Ухвала
від 17.02.2020 по справі 910/6732/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

17 лютого 2020 року

м. Київ

Справа № 910/6732/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Колос І.Б. (головуючий), Бенедисюка І.М., Малашенкової Т.М.,

розглянувши клопотання товариства з обмеженою відповідальністю Сейсвинд

про закриття касаційного провадження у справі

за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю Форум Груп Україна

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 28.11.2019 (колегія суддів: Коробенко Г.П. (головуючий), судді Куксов В.В., Яковлєв М.Л.)

зі справи № 910/6732/19

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Форум Груп Україна (далі - ТОВ Форум Груп Україна )

до товариства з обмеженою відповідальністю Сейсвинд (далі - ТОВ Сейсвинд )

про стягнення 500 000,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Касаційного господарського суду від 06.02.2020: поновлено ТОВ Форум Груп Україна строк на касаційне оскарження постанови Північного апеляційного господарського суду від 28.11.2019 у справі № 910/6732/19; відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою названого Товариства та постановлено здійснити перегляд постанови суду апеляційної інстанції зі справи в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

Під час дослідження матеріалів справи, за результатом розгляду клопотання ТОВ Сейсвинд про закриття касаційного провадження у справі № 910/6732/19, яке надійшло до Суду 13.02.2020, Судом встановлено, що місцевий господарський суд, постановляючи ухвалу від 29.05.2019 про прийняття позовної заяви ТОВ Форум Груп Україна до розгляду та відкриття провадження у справі № 910/6732/19, дійшов висновку про наявність підстав для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, у зв`язку з тим, що судом визнано таку справу малозначною (внаслідок її незначної складності). Справу № 910/6732/19 розглянуто в порядку спрощеного позовного провадження, проти чого жодна із сторін спору не заперечувала.

Так, відповідно до приписів частини п`ятої статті 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними , крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частиною третьою статті 287 ГПК України не підлягають касаційному оскарженню:

1) рішення, ухвали суду першої інстанції та постанови, ухвали суду апеляційної інстанції у справах, рішення у яких підлягають перегляду в апеляційному порядку Верховним Судом;

2) судові рішення у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує п`ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім випадків, якщо:

а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики;

б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи;

в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу;

г) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

Під час дослідження матеріалів справи Верховним Судом не встановлено випадків, які є виключенням у застосуванні приписів пункту 2 частини третьої статті 287 ГПК України.

Так, право на касаційне оскарження не є безумовним, а тому встановлення законодавцем процесуальних фільтрів доступу до касаційного суду не є обмеженням в отриманні судового захисту, оскільки це викликано виключно особливим статусом Верховного Суду, розгляд скарг яким покликаний забезпечувати сталість та єдність судової практики, а не можливість проведення розгляду заради розгляду .

При цьому процесуальні обмеження, як правило, вводяться для забезпечення ефективності судочинства, а право на доступ до правосуддя не є абсолютним правом, і певні обмеження встановлюються законом з урахуванням потреб держави, суспільства чи окремих осіб.

Також Суд зазначає, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права, одним з елементів якого є принцип правової визначеності.

Ключовим елементом принципу правової визначеності є однозначність та передбачуваність правозастосування, а отже, системність та послідовність у діяльності відповідних органів, насамперед судів.

Суб`єкти (учасники спору) завжди повинні мати можливість орієнтувати свою поведінку таким чином, щоб вона відповідала вимогам норми на момент вчинення дії.

У справі Європейського суду з прав людини Sunday Times v. United Kingdom Європейський суд вказав, що прописаний у Конвенції термін передбачено законом передбачає дотримання такого принципу права як принцип визначеності. ЄСПЛ стверджує, що термін передбачено законом передбачає не лише писане право, як-то норми писаних законів, а й неписане, тобто усталені у суспільстві правила та засади моральності суспільства.

До цих правил, які визначають сталість правозастосування, належить і судова практика.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) вимагає, щоб усе право, чи то писане, чи неписане, було достатньо чітким, щоб дозволити громадянинові, якщо виникне потреба, з належною повнотою передбачати певною мірою за певних обставин наслідки, що може спричинити певна дія.

Вислови законний та згідно з процедурою, встановленою законом зумовлюють не лише повне дотримання основних процесуальних норм внутрішньодержавного права, але й те, що будь-яке рішення суду відповідає меті і не є свавільним (рішення ЄСПЛ у справі Steel and others v. The United Kingdom ).

Отже, правові норми та судова практика підлягають застосуванню таким чином, яким вони є найбільш очевидними та передбачуваними для учасників цивільного обороту в Україні.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 293 ГПК України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Тому з метою забезпечення єдності та стабільності судової практики, забезпечення передбачуваності застосування правових норм, Касаційний господарський суд дійшов висновку про те, що судове рішення у малозначній справі, у даному випадку, не підлягає касаційному оскарженню, у зв`язку з чим клопотання ТОВ Сейсвинд підлягає задоволенню, а касаційне провадження за касаційною скаргою ТОВ "Форум Груп Україна" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 28.11.2019 зі справи підлягає закриттю (аналогічна правова позиція викладена в ухвалах Верховного Суду від 05.12.2019 зі справи № 904/1146/19 та від 11.11.2019 зі справи № 904/1769/19).

Керуючись статтями 234, 287, 293, 296, 314 ГПК України, Касаційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання товариства з обмеженою відповідальністю Сейсвинд про закриття касаційного провадження у справі № 910/6732/19 задовольнити.

2. Закрити провадження за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Форум Груп Україна" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 28.11.2019 зі справи № 910/6732/19.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І. Колос

Суддя І. Бенедисюк

Суддя Т. Малашенкова

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено19.02.2020
Номер документу87657185
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/6732/19

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 28.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Рішення від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 29.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні