Ухвала
від 17.02.2020 по справі 522/617/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/617/20

Провадження №1-кс/522/2837/20

УХВАЛА

17 лютого 2020 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого СВ УСБУ в Одеській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_2 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 та матеріали досудового розслідування, внесеного 27.11.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160000000727, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВУСБУ вОдеській областістарший лейтенантюстиції ОСОБА_2 звернувся дослідчого суддіз клопотаннямпро тимчасовийдоступ доречей тадокументів врамках кримінальногопровадження№42019160000000727 від 27.11.2019 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, мотивуючи наступним.

Протягом 2018-2019 років посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі ІНФОРМАЦІЯ_2 ), використовуючи службове становище, за попередньою змовою між собою та з іншими особами, заволоділи бюджетними коштами місцевого бюджету Одеської області, що виділялись на проведення закупівель товарів та послуг за державні кошти для потреб ІНФОРМАЦІЯ_2 (далі - ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

Так, керівництво Департаменту (директор ОСОБА_4 , на посаді з 03.12.2018) у більшості випадків для освоєння бюджетних коштів залучає КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Одеської обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 , директор ОСОБА_5 ), організації та благодійні фонди, серед яких можливо КП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) що надають послуги, в тому числі консультативні або виконують ті чи інші функції, привласнюють більшу частину коштів, виділених з бюджету та наданими міжнародними фінансовими організаціями в рамках міжнародних угод, шляхом переведення отриманих коштів у готівку із послідуючим розподіленням між вищевказаними посадовими особами.

Таким чином, в діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 , КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » Одеської обласної ради, ГО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та інших невстановлених слідством осіб наявні ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Відповідно листа ГУ ДПС в Одеській області №1808/9/15-32-50-02-26 від 23.01.2020, ГО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) відкрито, банківські рахунки в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО: НОМЕР_5 ), філії АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » у м. Одесі (МФО: НОМЕР_6 ).

Таким чином, в ході досудового розслідування необхідно дослідити юридичну справу ГО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО: НОМЕР_5 ), філії АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » у м. Одесі (МФО: НОМЕР_6 ), виписки про рух грошових коштів по всіх його банківських рахунках та інші документи, в яких містяться дані щодо взаєморозрахунків ГО з підприємствами-контрагентами; відомості про фінансово-господарські операції підприємства.

Відомості, які містяться в зазначених документах, можливо використати як докази факту та обставин протиправного заволодіння бюджетними коштами місцевого бюджету Одеської області та їх подальшої легалізації шляхом перерахування з рахунків ГО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) на рахунки інших підприємств, функцій та ролі посадових осіб БФ та інших підприємств в схемі заволодіння грошовими коштами.

Разом з тим, вказані документи та дані, згідно ст. 60 Закону України № 2121-III «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000, становлять банківську таємницю, тобто, відповідно до ст. 162 КПК України, містять охоронювану законом таємницю. Однак, без огляду та дослідження цих документів та даних встановити детальні обставини протиправної діяльності посадових осіб ГО « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та інших осіб не є можливим, оскільки виключно ці документи та дані свідчать про підстави та обставини перерахування грошових коштів та подальшого протиправного заволодіння ними. Крім цього, відповідні документи та дані зберігаються виключно в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО: НОМЕР_5 ).

Крім цього, у зв`язку з існуванням реальної загрози зміни або знищення вказаних документів, дане клопотання необхідно розглядати без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

До суду надійшла заява слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 , у якій зазначено, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів він підтримує, та просить провести розгляд за його відсутності.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого.

У відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Виклик особи не здійснювався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Розглянувши клопотання, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити, з наступних підстав.

Статтею 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України, зазначені відомості містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що перелічена інформація, яка перебуває у володінніАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 »(ідентифікаційнийкод ЄДРПОУ НОМЕР_7 ,МФО НОМЕР_5 ,юридична адреса: АДРЕСА_2 ) має суттєве значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні речей та документів.

Керуючись ст.ст. 131- 132, 159-163, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ УСБУ в Одеській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_2 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 та матеріали досудового розслідування, внесеного 27.11.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019160000000727, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів, задовольнити.

Надати слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБУ в Одеській області ОСОБА_2 , слідчим слідчого відділу Управління СБУ в Одеській області: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та, за дорученням про проведення слідчих дій на іншій території, слідчим слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 та ОСОБА_35 , тимчасовий доступ з можливістю вилучення в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ідентифікаційний код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , МФО НОМЕР_5 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ) наступних даних і завірених копій документів:

- юридичної (реєстраційної) справи (справ) щодо відкриття Громадською організацією « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) банківських рахунків в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО: НОМЕР_5 ) та філії АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » у м. Одесі (МФО: НОМЕР_6 ), враховуючи, але не виключно: договори відкриття, розрахунково-касового обслуговування банківських рахунків, зі всіма додатками та доповненнями до них; анкети; реєстраційні документи органу; накази про призначення службових осіб; копії паспортів та довідок присвоєння ІПН засновників та службових осіб; листи, заяви та інші документи, надані для відкриття (закриття) рахунків; довіреності на ім`я осіб, які мають право відкриття та розпорядження рахунками, здійснення дій від імені директора; документи, якими уповноважено інших осіб (крім посадових осіб ГО) розпоряджатися грошовими коштами на рахунках; довіреності; картки зі зразками підписів осіб, які мають право здійснювати операції з грошовими коштами та підписувати платіжні документи, та відбитками печаток органу; документацію, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки, зі зразками підписів службових осіб ГО, тощо;

- виписок про рух грошових коштів по всіх банківських рахунках, відкритих Громадською організацією « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), в електронному та паперовому вигляді, за період з дати відкриття рахунків по теперішній час, із зазначенням всіх необхідних реквізитів платіжних операцій (кореспондентів; суми та призначення платежів; дати і часу; напрямку руху грошових коштів (дебет, кредит); номеру платіжного документу; вхідного та вихідного залишку коштів на початок та кінець операційного дня; референсу платіжного документа (номера або іншого символу для ідентифікації транзакції), тощо;

- договорів про встановлення та користування електронною платіжною системою «Банк-клієнт»; актів виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) вказаної системи; документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції; документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт»;

- протоколів системи «Банк-Клієнт», в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта - Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

- відомостей щодо реєстрації клієнта - Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (InternetServiceProvider) із зазначення телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера;

- заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки, зроблені за допомогою системи «Банк-Клієнт») Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), за весь період обслуговування;

- угод, договорів, контрактів, інвойсів, актів виконаних робіт, наданих послуг, та інших документів, пов`язаних з проведенням банківських операцій Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

- записів із книги видачі перепусток, в яких зафіксована інформація про відвідування банку службовими особами Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

- кредитної та депозитної справи Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), включаючи договори з додатками, додатковими угодами; заяви, доручення, анкети, договори застави та інші документи; документи, які підтверджують стан проведення розрахунків за цими угодами;

- документів, на підставі яких здійснювалось списання грошових коштів з банківських рахунків, відкритих Громадською організацією « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), враховуючи, але не виключно: платіжні доручення, в тому числі роздруківки електронних платіжних доручень; грошові чеки; видаткові ордери; заявки на отримання готівки; довіреності на отримання готівки; заявки на отримання чекових книжок та документи про їх отримання, тощо, за період з дати відкриття рахунків по теперішній час;

- даних щодо залишку грошових коштів на банківських рахунках Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), відкритих в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО: НОМЕР_5 ) та філії АТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » у м. Одесі (МФО: НОМЕР_6 ) станом на теперішній час.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення тобто до 17.03.2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/617/20

Ухвала від 23.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 21.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні