Постанова
від 03.02.2020 по справі 487/3107/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/3107/18

Провадження № 6/487/60/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.02.2020 року Заводський районний суд міста Миколаєва у складі: головуючого судді - Нікітіна Д.Г., при секретарі - Оцабера М.С., розглянувши заяву Степівського дитячого будинку - інтернату, в інтересах ОСОБА_1 про зміну сторони виконавчого провадження по цивільній справі за позовом Миколаївського обласного будинку дитини Миколаївської обласної ради в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Степівський дитячий будинок - інтернат звернувся до суду із заявою про заміну сторони у виконавчому проваджені.

Заява обґрунтована тим, що рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва 12.10.2018 року стягнуто з ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНН НОМЕР_1 на користь Миколаївського обласного будинку дитини Миколаївської обласної ради, код ЄДРПОУ 30125754 аліменти на утримання неповнолітнього сина - ОСОБА_1 .

Також зазначено, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає в Степівському дитячому будинку - інтернаті та знаходиться на повному державному утриманні з 05.01.2019 року (наказ №5 від 05.01.2019 року) по теперішній час.

Посилаючись на приписи ст.442 ЦПК України, просить суд замінити стягувана у справі за рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва 12.10.2018 року по цивільній справі за позовом Миколаївського обласного будинку дитини Миколаївської обласної ради в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

У судове засідання учасники справи не з`явилися, про час, дату і місце розгляду заяви повідомлялись у встановленому законом порядку, що відповідно до частини третьої статті 442 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК) не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Судом на підставі частини другої статті 247 ЦПК, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва 12.10.2018 року стягнуто з ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНН НОМЕР_1 на користь Миколаївського обласного будинку дитини Миколаївської обласної ради, код ЄДРПОУ 30125754 аліменти на утримання неповнолітнього сина -

ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає в Степівському дитячому будинку - інтернаті та знаходиться на повному державному утриманні з 05.01.2019 року (наказ №5 від 05.01.2019 року) по теперішній час.

Приписами ч.І ст. 1 Закону України Про виконавче провадження встановлено, що виконавче провадження - це завершальна стадія судового провадження.

Відповідно до ст. 129 Конституції України, визначено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Пунктом 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 N 14 зазначено, що рішення суду як найважливіший акт правосуддя покликане забезпечити захист гарантованих Конституцією України прав і свобод, та здійснення проголошеного Основним Законом України принципу верховенства права.

Після набрання законної сили відповідним судовим рішенням, воно підлягає обов`язковому виконанню сторонами справи, які, виходячи із суті такого рішення, набувають процесуального статусу стягувача та боржника, а у разі відсутності добровільного виконання судового рішення боржником - вчиняються дії щодо його примусового виконання у спосіб та в порядку, що визначені, зокрема Законом України Про виконавче провадження , зокрема ініціювання відкриття виконавчого провадження, тощо.

Закон України Про виконавче провадження визначає умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до висновку Верховного суду України, викладені в постанові судової палати у цивільних справах Верховного суду України від 20.11.2013 року згідно яких, заміна сторони виконавчого провадження відбувається на будь-якій стадії судового процесу тоді як виконавче провадження - його завершальна стадія.

Так, слід зауважити, що процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям правопопередника після постановлення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником, тобто підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, в тому числі, й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов`язки або пряма вказівка акта цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Після набрання законної сили рішення суду підлягає виконанню сторонами справи, які набувають статусу стягувача та боржника, а у разі відсутності добровільного виконання судового рішення боржником вчиняються дії щодо його примусового виконання, зокрема ініціювання відкриття виконавчого провадження.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

За таких обставин, Суд знаходить, що наявні всі підстави для заміни боржника у виконавчому провадженні, при цьому, заміна сторони у виконавчому провадженню ніяким чином не порушує прав та обов`язків інших осіб.

З цих підстав, керуючись статтями 11, 512, 514 Цивільного кодексу України, статтями 1, 15 Закону України Про виконавче провадження від 2 червня 2016 року № 1404-VIII, статтями 55, 260, 442 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву Степівського дитячого будинку - інтернату, в інтересах ОСОБА_1 про заміну сторони у виконавчому проваджені її правонаступником по справі за позовом Миколаївського обласного будинку дитини Миколаївської обласної ради в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини - задовольнити.

Замінити стягувача Миколаївський обласний будинок дитини Миколаївської обласної ради на Степівський дитячий будинок - інтернат (Код ЄДРПОУ 03190587) у справі №487/3107/18 за рішенням Заводського районного суду м. Миколаєва про стягнення з ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНН НОМЕР_1 на користь Миколаївського обласного будинку дитини Миколаївської обласної ради, код ЄДРПОУ 30125754 аліменти на утримання неповнолітнього сина - ОСОБА_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Миколаївської області через Заводський районний суд Миколаївської області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому не було вручено ухвалу у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Д.Г. Нікітін

Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено19.02.2020

Судовий реєстр по справі —487/3107/18

Постанова від 03.02.2020

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Постанова від 28.12.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Ухвала від 12.10.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Рішення від 12.10.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

Ухвала від 18.06.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Нікітін Д. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні