інші речові докази суду не повідомлялося.

Судові витратина залученняекспертів укримінальному провадженніурозмірі1144грн.00коп.підлягаютьстягненнюз ОСОБА_5 на користь держави.

Цивільний позов не заявлявся.

Керуючись ст.ст.370,374, 376 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 309, ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України, та призначити йому наступне покарання:

- за ч. 2 ст. 309 КК України у виді трьох років позбавлення волі,

- за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України - у виді двох років позбавлення волі.

Напідставі ч.1ст.70ККУкраїни шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначити ОСОБА_5 остаточнепокарання засукупністю злочиніву виді трьохроків позбавлення волі.

До набрання вироком законної сили та з метою забезпечення виконання цього вироку застосувати до ОСОБА_5 запобіжний захід у виді тримання під вартою взявши його під варту в залі суду.

Строк відбування покарання ОСОБА_5 рахуватиз дня затримання та взяття його під варту у даному кримінальному провадженні з 17 лютого 2020 року.

Судові витрати у кримінальному провадженні у розмірі 1144 гривні 00 копійок стягнути з ОСОБА_5 на користь держави.

Речові докази: наркотичну речовину метадон масою 0,055 грама - знищити

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Вирок може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з моменту його проголошенн

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87631250
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —756/9577/18

Вирок від 17.02.2020

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

Ухвала від 30.07.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Шестаковська Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні