Рішення
від 12.02.2020 по справі 571/1001/19
РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 571/1001/19

Провадження № 2/571/98/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

заочне

12 лютого 2020 року. смт. Рокитне

Рокитнівський районний суд Рівненської області в складі: судді одноособово Комзюк А.Ф., при секретарі Колодич Ю.В., за участю позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Рокитнівська сільська рада Рокитнівського району Рівненської області про визнання особи такою, що втратила право користування житлом,

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Рокитнівська сільська рада Рокитнівського району Рівненської області та просить визнати відповідача таким, що втратив право користування житловим будинком з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що він є власником житлового будинку з надвірними будівлями та земельної ділянки по АДРЕСА_1 . В 1997 році, після реєстрації шлюбу з дочкою ОСОБА_4 , за вищевказаною адресою було зареєстроване місце проживання відповідача. Рішенням Рокитнівського районного суду Рівненської області шлюб доньки та відповідача було розірвано. На сьогоднішній день зареєстрованими за вищевказаною адресою крім позивача, є відповідач, а також дочка та її неповнолітні діти. З жовтня 2017 року відповідач не використовує житлом для проживання та не бере участі в підтриманні його в необхідному для проживання стані. Реєстрація відповідача в належному позивачу будинку та його право користування ним, не дозволяє позивачу в повній мірі розпоряджатись будинком на власний розсуд, безперешкодно користуватись ним, обмежує його законні права. Крім того, реєстрація місця проживання відповідача створює позивачу і інші перешкоди в нормальному користуванні житлом. Зокрема, йому відмовляють в оформленні субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, оскільки в довідках про склад сім`ї зазначається відповідач, а отже при здійсненні розрахунку для визначення права на субсидію має враховуватися і дохід відповідача, а також факти придбання відповідачем товарів, робіт і послуг, на суму понад 50 тисяч гривень. На звернення до відповідача з проханням знятися з реєстрації в будинку, оскільки він і так в ньому не проживає протягом значного часу, відповідач ігнорує. В зв`язку з цим змушений звернутися до суду з вимогою про усунення перешкод в користуванні майном шляхом визнання відповідача таким, що втратив право користування житлом. Вважає, що його вимога підлягає задоволенню, оскільки грунтується на нормах законодавства. Просить визнати ОСОБА_3 таким, що втратив право користування житловим будинком з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_2 позовні вимоги підтримали в повному обсязі з підстав, зазначених у позовній заяві і доповнили, що після розірвання шлюбу з дочкою позивача, відповідач забрав свої речі та змінив місце проживання, проте з реєстраційного обліку у належному позивачеві житловому будинку не знявся. У добровільному порядку відповідач відмовляється знятися з реєстрації , тому позивач змушений звернутися до суду за захистом свого порушеного права.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання повторно не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду. Відзиву на позовну заяву відповідачем не подано.

Представник третьої особи, Рокитнівська сільська рада Рокитнівського району Рівненської області, подали заяву, згідно якої просить справу розглядати без їх участі на підставі та в межах чинного законодавства. Підстави для заперечення позову відсутні.

Заслухавши пояснення позивача, представника позивача, дослідивши письмові докази, оцінивши їх в сукупності, суд за згодою позивача ухвалює заочне рішення у справі.

Відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно, витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно та витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 , а також земельна ділянка видана для будівництва і обслуговування житлового будинку належать ОСОБА_1 (а.с.6,7,8).

Відповідно рішення Рокитнівського районного суду №571/586/17 від 25.10.2017 року шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_5 розірвано (а.с. 9).

Згідно довідки Рокитнівської сільської ради Рокитнівського району Рівненської області №2417/03-10 від 17.04.2019 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований, але не проживає за адресою: АДРЕСА_1 з жовтня 2017 року по теперішній час (а.с. 10).

Згідно ст.72 ЖК України суд визнає особою такою, що втратила право користування житловим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені терміни.

Тобто, з вказаної норми закону випливає, що необхідною умовою втрати особою права користування житлом, є відсутність цієї особи понад встановлені строки без поважних причин.

Відповідно ч.2 ст.405 ЦК України член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Як встановлено судом і підтверджується матеріалами справи, ОСОБА_3 не є членом сім`ї позивача та зареєстрований в будинку позивача зі згоди останнього. Однак, за зареєстрованим місцем проживання у будинку, належному на праві власності позивачу, відповідач відсутній без будь-яких поважних на те причин, майже два роки. Вказані обставини підтверджуються і документально, а саме: довідкою Рокитнівської сільської ради (а.с. 10). Будь-яких відомостей про поважностість причин відсутності ОСОБА_3 , у будинку позивача понад 2 років, відповідач суду не надав.

Таким чином, в ході судового розгляду встановлені обставини, які свідчать про втрату ОСОБА_3 права користування житлом, що належить ОСОБА_1 , у зв`язку з чим, суд вважає, що існують правові підстави для задоволення позову в повному обсязі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України витрати по сплаті судового збору у розмірі 768,40 гривень суд покладає на відповідача.

Керуючись ст.405 ЦК України, ст. 264,265,282 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 таким, що втратив право користування житловим будинком з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

Звільнити позивача ОСОБА_1 від сплати судового збору на підставі п.10 ст.5 Закону України Про судовий збір .

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) гривень 40 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня отримання його копії. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_2 .

Третя особа: Рокитнівська сільська рада Рокитнівського району Рівненської області, місцезнаходження: 34208, с.Рокитне, вул.Соборна, 15, Рівненської області, код ЄДРПОУ - 04387622.

Суддя (підпис) Згідно з оригіналом.

Суддя Рокитнівського районного суду

Рівненської області А.Ф.Комзюк

Повне рішення виготовлено 18.02.2020 р.

СудРокитнівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення12.02.2020
Оприлюднено19.02.2020
Номер документу87653127
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —571/1001/19

Рішення від 12.02.2020

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Рішення від 12.02.2020

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Комзюк А. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні