Ухвала
від 17.02.2020 по справі 504/3962/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/3962/19

Номер провадження 1-кп/504/616/20

У Х В А Л А

17.02.2020смт.Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора відділу організації процесуального керівництва, підтримання публічного обвинувачення та контролю за негласною діяльністю управління нагляду за додержанням законів ДФС України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Комінтернівського районного суду Одеської області перебуває обвинувальний акт разом із угодою про визнання винуватості по кримінальному провадженню за обвинуваченням ОСОБА_4 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України.

В підготовче судове засідання, призначене на 17.02.2020р., прокурор відділу організації процесуального керівництва, підтримання публічного обвинувачення та контролю за негласною діяльністю управління нагляду за додержанням законів ДФС України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , будучи належним чином повідомленим, не з`явився, однак 11.02.2020р. до канцелярії суду надійшов лист, згідно якого останній просить відкласти судове засідання у зв`язку з необхідністю зміни групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, провести наступне судове засідання в режимі відео конференції з Шевченківським районним судом м.Києва.

Обвинувачений ОСОБА_4 та його захисник-адвокат ОСОБА_5 , будучи належним чином повідомленими, в підготовче судове засідання не з`явилися, однак адвокат ОСОБА_5 надав заяву, в якій просив відмовити у задоволенні клопотання прокурора про проведення судового засідання в режимі відеоконференції з підстав пропущення строків на подання такого клопотання.

Згідно ч.4 ст.107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Розглянувши клопотання прокурора про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, суд приходить до наступного.

Згідно ч.1 ст.336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі:

1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин;

2) необхідності забезпечення безпеки осіб;

3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження;

5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Відповідно до ч.2 ст.336 КПК України, суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

Згідно ч.1 ст.336 КПК України, застосовувані в дистанційному судовому провадженні технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені цим Кодексом.

Таким чином, із системного аналізу вищенаведених норм вбачається, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції, навіть у разі наявності відповідного клопотання сторони.

До того ж суд вважає за необхідне зазначити, що зазначений спосіб участі сторони в судовому засіданні має винятковий характер, оскільки повинні існувати об`єктивні причини, котрі ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні.

Так, в своєму клопотанні прокурор ОСОБА_3 взагалі не посилається на жодні обставини, які зумовлюють необхідність проведення судового засідання з розгляду вказаного обвинувального акта в режимі відеоконференції.

Одночасно суд надає критичну оцінку, твердженню захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 про пропуск прокурором строку звернення із клопотанням, оскільки прокурор просив проводити наступне судове засідання в режимі відеоконференції (а не поточного засідання, призначене на 17.02.2020р.), проте суд бере до уваги позицію захисника, який заперечував проти проведення відеоконференції.

Крім того, в приміщенні Комінтернівського районного суду Одеської області за адресою: Одеська область смт.Доброслав вул.Центральна, 81, зала №1, відсутня технічна можливість проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Також, суд вважає за доцільне зазначити, що залишається неврегульованим питання подання доказів під час проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Зокрема, водночас подання до суду оригіналів письмових або речових доказів для огляду під час проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити неможливо.

Відтак, приймаючи до уваги вищевикладене, суд не вбачає наразі законодавчо передбачених підстав для задоволення клопотання прокурора та проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Разом із тим, у зв`язку із тим, що прокурор, будучи належним чином повідомленим, до суду не прибув, надавши клопотання про відкладення судового засідання, призначеного на 17.02.2020р., суд вважає можливим відкласти проведення судового засідання на наступну дату.

Керуючись ст.ст.336 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання прокурора відділу організації процесуального керівництва, підтримання публічного обвинувачення та контролю за негласною діяльністю управління нагляду за додержанням законів ДФС України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції відмовити

Відкласти проведення підготовчого судового засідання на 26.03.2020р. 12 год. 00 хв., в приміщенні Комінтернівського районного суду Одеської області (зала судових засідань №1).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87670855
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —504/3962/19

Ухвала від 07.07.2021

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Жовтан П. В.

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Жовтан П. В.

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Жовтан П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні