Ухвала
від 18.02.2020 по справі 300/344/20
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"18" лютого 2020 р. Справа №300/344/20

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Гундяк В.Д., розглянувши матеріали адміністративного позову Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради до Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в особі Відділу примусового виконання рішень управління забезпечення виконання рішень в Івано-Франківській області про визнання протиправною та скасування постанови,-

В С Т А Н О В И В:

13.02.2020 Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради звернувся до суду з адміністративним позовом до Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в особі Відділу примусового виконання рішень управління забезпечення виконання рішень в Івано-Франківській області про визнання протиправною та скасування постанови.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Частиною 3 ст.161 КАС України передбачено, що до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку та розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Як вбачається із змісту позовної заяви Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради просить визнати протиправною та скасувати постанову №59271476 від 30.01.2020 про накладення штрафу у розмірі 5100 грн.

Тобто адміністративний позов, заявлений позивачем, містить одну вимогу майнового характеру.

Згідно частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Частиною 2 статті 4 зазначеного Закону встановлюються ставки судового збору, зокрема, відповідно до підпункту 1 пункту 3 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що за подання до адміністративного суду позову майнового характеру суб`єктом владних повноважень, юридичною особою ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", який вступив в дію з 01.01.2020 року, встановлено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб в розрахунку на місяць з 1 січня 2020 року складає 2 102 грн.

В даному випадку 1.5 відсоток розміру майнових вимог складає 76,5 грн. (5100 грн. х 0,015 = 76,5 грн.). Однак з урахуванням вищезазначених приписів підпункту 1 пункту 3 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" суму належного до оплати судового збору слід визначити в сумі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої станом на 01.01.2020 року відповідно до Закону України "Про державний бюджет на 2020 рік".

З огляду на вищевикладене розмір судового збору в даному випадку становить 2 102 грн.

Суд зазначає, що інформація щодо платіжних реквізитів для перерахування судового збору міститься на офіційному веб-порталі "Судова влада" в розділі "Івано-Франківський окружний адміністративний суд".

З огляду на зазначене суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам частини 3 статті 161 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи.

Однак до позовної заяви позивачем не додано копії позовної заяви та доданих до позовної заяви документів для відповідача, а натомість суду надано квитанцію про направлення вказаних документів відповідачу.

Згідно ч.2 ст.161 КАС України доказ надіслання учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів додається до позовної заяви у випадку подання адміністративного позову виключно суб`єктом владних повноважень. Однак в даному випадку Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради не є суб`єктом владних повноважень для відповідача, оскільки у спірних правовідносинах не здійснює по відношенню до Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в особі Відділу примусового виконання рішень управління забезпечення виконання рішень в Івано-Франківській області жодних владних управлінських функцій.

За цих обставин суд дійшов висновку, що позовна заява також не відповідає вимогам частини 1 статті 161 КАС України.

Відповідно до частини 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно частини 2 статті 169 Кодексу в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

В зв`язку з вищевикладеним, згідно з вимогами ст.169 КАС України позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу десятиденний строк для усунення вищевказаних недоліків, який обчислювати з дня вручення копії даної ухвали.

На підставі наведеного, керуючись статтею 161, частинами 1, 2 статті 169 та статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

позовну заяву Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради до Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в особі Відділу примусового виконання рішень управління забезпечення виконання рішень в Івано-Франківській області про визнання протиправною та скасування постанови - залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення вказаних недоліків шляхом подання оригіналу документа про сплату судового збору в сумі 2 102 грн., копії позовної заяви та доданих до позовної заяви документів для відповідача.

Роз`яснити, що в разі не усунення недоліків у вище зазначений строк позовна заява буде повернена.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя /підпис/ Гундяк В.Д.

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено20.02.2020
Номер документу87643613
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —300/344/20

Рішення від 01.09.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 29.05.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 11.03.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

Ухвала від 18.02.2020

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Гундяк В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні