Ухвала
від 28.01.2020 по справі 761/2124/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/2124/20

Провадження № 1-кс/761/1791/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2020 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України підполковника юстиції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за №42019000000001937 від 02.09.2019 за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 заадресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

старший слідчий в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України підполковник юстиції ОСОБА_3 , №42019000000001937 від 02.09.2019 за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 КК України, за погодженням із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів із правом вилучення їх копій, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 ,.

Клопотання обґрунтовується тим, що Головним слідчим управлінням СБ України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019000000001937 від 02.09.2019 за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що оборонним підприємством через спецекспортерів (структурні підрозділи ДК « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») укладаються реальні договори на постачання військової продукції або надання послуг з ремонту озброєння. В рамках таких договорів підприємство через спецекспортера отримує експортну виручку за поставлену продукцію чи надані послуги. Паралельно спецекспортер укладає агентські угоди з офшорними компаніями про надання агентських послуг щодо сприяння укладенню експортних контрактів. Вказані компанії не розкривають кінцевих бенефіціарів, а агентські угоди мають гриф обмеження доступу, як правило «Конфіденційно», та не надаються до банківської установи при здійсненні зовнішньоекономічної операції.

Формально внаслідок надання певних визначених послуг агент отримує винагороду в розмірі 15-20% від суми отриманої підприємством-виробником експортної виручки. Такі агентські угоди зазвичай укладаються раніше або напередодні укладання реального експортного контракту, носять загальний характер і не містять відомостей щодо конкретного контракту, укладання та реалізацію якого буде забезпечено. Таким чином, зазначені агентські договори використовувалися під будь-який експортний контракт і як наслідок здійснювалося виведення з України коштів у офшорні юрисдикції.

Зокрема, спецекспортерами в інтересах вітчизняних оборонних підприємств укладалися імпортні контракти на постачання необхідних комплектуючих з іноземними компаніями (Об`єднані Арабські Емірати, Чеська Республіка, Великобританія, Республіка Кіпр і т.п.). При цьому, фактично

в Україну постачалася продукція військового призначення та подвійного використання, виготовлена на підприємствах Російської Федерації, які перебувають під санкціями (т.зв. «схема обходу прямих поставок»). При цьому, вартість таких поставок була завищеною в 2-3 рази.

Так, дочірнє підприємство Державної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Державне госпрозрахункове зовнішньоторгівельне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , далі ДП ДГЗП « ІНФОРМАЦІЯ_5 ») лише протягом лютого 2018 року по червень 2019 року в рамках агентського контракту STE-1-110-А-16 від 28.11.2016 перерахувало на рахунки « ІНФОРМАЦІЯ_6 » S.R.O. (Чеська Республіка) кошти на загальну суму 4,1 млн дол США. Рахунок ДП ДГЗП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » № НОМЕР_2 (USD/EUR), відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО НОМЕР_3 , ЄДРПОУ НОМЕР_4 ); рахунок компанії-нерезидента « ІНФОРМАЦІЯ_6 » S.R.O. IBAN № НОМЕР_5 (USD).

Також за наявною інформацією протягом 2015-2019 років низкою невстановлених осіб організовано злочинні механізми розкрадання державних коштів ДК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » шляхом використання т.зв. іноземних фірм-прокладок під час здійснення купівлі-продажу комплектуючих та запчастин компаніями, які входять до складу концерну.

Встановлено протиправну схему завищення вартості виконання оборонних контрактів, пов`язану із закупівлею комплектуючих через Державне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 , далі ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 ») та підконтрольні іноземні фірми-прокладки, які фактично не є виробниками продукції, а використовуються тільки для завищення вартості, виводу та акумулювання коштів на іноземних рахунках.

Однією з таких іноземних компаній витупає « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 , АДРЕСА_2 ), яка була зареєстрована в червні 2009 року, займається постачанням медичного обладнання і обладнання для енергетичних та приводних установок. Рахунок ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » № НОМЕР_8 (USD/EUR), відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО НОМЕР_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ); рахунок компанії-нерезидента « ІНФОРМАЦІЯ_9 » IBAN № НОМЕР_9 (USD).

Зокрема, тільки протягом 2017-2018 років ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » перерахувало на банківський рахунок компанії « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за зовнішньоекономічними контрактами (за завищеними на 40 % цінами) із закупівлі комплектуючих для артилерійських катерів суму близько 5 млн дол США (укладені контракти: № 2018/10-12/2 від 10.12.2018, № 2018/10-12/1 від 10.12.2018, № 2017/10-11 від 10.11.2017 та № 2017/15-12 від 15.12.2017).

Для надання законного вигляду договорам з компанією « ІНФОРМАЦІЯ_9 » керівництвом ДП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » використовувалася надумана аргументація неможливості закупівлі комплектуючих безпосередньо у виробника без 100 % передоплати, а також неможливість виробника поставити комплектуючі у встановлені строки (протягом 6 місяців).

Аналогічним чином компанія « ІНФОРМАЦІЯ_9 » використовувалася для привласнення коштів державного підприємства шляхом продажу компанії-нерезиденту за заниженими цінами продукції державного підприємства та закупівлі у неї за завищеними цінами, необхідних для українського підприємства комплектуючих.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру реєстраційна справа Дочірнього підприємства державної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » - Державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), до складу якої входять описи, реєстраційні картки форми № 1, форми № 3, форми № 4, форми № 6, довіреності, протоколи Загальних Зборів Учасників з додатками, накази про особовий склад, квитанції про сплати, договори купівлі-продажу часток, статут та інші документи, знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Враховуючи, що вказані документи, які містяться в реєстраційній справі Дочірнього підприємства державної компанії « ІНФОРМАЦІЯ_3 » - Державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) можуть бути використані як докази важливих фактів і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, на даний час виникла необхідність в отримані тимчасового доступу до документів, з можливістю вилучення її копій.

Відомості, що містяться в документах використовуватимуться як докази, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що підлягають доказуванню, встановлення причетних до кримінального правопорушення осіб, а такожз метою надання документам належної правової оцінки, всебічного повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій клопотання про тимчасовий доступ підтримав в повному обсязі, просив задовольнити з підстав викладених в ньому.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 , у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, направили до суду заяву про розгулі клопотання у їх відсутність.

Відповідно до ч. 2, 4, 5ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч.5ст.163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6ст. 163 КПК Українивизначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні доведено можливість використання як доказів документів та інформації, що містять охоронювану законом таємницю, у цьому кримінальному провадженні за попередньою правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч.1ст.111,ч.5 ст.191та ч.2ст.364 КК України, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

У клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що відомості які містяться в документах та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути доказами під час судового розгляду.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що у клопотанні доведено достатніх підстав вважати, що є необхідність тимчасового доступу та вилучення копій документів саме за період з серпня 2014 по 01.07.2019 року, оскільки вони самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, а саме у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.1ст.111,ч.5 ст.191та ч.2ст.364 КК України, а тому клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,161-166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України підполковника юстиції ОСОБА_3 , внесене по кримінальному провадженню за №42019000000001937 від 02.09.2019 за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , - задовольнити частково.

Надатистаршому слідчомув ОВС4відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ України ОСОБА_3 таслідчим слідчоїгрупи:старшому слідчомув ОВС4відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ України ОСОБА_5 ,старшому слідчомув ОВС4відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ України ОСОБА_6 ,старшому слідчомув ОВС4відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ України ОСОБА_7 ,слідчому вОВС 4відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ України ОСОБА_8 ,або іншомуслідчому слідчоїгрупи зайого дорученням,а такожстаршому оперуповноваженому3відділу 1управління ГУКЗЕ СБУкраїни ОСОБА_9 право тимчасового доступу до документів (інформації)з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 ,а самедо реєстраційноїсправи Дочірньогопідприємства державноїкомпанії « ІНФОРМАЦІЯ_3 »-Державного госпрозрахунковогозовнішньоторгівельного підприємства« ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),до складуякої входятьописи,реєстраційні карткиформи №1,форми №3,форми №4, форми№ 6,довіреності,протоколи ЗагальнихЗборів Учасниківз додатками,накази проособовий склад,квитанції просплати,договори купівлі-продажучасток,статут за період з 01 серпня 2014 року по 01.07.2019 року.

ІНФОРМАЦІЯ_10 за адресою: АДРЕСА_1 , забезпечити слідчому реалізувати право тимчасового доступу шляхом надання копій вищевказаних документів (інформації).

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядкуст. 166 КПК Українимає право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів оскарженню не підлягають, крім ухвал про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87632537
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 заадресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —761/2124/20

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні