Ухвала
від 17.02.2020 по справі 910/15883/14
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 лютого 2020 року

м. Київ

Справа № 910/15883/14

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Зуєва В.А. - головуючого, Багай Н.О., Дроботової Т.Б.,

розглянувши матеріали заяви Шевченківського районного управління Головного управління МВС України в м. Києві

про приєднання до касаційної скарги Національної поліції України

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 12.12.2019

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Дельта Груп"

до: 1. Шевченківського районного управління Головного управління МВС України в м. Києві,

2. Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві,

3. Державної казначейської служби України

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів:

1. Державне підприємство "Підприємство "Черкаський державний завод хімічних реактивів",

2. Білозерський районний відділ УМВС України в Херсонській області,

3. Міністерство внутрішніх справ,

4. Національна поліція України

про стягнення 523 826 176,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

12.02.2020 до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла заява Шевченківського районного управління Головного управління МВС України в м. Києві про приєднання до касаційної скарги Національної поліції України на постанову Північного апеляційного господарського суду від 12.12.2019 у справі №910/15883/14.

Відповідно до статті 297 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право приєднатися до касаційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. До касаційної скарги мають право приєднатися також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки. Заяву про приєднання до касаційної скарги може бути подано до початку розгляду справи в суді касаційної інстанції. До заяви про приєднання до касаційної скарги додається документ про сплату судового збору та докази направлення заяви іншим учасникам справи.

За змістом підпункту 5 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду касаційної скарги на рішення суду необхідно сплатити 200 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" (в редакції закону, чинній на момент подання позовної заяви) ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становила 2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 12.12.2019 рішення Господарського суду міста Києва від 26.09.2018 у справі № 910/15883/14 скасовано та прийнято нове рішення про часткове задоволення позовних вимог. Стягнуто з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Дельта Груп" 11 127 489,50 грн збитків.

У касаційній скарзі Національна поліція України просила вказане судове рішення апеляційного господарського суду змінити в частині стягнення з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Дельта Груп" 11 127 489,50 грн збитків, зменшивши суму стягнення до 5 368 449,15 грн.

З врахуванням викладеного, Шевченківському районному управлінню Головного управління МВС України в м. Києві за подання заяви про приєднання до касаційної скарги необхідно було сплатити судовий збір у розмірі 146160,00 грн (73 080,00 грн * 200%, враховуючи, що 2% від оскаржуваної суми перевищує максимальний розмір судового збору за подання позовів майнового характеру, передбачений підпунктом 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" у вказаній редакції).

Однак, управлінням до заяви про приєднання до касаційної скарги не додано доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі.

Натомість Шевченківським районним управлінням Головного управління МВС України в м. Києві подано клопотання про звільнення від сплати судового збору з посиланням на пункт 13 частини другої статті 3 Закону України "Про судовий збір" відповідно до якої судовий збір не справляється за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадовою або службовою особою, а так само незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури або суду.

Проте, зазначене клопотання не підлягає задоволенню, оскільки тільки позивачі, які згідно зі статтею 3 Закону України ?Про судовий збір? звільняються від сплати судового збору за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі, зокрема, незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, підлягають такому звільненню також і у разі подання ними апеляційних та касаційних скарг, заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами. При цьому вимоги законодавства щодо звільнення від сплати судового збору за подання апеляційних та касаційних скарг у справах за вказаними позовами не поширюються на інших учасників процесу, що відповідає правовій позиції, викладеній у постанові Касаційного господарського суду у складі об`єднаної палати від 05.11.2019 у справі № 906/770/17.

Крім того, колегія суддів звертає увагу, що за змістом частини першої статті 56 Господарського процесуального кодексу України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Відповідно до частини четвертої статті 56 Господарського процесуального кодексу України (у редакції Закону України від 18.12.2019 N 390-IX) держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Одночасно згідно з частиною першою статті 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Заяву про приєднання до касаційної скарги від імені Шевченківського районного управління Головного управління МВС України в м. Києві підписано О. Томашевич. При цьому на підтвердження повноважень діяти від імені управління заявником подано лише довіреність № 18СК/125/56-2020 від 11.02.2020.

Таким чином, Шевченківським районним управлінням Головного управління МВС України в м. Києві не подано належних доказів на підтвердження повноваження О.Томашевич представляти управління у Верховному Суді та подавати відповідні заяви, клопотання, передбачені Господарським процесуальним кодексом України.

Згідно з пунктом 7 частини першої статті 170 Господарського процесуального кодексу України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

За змістом частини другої статті 170 Господарського процесуального кодексу України письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Відповідно до частини четвертої статті 170 Господарського процесуального кодексу України, суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Керуючись статтями 170, 297 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

Заяву Шевченківського районного управління Головного управління МВС України в м. Києві про приєднання до касаційної скарги Національної поліції України на постанову Північного апеляційного господарського суду від 12.12.2019 у справі №910/15883/14 повернути заявнику без розгляду разом з доданими до заяви матеріалами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий В.А. Зуєв

Судді Н.О. Багай

Т.Б. Дроботова

Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено18.02.2020

Судовий реєстр по справі —910/15883/14

Постанова від 15.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 08.06.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 18.05.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 16.05.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 06.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 13.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 17.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 31.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 01.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 14.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні