Ухвала
від 19.02.2020 по справі 712/1388/20
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/1388/20

Провадження №1- кс/712/795/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовийдоступ доречей тадокументів

19 лютого 2020 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси винесене в кримінальному провадженні № 42018251010000165 від 12.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_3 клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся прокурор Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання мотивує тим, що слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №42018251010000165 від 12.10.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Встановлено, що службові особи комунального підприємства теплових мереж « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 , зловживаючи службовим становищем без проведення відкритих торгів, 19.09.2018 уклали договір із приватним підприємством на надання послуг з прокату пасажирських транспортних засобів із водієм на суму 399,9 тис. грн., чим завдано збитків бюджету на вказану суму.

Черкаською місцевою прокуратурою в порядку здійснення представництва інтересів держави в суді, на підставі ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», опрацьовано статтю в Інтернет-виданні «Актуальна правда» під назвою «Директор Черкаситеплокомуненерго орендував Мазда СХ-5 за 400 тисяч на рік кошти черкащан» та встановлено наступне.

Згідно вмісту вказаної публікації вбачається, що інформація про закупівлю послуги «прокат пасажирського автомобіля з водієм» КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » оприлюднило на «Прозорро». При цьому оплата повністю за договором має бути здійснена до кінця року. У щомісячному розрахунку вона має скласти трохи більше 33 тис за місяць. Ціна автомобіля «Mazda CX-5» 2018 року випуску у базовій комплектації за даними профільного сайту автодиллера складає 705 тис. грн. Придбана та зареєстрована автівка марки «Mazda CX-5» 2018 року випуску була 4 вересня 2018 року зареєстрована на приватне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». За 399 тис. грн., яку будуть сплачені наперед всього терміну оренди до кінця 2018 року, можна було придбати для комунального підприємства нову автівку.

На даний час для з`ясування всіх обставин справи необхідним є отримання документів, а саме: звіт про виконання фінансового плану за 2018 рік та пояснювальна записка до вказаного звіту (у рядках фінансового плану, де передбачено розшифрування відповідних показників, зазначені суми мають бути обов`язково розшифровані); звіт про виконання фінансового плану за 2019 рік та пояснювальна записка до вказаного звіту (у рядках фінансового плану, де передбачено розшифрування відповідних показників, зазначені суми мають бути обов`язково розшифровані); оборотні відомості по рахунках бухгалтерського обліку, на яких відображається оренда автомобіля марки «Mazda CX-5» 2018 року випуску; квитанції про виконання оплати чи перерахунку грошових коштів, можливих актів прийому передачі орендованого майна, додаткових угод, чи інших документів, які складалися при укладанні та виконанні умов договору №598 від 20.09.2018.

Вказані документи мають важливе значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, у зв`язку з чим і виникла необхідність у зверненні до суду з відповідним клопотанням.

В судове засідання прокурор не з`явився, до суду скерував заяву про розгляд клопотання у його відсутність, клопотання підтримує в повному обсязі.

Представник КП теплових мереж « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_2 в судове засідання не з`явився, були повідомлені належними чином про день та час розгляду справи.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42018251010000165 від 12.10.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст.132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Таким чином, слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації, без застосування такого заходу його забезпечення, як розкриття інформації, яка охороняється законом.

Слідчим суддею враховується, що в інший спосіб одержати відомості, які містять таємницю, в межах досудового розслідування неможливо.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні КП теплових мереж « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської міської ради і самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені № 42018251010000165 від 12.10.2018 окрім того, відомості, що містяться в речах і документах, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 163-165, 369-372, 376, 395 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ із можливістю ознайомлення з оригіналами та подальшого вилучення належним чином завірених копій наступних речей та документів, а саме: звіт про виконання фінансового плану за 2018 рік та пояснювальна записка до вказаного звіту (у рядках фінансового плану, де передбачено розшифрування відповідних показників, зазначені суми мають бути обов`язково розшифровані); звіт про виконання фінансового плану за 2019 рік та пояснювальна записка до вказаного звіту (у рядках фінансового плану, де передбачено розшифрування відповідних показників, зазначені суми мають бути обов`язково розшифровані); оборотні відомості по рахунках бухгалтерського обліку, на яких відображається оренда автомобіля марки «Mazda CX-5» 2018 року випуску; квитанції про виконання оплати чи перерахунку грошових коштів, можливих актів прийому передачі орендованого майна, додаткових угод, чи інших документів, які складалися при укладанні та виконанні умов договору №598 від 20.09.2018, які знаходяться у володінні службових осіб КП теплових мереж « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Черкаської міської ради (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке знаходиться в АДРЕСА_1 .

Організацію виконання ухвали доручити прокурору Черкаської місцевої прокуратури юристу 1 класу ОСОБА_3 чи за його дорученням працівникам Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

Строк виконання даної ухвали 30 діб з моменту її проголошення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —712/1388/20

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні