Вирок
від 18.02.2020 по справі 129/1152/19
ГАЙСИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 129/1152/19

Провадження по справі № 1-кп/129/168/2020

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" лютого 2020 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Гайсині кримінальне провадження №12019020120000121 про обвинувачення:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з професійно-технічною освітою, працюючого різноробочим ТОВ «Вінницька птахофабрика», проживає однією сім`єю із жінкою без реєстрації шлюбу, на своєму утримані нікого немає, несудимого, -

у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч.1 ст.185 КК України, -

Встановив:

24.03.2019року приблизно о 21год. 20хв. в м.Гайсин Вінницькоїобласті ОСОБА_4 , знаходячись у приміщенні магазину ТОВ «АТБ-Маркет» «Продукти-717», що по вул. 1-го Травня,34, вирішив вчинити крадіжку чужого майна (продуктів харчування), та реалізуючи свій умисел, ОСОБА_4 впевнившись, що за його діями ніхто не спостерігає, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою заволодіння чужим майном для власного збагачення за рахунок чужої власності, шляхом вільного доступу, взяв зі стелажів з товарами одну банку ікри Лососевої Зернистої Червоної ТМ«Рибкоппродукт» вагою 120г, вартістю 276грн. 97коп., а також ковбасу сирокопчену зі свинини «Фует Екстра» TM«La siegA» у вакуумній упаковці вагою 80г, вартістю 41грн. 90коп., які з метою їх таємного викрадення помістив всередину кишень своїх штанів, у які він був одягнений та, не розрахувавшись за вказаний товар, вийшов через касову зону у напрямку виходу з магазину. Таким чином ОСОБА_4 виконав усі дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, однак, біля камери схову магазину ТОВ АТБ-Маркет «Продукти 717» був зупинений працівником охорони магазину, внаслідок чого не закінчив злочин з причин, які не залежали від його волі.

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 суд кваліфікує за ч.2 ст.15 ч.1 ст.185 КК України як закінчений замах на злочин, - таємне викрадення чужого майна (крадіжка).

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою винуватість у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.15,ч.1 ст.185 КК України, визнав повністю, щиро каявся у вчиненому та пояснив, що 24.03.2019року приблизно о 21год. 20хв. в м.Гайсин Вінницькоїобласті він, ОСОБА_4 , знаходячись у приміщенні магазину ТОВ «АТБ-Маркет» «Продукти-717», що по вул. 1-го Травня,34, впевнившись, що за його діями ніхто не спостерігає, діючи умисно, з метою скоєння крадіжки продуктів харчування взяв зі стелажів з товарами одну банку ікри Лососевої Зернистої Червоної ТМ«Рибкоппродукт» та ковбасу сирокопчену зі свинини «Фует Екстра» TM«La siegA» у вакуумній упаковці, які з метою їх крадіжки помістив всередину кишень своїх штанів, у які він був одягнений та, не розрахувавшись за вказаний товар, вийшов через касову зону у напрямку виходу з магазину, після чого біля камери схову магазину ТОВ АТБ-Маркет «Продукти 717» він був зупинений працівником охорони магазину, які викликали працівників поліції.

Відповідно до ст.349 КПК України, з`ясувавши чи правильно розуміють учасники судового провадження (прокурор, обвинувачений) зміст обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні про обвинувачення ОСОБА_4 ; враховуючи відсутність сумнівів у добровільності та істинності їх позицій; роз`яснивши їм, що вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, які визнаються і не оспорюються учасниками судового провадження; суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, а саме: обставин події кримінального правопорушення (часу, місця, способу та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форми вини, мотиву і мети вчинення кримінального правопорушення, виду і розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розміру процесуальних витрат; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, обтяжують чи пом`якшують покарання.

Цивільний позов не заявлено. Належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду справи представник потерпілого (юридичної особи ТОВ «АТБ-маркет») ОСОБА_5 до суду не з`явився, подав до суду письмову заяву, в якій просив справу розглянути у його відсутність, претензій майнового та морального характеру до обвинуваченого не має.

Вирішуючи питання про призначення обвинуваченому покарання, суд виходить із встановленої ст.50 КК України його мети кари, виправлення і запобігання вчиненню винним нових злочинів, заснованої на вимогах виваженості та справедливості, з урахуванням позиції Європейського суду з прав людини, відповідно до якої покарання як втручання держави в приватне життя особи повинно спрямовуватись на досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та потребою захисту основоположних прав особи, - воно має бути законним (несвавільним), пропорційним (не становити надмірного тягаря для особи) (справи «Бакланов проти Росії» від 09.06.2005 р.; «Фрізен проти Росії» від 24.03.2005р.; «Ісмайлова проти Росії» від 29.11.2007 р.).

При цьому суд бере до уваги визначені ст.65 КК України загальні засади призначення покарання стосовно обставин цієї справи, ступінь тяжкості вчиненого злочину і законну за нього санкцію, особу винного та визначені ст.66 КК України пом`якшуючі його обставини; вид і розмір призначеного покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення винної у скоєнні злочину особи та попередження нових злочинів.

Обираючи покарання ОСОБА_4 , суд за відсутності обтяжуючих покарання обставин, пом`якшуючими його обставинами враховує щире каяття, правдиві показання, відсутність у потерпілого будь-яких претензій до обвинуваченого.

Окрім зазначеного, суд при призначенні покарання ОСОБА_4 враховує особу обвинуваченого, який є осудним, раніше несудимим, за місцем проживання характеризується позитивно, не перебуває на обліку в лікарів психіатра та нарколога, має постійну роботу, та згідно із досудовою доповіддю не становить високого рівня небезпеки для суспільства та його виправлення можливе без позбавлення або обмеження його волі.

За таких обставин, враховуючи середню тяжкість скоєного стосовно ст.12 КК України, з урахуванням особи обвинуваченого, який є осудним, раніше несудимим, характеризується позитивно за місцем проживання суд визнає, що виправити ОСОБА_4 і запобігти скоєнню ним нових злочинів можливо без ізоляції його від суспільства, призначивши йому покарання у виді штрафу.

До набуття вироком законної сили суд визнає за можливе відносно обвинуваченого запобіжного заходу не обирати.

Питання про речові докази вирішується на підставі ст.100 КПК України.

Процесуальні витрати по справі в сумі 314грн. на залучення експерта та проведення судово-товарознавчої експертизи відповідно до ч.2 ст.124 КПК України підлягають стягненню з ОСОБА_4 на користь держави.

Керуючись ст.ст. 369, 370, 371, 373, 374 КПК України, -

Присудив:

ОСОБА_4 визнати винуватим в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч.1 ст.185 КК України і призначити покарання у виді штрафу в розмірі п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень.

До набуття вироком законної сили запобіжний захід відносно ОСОБА_4 не обирати.

Речові докази, - одну банку ікри Лососевої Зернистої Червоної ТМ«Рибкоппродукт» вагою 120г, та ковбасу сирокопчену зі свинини «Фует Екстра» TM«La siegA» у вакуумній упаковці вагою 80г, - залишити потерпілому, - юридичній особі ТОВ «АТБ-маркет» (юридична адреса: 49101 м.Дніпро, проспект, А. Поля, буд. 40, код ЄДРПОУ- 30487219).

Стягнути із ОСОБА_4 на користь держави 314грн. процесуальних витрат на залучення експерта та проведення судово-товарознавчої експертизи.

Вирок може бути оскаржено до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти діб з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Гайсинський районний суд Вінницької області.

Обвинуваченому та прокурору копію вироку вручити негайно після його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —129/1152/19

Вирок від 18.02.2020

Кримінальне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Дєдов С. М.

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Дєдов С. М.

Ухвала від 07.10.2019

Кримінальне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Дєдов С. М.

Ухвала від 23.04.2019

Кримінальне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Дєдов С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні